Viedoklis

ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasТанк Т-90МС на международном военно-техническом форуме
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona jau sen izmanto Ukrainu savu mērķu sasniegšanai lielgabalu gaļas lomā, taču arī sabiedrotos Eiropā amerikāņi nevērtē necik augstāk.
Amerikāņi konsekventi cenšas iegrūzt Eiropu bruņotā konfliktā ar Krieviju – piespiež to piegādāt smago tehniku un speciālistus Ukrainas armijas vajadzībām. Pie tam ASV ciniski "uzlādē" Kijevas režīmu ilgam un asiņainam karam, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Baltā nama aparāta vadītājs Rons Kleins 3. aprīlī paziņoja: ASV nebūt neuzskata, ka konflikts Ukrainā tuvotos beigām. Kleins apstiprināja, ka Vašingtona joprojām sniegs Ukrainai militāro palīdzību (piegādās ieročus vai apmaksās NATO valstu piegādes). Par mierlīguma iespējām – ne vārda.
Evakuētie Mariupoles iedzīvotāji - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
Mariupoles katls – Ukrainas armijas un NATO sakāves modelis
Gandrīz vienlaikus ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņoja, ka uz katru Krievijas tanku Ukrainas armija saņemšot"vairāk nekā desmit prettanku sistēmas". Tā Vašingtona nosprauž tuvākajiem sabiedrotajiem NATO un partneriem Ukrainā nepārprotamu orientieri – cīņa ar Krieviju līdz pēdējam tankam vai eiropietim un gadu desmitiem (atsauksim atmiņā Afganistānu).
Saskaņā ar "Global Firepower" vispasaules militārā spēka reitinga datiem, Krievijas rīcībā ir vairāk nekā 12 tūkstoši tanku. Kolektīvo Rietumu militāri rūpnieciskajam kompleksam nāksies ilgus gadus "kalt" PTRK, līdz Ukrainā tiks sasniegta "Blinkena" proporcija. ASV nolēmušas piešķirt militāro palīdzību Ukrainai vairāk nekā 13 miljardu dolāru apmērā, un martā Kijevas režīms saņēmis vairāk nekā 10% no summas (1,6 miljardus dolāru). Amerikāņu bruņojuma kredītus ukraiņi dzēsīs līdz XXII gadsimtam (ja vien Ukraina saglabās valstiskumu).
Tikpat uzstājīgi Savienotās Valstis pūlas īstenot citu projektu – vairāku simtu tanku T-72 un citas bruņutehnikas nodošanu Ukrainai no Austrumeiropas valstīm. Piemēram, Polija kopš Varšavas līguma laikiem saglabājusi apmēram 500 dažādu modifikāciju tankus T-72 un vairāk nekā tūkstoš kājnieku kaujas mašīnu BMP-1 (kājnieku mašīnas tika ražotas saskaņā ar licenci ar poļu nosaukumu BWP-1).
Varšava pasūtījusi jaunos amerikāņu tankus "Abrams" un plāno pārdot veco bruņutehniku – tālākas kaimiņvalsts karavīru iznīcināšanas mērķiem. Tomēr Ukrainas un Krievijas militārais potenciāls nav salīdzināms, Kijevas režīma sakāve ir neizbēgama, bet jaunas bruņojuma piegādes Ukrainai tikai vairos upurus Ukrainas armijas rindās.
Situācija Kijevā 2022. gada 28. februārī - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
NATO militārā palīdzība Kijevas režīmam – jauni mērķi Krievijas raķešu triecieniem

