Krievijā

KF Ārējās izlūkošanas dienests uzdevis MI-6 šefam asu jautājumu par provokāciju Bučā

© AP Photo / Vadim GhirdaУкраинские военные в городе Буча, 2 апреля 2022 года
Украинские военные в городе Буча, 2 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests reaģēja pēc britu izlūkdienesta MI-6 šefa Ričarda Mūra apsūdzībām pēc ukraiņu sarīkotās provokācijas Bučā.
RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests, atbildot uz britu izlūkdienesta MI-6 šefa Ričarda Mūra izteikumiem par Krievijas saikni ar noziegumiem pret civiliedzīvotājiem Bučā, painteresējās, vai tik viņš nav šīs provokācijas autors.
Britu izlūkdienesta vadītājs savā lapā Twitter apsūdzēja Krieviju par noziegumiem pret Ukrainas civiliedzīvotājiem un cita starpā paziņoja, ka viņa dienests par to jau iepriekš saņēmis informāciju.
© Соцсети / TwitterСкриншот сообщения в Twitter руководителя МИ-6 Ричарда Мура
Скриншот сообщения в Twitter руководителя МИ-6 Ричарда Мура - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Скриншот сообщения в Twitter руководителя МИ-6 Ричарда Мура
Lasītāji komentāros sāka vaicāt, kāpēc Mūrs klusējis, ja it kā zinājis par gatavotu akciju.
Tam pievērsa uzmanību Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests.
"Tā lūk, mister Mūr, jūsu lasītāji no visas pasaules vērtē jūsu darbus. Vai varbūt jūs klusējāt, jo ne tikai zinājāt, bet arī piedalījāties šīs ciniskās provokatīvās akcijas izstrādē, lai apsūdzētu Krievijas miernešus pat tik smagu grēku?" pavaicāja Krievijas izlūkošanas resora preses dienests.

Internets iegaumē visu

Politologs Aleksejs Tokarevs sarunā ar RIA Novosti pastāstīja, ka MVSAI pētnieki izskatījuši sociālajos tīklos galvenās ar Buču saistītās grupas un nevienā nav ieraudzījuši martā tapušus fotouzņēmumus ar līķiem.
Avīze "New York Times" aizvadītās nedēļas sākumā klāstīja, ka 12 līķi esot gulējuši Bučas ielās no 11. marta. Izdevums apgalvo, ka tie pat redzami amerikāņu kompānijas "Maxar Technologies" satelīta uzņēmumos no 19. marta. Tokarevs pievērsa uzmanību tam, ka kompānija nodrošina 90% ģeotelpas datu, ko izmanto ASV valdība.
Буча, 3 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2022
Viedoklis
"Poļitruks melo": Rietumos vēl aizvien ļoti pieprasītas Gebelsa metodes
"Salīdzinājām uzņēmumus ar "Yandex.kartes" un konstatējām, ka līķi it kā guļ Jablonskas un Vokzaļnaja ielu krustojumā," pastāstīja Tokarevs.
Pēc tam pētnieki izskatīja sociālajos tīklos un Telegram sešas lielākās vietējās grupas, kas saistītas at Buču. Izrādījās, ka martā nav publicēta neviena fotogrāfija vai video, kur būtu redzami līķi Jablonskaja ielā, pie tam ir bojāgājušu cilvēku, arī Krievijas karavīru un gruvešu fotogrāfijas citos pilsētas rajonos.
"Kāds teiks, ka vietējie iedzīvotāji laikā, kad Krievijas karavīri kontrolēja pilsētu, baidījās pamest mājas, fotografēt līķus. Taču fakti tādu loģiku sagrauj – no dažādiem KF BS kontrolētiem Ukrainas rajoniem ir visai daudz dažādu video ierakstu. No visas Ukrainas mēs redzam video un foto, kur vietējie ar dažāda naida līmeni pret KF BS, pret Krieviju, pret krieviem publicē līķus, ņirgāšanos par gūstekņiem, sabojātu tehniku. Kāpēc Bučas iedzīvotājiem vajadzētu atšķirties no ukraiņiem ar kaut kādu īpašu piesardzību?" atzīmēja eksperts.
Tokarevs norādīja, ka pirmais video, kurā parādījušies līķi Jablonskas ielā, ir tas pats, kas izplatījās visā pasaule, datēts ar 1. aprīļa vakaru, tātad tas tapis jau pēc Krievijas spēku aiziešanas.
Подробный разбор: в чем прокололись организаторы украинской провокации в Буче? - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Video
Bučas provokācijas organizatori pieļāvuši kļūdas: detalizēta analīze
Nākamais ieraksts no Bučas, ko uzfilmēja Ukrainas Nacionālā policija, parādījās 2. aprīlī. 7 minūtes un 48 sekundes garais ieraksts rāda, kā policija ieiet Krievijas BS atstātajā pilsētā, taču tajā nav tik liela skaita bojāgājušu cilvēku, tikai vienuvien pavīd līķis automašīnā.
Tokareva grupa noskaidroja policistu maršrutu Bučas ielās, salīdzinot ierakstu ar kartēm. Tajā redzas 13 dažādas lokācijas. Kļuva skaidrs, ka no Vokzaļnaja un Novaja krustojuma, kur policisti pabija, līdz Vokzaļnaja un Jablonskaja krustojumam, kur it kā gulējuši līķi, ir nepilni divi kilometri. Kāpēc likumsargi neapskatīja civiliedzīvotāju masveida bojāejas vietu? Pie tam video redzami vietējie, viņi apsveic policistus, bet neviens ne ar vārdu neieminas par līķiem.
"Ja pieļaujam, ka tajā krustojumā bija papilnam līķu... Četrpadsmit cilvēki sagaida Nacionālo policiju, stāsta, ka krievi aizgājuši, bet jūs atnācāt, malači, mēs jūs gaidījām, un neviens neko nesaka par līķiem. Neviens," uzsvēra speciālists.

