Politika

"Mēs esam uzstājīgi": sarunas ar Ukrainu Krievija turpinās bez pauzes specoperācijā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārrunu laikā ar Ukrainu karadarbība vairs netiks pārtraukta, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Maskava neredz iemeslus, kuru dēļ nebūtu iespējams turpināt pārrunas ar Ukrainu, tomēr pauzes karadarbībā to laikā vairs nebūs, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
"Neredzu iemeslus, kur dēļ mēs tās (pārrunas – red.) nevaram turpināt. Lai arī Ukrainas puse katru reizi izlokās, gadās, ka arī par 180 grādiem, noliedzot to, ko pati nupat piedāvājusi. Tomēr mēs esam pacietīgi un uzstājīgi cilvēki," Lavrovs pastāstīja intervijā telekanālam "Rossija 24".
Diplomāts atgādināja: prezidents vairākkārt uzsvēris – Krievija dod priekšroku pārrunām.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2022
Krievijā
Sergejs Lavrovs informēja par Kijevas jauno pozīciju: pārmaiņas Krimas un mācību aspektos
"Pirmā posma laikā, kad Ukrainas puse ierosināja organizēt delegāciju kontaktu, un mēs tam piekritām, prezidents deva pavēli apturēt karadarbību un speciālo militāro operāciju, taču, kad pārliecinājāmies, ka ukraiņi pat nedomāja atbildēt simetriski, tika pieņemts lēmums, ka nākamajps pārrunu posmos nekātu paužu nebūs," uzsvēra Lavrovs.
Krievijas ministrs atzīmēja, ka specoperācija Ukrainā sākta ar mērķi pielikt punktu nepārdomātajam totālas ASV un tām pakļauto rietumvalstu hegemonijas kursam starptautiskajā arēnā.
"Ar rupjiem starptautisko tiesību pārkāpumiem panākta dominēšana atbilstoši kaut kādiem noteikumiem, par kuriem viņi tagad stāsta un kas tiek izstrādāti katram gadījumam," paskaidroja Lavrovs.
"Protams, Krievija ar savu vēsturi, ar savām tradīcijām ir viena no valstīm, kas nekad neieņems padotā stāvokli. Mēs varam būt tikai starptautiskās sabiedrības locekļi atbilstoši nedalāmas drošības līdztiesīgiem noteikumiem," uzsvēra Lavrovs.
Боец Народной милиции ЛНР на позиции - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Viedoklis
Ukrainas galvenais ierocis – meli un liekulība

Rietumi maina spēles noteikumus

Lavrovs konstatēja: Rietumu politika attiecībās ar Maskavu ir ļauna un sajēgu zaudējusi aiz dusmām.
"Tas ir ļoti nopietns pavērsies pat tajā politikā, ko Eiropas Savienība un Rietumi kopumā ASV vadībā... sāka īstenot pēc mūsu speciālās militārās operācijas sākuma, politikā, kas atspoguļo ļaunumu, zināmā mērā pat sajēgas zudumu no dusmām," norādīja ministrs.
Viņš uzsvēra, ka šo politiku nosaka ne tikai Ukraina, bet gan fakts, ka Ukrainu "sāka pataisīt par placdarmu galīgai Krievijas apspiešanai" un pakļaušanai globālajai sistēmai, ko izveidojuši Rietumi.
"Taču tas, ko pat šajā neredzēti agresīvajā fonā paziņoja Žuzeps Borels, - tas būtiski maina spēles noteikumus. Tāpēc, ka Eiropas Savienība nekad līdz šim vspār nav uzstājusies kā militāra organizācija," paziņoja Lavrovs.
"Kad valsts vai organizācijas diplomātijas vadītājs – kā Borels šajā gadījumā, kurš pārstāv ES diplomātiju, apgalvo, ka konkrētu konfliktu iespējams risināt vienīgi militārā ceļā, tas nozīmē, ka viņam kaut kas uzkrājies personisks, viņš pārteicies, vai izmetis kaut ko tādu, ko viņam neviens nav uzdevis. Taču tas ir ārkārtējs paziņojums. Mēs par to vēl sīki runāsim oficiāli," piezīmēja ministrs.
Iepriekš Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels, komentējot notikumus Ukrainā, uzrakstīja savā lapā Twitter: "Šajā karā ir jāizcīna uzvara kauju laukā." Savā publikācijā eirodiplomātijas vadītājs atgādinaja, ka iepriekš piešķirti 500 miljoni eiro bruņojuma piegādēm Ukrainai.
Председатель Государственной Думы РФ Вячеслав Володин - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Politika
Krievijas politiķis aicina ES atstādināt no posteņa Žuzepu Borelu
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Ziņu lente
0