Pasaulē

Stoltenbergs atzina: NATO apmācījusi desmitiem tūkstošu ukraiņu kareivju

© REUTERS / GONZALO FUENTESГенеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг выступает на саммите в Брюсселе
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг выступает на саммите в Брюсселе  - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO spēki gadiem ilgi trenējuši Ukrainas karavīrus, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
RĪGA, 5. aprīlis - Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atklāja, ka alianses spēki gadiem ilgi trenējuši ukraiņu karavīri. Par to Stoltenbergs pastāstīja telekanālam CNN, vēsta RIA Novosti.
Rezultātā NATO apmācībās pabijuši desmitiem tūkstošu Ukrainas armijas karavīru, kuri patlaban piedalās karadarbībā Ukrainā.
"Jāpatur prātā, ka sabiedrotie aliansē – ASV, Lielbritānija, Kanāda un daži citi – gadiem ilgi trenēja Ukrainas spēkus. Tātad desmitiem tūkstošu Ukrainas karavīru, kurus apmācīja NATO sabiedrotie, tagad karo priekšējā līnijā," paziņoja Stoltenbergs.
Viņš uzsvēra, ka "Ukrainas Bruņotie spēki ir daudz labāk ekipēti un sagatavoti, labāk vadāmi nekā jebkad pagātnē."
Taujāts, vai NATO sabiedrotie plāno sūtīt uz Ukrainu PSRS laikos ražotus tankus, alianses ģenerālsekretārs neatbildēja.

NATO gadiem ilgi trenēja Ukrainas BS kareivjus

Atgādināsim: iepriekš Ukrainas armijai atņemtajās pozīcijās Volnovahā atrasti dokumenti, kas norādīja, ka Ukrainas BGS kareivis apmācīts britu sagatavotos kursos un apmācīja personālsastāvu darbam ar angļu granātmetēju NLAW.
Turku bezpilota lidaparāts Bayraktar TB2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Ieroču piegādes Ukrainai: retais Bayraktar aizlidos līdz Dņepras vidum
UBS 1. desanta bataljona 3. rotas jaunākā seržanta, numurs – A1126, dienesta dokumentos atrasta detalizēta instrukcija ar angļu granātmetēju NLAW aprakstu un pielietošanas shēmu. Instrukciju ukraiņu valodā sastādījis pats UBS karavīrs iekļaut granātmetēja taktiskās un tehniskās īpatnības, tā darbības aprakstu, vispārējo sistēmu, pamata komponentu darbības detalizētu aprakstu, kā arī informāciju par ieroča sagatavošanu cīņai un šaušanas metodēm.
Citi slēptuvē atrasti dokumenti liecina, ka šis ukraiņu kareivis no 2016. gada apmācīts Petra Sagaidačnija vārdā nosauktajā Ukrainas Sauszemes spēku nacionālajā akadēmijā. 2018. gadā beidzis speciālus virsnieku kursus, ko sagatavojis Lielbritānijas Karaliskais tanku pulks. Līdztekus kareivis mācījies angļu valodu ar padziļinātu militāro terminoloģiju un NATO dalībvalstu komunikācijas specifiku.
Tātad NATO bloks gandrīz pirms četriem gadiem, laikā, kad notika pārrunas par Minskas protokoliem, veidoja Ukrainas BS speciālistu slāni, kas spēj ātri apgūt NATO bruņojumu un nepieciešamības gadījumā piedalīties karadarbībās ciešā saiknē ar Ziemeļatlantijas alianses armijām.
Военнослужащий ВСУ обыскивает мирного жителя в селе к востоку от города Бровары, Украина  - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
"To mums iemācījuši NATO". Kā karo Ukrainas armija
Pie tam ziņas par granātmetēju NLAW piegādēm Ukrainai oficiāli tika sniegtas vien šī gada sākumā.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Разбитая техника ВСУ в районе Северодонецка - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Pasaulē
Krievijas rīcībā nonākuši dokumenti ar Kijevas plāniem martā uzbrukt Donbasam
Ziņu lente
0