Latvijā

Latvijā elektrības atslēgšana draud uzņēmumam, kas glabā 40 tonnas amonjaka

© Sputnik / Sergey MelkonovВентспилсский свободный порт
Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kurā glabājas 40 tonnas bīstama šķidrā amonjaka, nevar apmaksāt rēķinus pret Krieviju vērsto ierobežojumu dēļ. Ventspilniekiem draud briesmas.
RĪGA, 12. aprīlis - Sputnik. Pret Krieviju vērsto sankciju rezultātā SIA "Ventamonjaks", kuras rezervuāros atrodas 40 tonnas šķidrā amonjaka, nevar norēķināties ar SIA "VK Terminal Services", kas sniedz dažādus pakalpojumus, tostarp – arī amonjaka glabāšanu, raksta Press.lv.
Lieta tāda, ka SIA "Ventamonjaks" nevar veikt maksājumus, jo uzņēmuma lielākais beneficiārs ir Krievijas miljardieris Dmitrijs Mazepins, kurš iekļauts sankciju sarakstos.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Latvijā
Kā sankcijas ietekmēs gaļas ražotājus
Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš atklāja, ka pašvaldība līdz ar virkni valsts amatpersonu un iestāžu saņēmusi vēstuli no diviem Ventspils brīvostas uzņēmumiem par to, ka radusies bīstama situācija.
Ja SIA "VK Terminal Services" paliks bez propāna gāzes un tiks atslēgta no elektrības padeves, būs neiespējami nodrošināt amonjaka glabāšanu, bet propāna gāzi, kas nepieciešama drošai glabāšanai, var saņemt tikai pēc priekšapmaksas pilnā apjomā.
Objektīvu iemeslu dēļ pašvaldība nevar atrisināt šo jautājumu, tāpēc vērsusies pie premjerministra, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un citām atbildīgajām iestādēm.
Tiesa, norādīja Vītoliņš, minēto personu un iestāžu atbildes neiedveš cerību, ka jautājums tiks atrisināts tuvākajā laikā.
7. aprīlī Ventspils domes deputāti vienbalsīgi atbalstīja lēmumu lūgt valdību iekļaut jautājumu dienas kārtībā un atrast risinājumu.
Ukrainas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Politika
Cietīs bizness un pensionāri: ko sankcijas nesīs Latvijai
Visu šo laiku Ventspils iedzīvotāji būs apdraudēti.
Šķidrais amonjaks rada spēcīgus ādas apdegumus, tāpēc parasti to pārvadā tērauda balonos, dzelzceļa un automašīnu cisternās, pa ūdeni – speciālos tankkuģos. Vielu transportē arī pa cauruļvadiem.
Amonjaka savienojums ar gaisu ir sprādzienbīstams. Amonjaks deg pastāvīga uguns avota klātienē. Tvertnes var uzsprāgt sasilšanas rezultātā. Gāzveidīgais amonjaks ir toksisks avienojums. Tā koncentrācijai gaisā darba zonā pārsniedzot apmēram 350 mg/m3 (miligrams uz kubikmetru), darbs ir jāpārtrauc, jānodrošina cilvēku evakuācija no bīstamās zonas. Maksimāli pieļaujamā amonjaka koncentrācija gaisā darba zonā nepārsniedz 20 mg/m3.
Amonjaks ir bīstams, to ieelpojot. Akūtas saindēšanās gadījumā amonjaks rada acu un elpceļu bojājumus, augstā koncentrācijā iespējams letāls iznākums. Izraisa spēcīgu klepu, smakšanu, tvaiku augstas koncentrācijas apstākļos – uzbudinājumu, murgus. Saskaroties ar ādu, rada dedzinošas sāpes, tūsku, apdegumu ar čulgām. Hroniskas saindēšanās gadījumā novērojami gremošanas traucējumi, augšējo elpceļu katars, dzirdes pasliktināšanās.
Tukšs naudas maks - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Latvijā
Cik maksā solidaritāte? Sankciju sekas Latvijas ekonomikai
Ziņu lente
0