Inscenējums Bučā

Ukrainas valdība un mediji izplatīja videoierakstu, kas it kā nofilmēts Bučas pilsētā Kijevas apgabalā. Tajā uz ceļa guļ bojāgājušie. Pēc tam tika apsūdzēti Krievijas karavīri, taču rodas šaubas par ieraksta patiesumu - līdzās līķiem uz zemes nav asiņu, daži "bojāgājušie" kustina rokas, ieskatoties operatora automašīnas aizmugures skata spogulī, rodas iespaids, ka viens no "līķiem" maina pozu, tiklīdz mašīna pabraukusi garām. Taču dažiem bojāgājušajiem ap piedurkni apsietas baltas lentītes, un, iespējams, viņus nogalinājuši Ukrainas kareivji vai zemessargi.
Буча, 2 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Viedoklis
Buča un ļaunuma esence: pēdējais arguments pret krieviem
Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Bučā, ko Krievijas karavīri pametuši jau 30. martā, un laikā, kad apdzīvoto vietu kontrolēja Krievijas BS, neviens vietējais iedzīvotājs nav cietis vardarbīgu darbību rezultātā. Resors uzsvēra, ka 31. martā Bučas mērs Anatolijs Fjodoruks apstiprināja, ka pilsētā Krievijas karavīru nav. Tobrīd viņš nepieminēja nevienu uz ielas nošautu cilvēku.
AM norādīja, ka līķi, kuru attēlus publicēja Kijevas režīms, nav sastinguši, viņiem nav raksturīgo līķu plankumu, uz ievainojumiem – nesarecējušas asinis, lai arī no iedomātās izrēķināšanās laika esot pagājušas vismaz četras dienas.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija kategoriski noraida jebkādas apsūdzības par saikni ar cilvēku bojāeju Bučā un norāda: starptautiskajiem līderiem nevajadzētu nākt klajā ar sasteigtām apsūdzībām – jāuzklausa Maskavas argumenti.
Ziņu lente
0