Latvijā

Veikalu plaukti nestāvēs tukši, iztukšosies pircēju kabatas: eksperte par deficītu

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas produktu deficīts Latvijā nav gaidāms. Tā vietā iedzīvotājiem būs produktu iegādei nepieciešamās naudas deficīts – ne īpaši patīkamu situāciju prognozēja Ingūna Gulbe, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra ilggadējā vadītāja.
RĪGA, 7. aprīlis - Sputnik. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe TV24 ēterā apliecināja, ka pārtikas produktu deficīts veikalu plauktos ir mazticams, toties gaidāma cita problēma, stāsta avīze "Segodņa".
Grūtības radīs tas, ka produktu cenas sasniegs tādu līmeni, ka cilvēkiem vienkārši nepietiks naudas to iegādei.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Latvijā
Kā sankcijas ietekmēs gaļas ražotājus
Tāpēc Gulbe ieteica politiķiem pievērst uzmanību vienkāršam faktam: jau tagad valstī ir cilvēki, kuri nevar atļauties nopirkt pamata produktus.
Iepriekš Gulbe jau konstatēja, ka pārtikas produktu cenas Latvijā tuvākajā laikā augs un nav zināms, kādā līmenī tās apstāsies, jo neviens no resursiem, kas nepieciešami to ražošanai, lētāks nekļūst.
Iepriekš jau ziņots, ka pārtikas produktu cenas Latvijā pērn pieauga par 7,9%, bet 2022. gada janvārī gada izteiksmē – jau par 9,4%. Tik ievērojams pārtikas cenu pieaugums Latvijā nav novērots jau desmit gadus. Liela nozīme bijusi energoresursu izmaksu pieaugumam.
Līdz ar krīzes sākumu Ukrainā naftas un gāzes cenas vēl pieaugušas. Turklāt Krievija un Ukraina nodrošina vērā ņemamu pārtikas produktu apjomu pasaules tirgos, tātad cenas var vēl pieaugt. Piemēram, Ukraina un Krievija piegādā 30% kviešu, 32% - miežu, 17% - kukurūzas un vairāk nekā 50% saulespuķu eļļas un sēkliņu. Vienlaikus krīzes situācija var kaitēt sējas darbiem, un tas ietekmēs nākamās ražas apjomu, norāda Eiropas komisija.
Молочные продукты - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2022
Baltijā
Cilvēkiem trūks ēdamā: Lietuvā var izsīkt pārtikas produkti
Ziņu lente
0