Krāmu un "gladiatoru" utilizācija

Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska "pasūtījumu" sarakstā Baltā nama saimniekam ir smagā bruņutehnika, tālā darbības rādiusa artilērija, S-300 tipa PGA sistēmas, trieciena lidmašīnas, pat NATO lidaparāti (sak, ārvalstu "brīvprātīgie" varot šo tehniku vadīt). Baltais nams ļoti cenšas, tomēr amerikāņu prese pamatoti konstatēja: veco tanku un kājnieku mašīnu simboliskā nosūtīšana Ukrainai nevairos tās armijas spēku (turklāt dīzeļdegviela jau kļūst par deficītu pēc Krievijas BS raķešu triecieniem pa naftas pārstrādes rūpnīcām un naftas bāzēm Ukrainā).
Tehnoloģiski novecojušais bruņojums ļauj vien paildzināt Kijevas režīma pastāvēšanu. Savukārt mūsdienīgāku bruņojuma sistēmu piegādes un NATO "brīvprātīgo" (speciālisti-instruktori) komandējumi draud ar Krievijas precīzo raķešu triecieniem (aizsardzību no tām negarantē neviena militārā savienība). Rodas iespaids, ka ASV sabiedrotie Eiropā – pretēji Vašingtonas gribai – nevēlas pārāk riskēt proxy karā.
Vācija piegādājusi Ukrainai 2650 reaktīvos prettanku granātmetējus "Matador" un plāno līdz jūnijam (?! – aut.piez.) nodot vēl 2450 granātmetējus. Vienlaikus Vācija atsakās nodot simt vecās kājnieku mašīnas "Marder". Vakar kļuva zināms: no Kijevai apsolītajiem 2700 PZRK "Strela 2" (VDR mantojums) derīgi tikai 500.
Lielbritānija pagaidām tikai deklarē nodomus piegādāt Ukrainai "nāvējošāku" bruņojumu, ieskaitot pašgājējhaubices AS-90. Valsts aizsardzības ministrs Bens Volless apsolīja papildu PZRK "Starstreak" partiju, kas ar īpaši augstām kaujas īpatnībām neizceļas. Londona it kā sūtīs uz Odesu pretkuģu raķetes "Harpoon", tikai bez kuģiem. Jāpiebilst, ka krasta "Harpoon" modifikāciju nav, virsūdens lādiņi novecojuši 2000. gadu sākumā, zemūdens – 1997. gadā.
Виден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Viedoklis
Krievijas speciālā operācija Ukrainā: mērķis – demilitarizācija
Rietumvalstu piegādēs manāmā pārsvarā ir pārnēsājamie prettanku granātmetēji un ierobežota darbības rādiusa zenītraķešu kompleksus. Martā UBS saņēma3800 PTRK "Javelin", "Milan", "Konkurs", granātmetējus NLAW, Panzerfaust, M-72, kā arī 897 PZRK "Stinger", "Igla" un 109 amerikāņu lielgabalus. Jāpiebilst, ka daudz ko no šī saraksta vajadzētu utilizēt no glabāšanas termiņu vai tehnoloģiskās atpalicības viedokļa. Mūsdienu ukraiņu gladiatoriem vēl nepiegādā tikai antīkos trijzobjus ar tīkliem, kuros ķert Krievijas tankus.
Pie tam bezatbildīgie amerikāņu "partneri" draud Krievijai ar "Dieva dusmām" par ķīmisko ieroču hipotētisku pielietošanu (starp citu, tādu KF spēkos nav). ASV aizsardzības ministra palīdze radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības programmu jautājumos Debora Rozenblūma aprīļa sākumā paziņoja: "Krievijas prezidents Vladimirs Putins var pielietot ķīmiskos, bioloģiskos vai pat kodolieročus".
Protams, provokācijas gadījumā atbilstoši Irākā un Sīrijā izspēlētiem "balto ķiveru" scenārijiem visi kolektīvie Rietumi var ciest pa īstam – hiperskaņas atmaksa būs neizbēgama. Pie tam nenāksies pat izmantot Krievijas kodolpotenciālu, lielāko pasaulē, par ko tā raizējas Rozenblūma.
Vienlaikus Krievijas spēki metodiski turpina likvidēt UBS objektus un "partneru" bruņojuma piegādes. Speciālās militārās operācijas gaitā kopš 24. februāra likvidēti: 125 lidmašīnas, 91 helikopteris, 392 bezpilota lidaparātus, 226 zenītraķešu kompleksus, 1936 tankus un citas bruņumašīnas, 211 reaktīvās zalces uguns sistēmas, 833 lauka artilērijas iekārtas un mīnmetējus, kā arī 1810 speciālās militārās autotehnikas vienības.
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Sarakstā nav pielikts punkts, demilitarizācijas un denacifikācijas operācija turpinās ar augstu tehnoloģisko pārākumu. Jaunou "gladiatoru" mobilizācija ir bezjēdzīga un necilvēcīga. Ukrainas "inscenējumi" dienvidslāvu Srebreņicas stilā ir stingri jāsoda, tādiem nav noilguma laika.
Vašingtona vēl aizvien izmanto Ukrainas krīzi savtīgiem mērķiem – lai vājinātu Krieviju un novērstu Eiropas konkurenci. Tomēr lielākā daļa pasaules valstu neatbalsta Kijevas režīmu un pret Krieviju vērstās sankcijas. Amerikāņu izdevums "Foreign Policy" atzīmēja: "Daudzi lolo dziļu aizkaitinājumu pret ASV, kuras militārā iejaukšanās no Afganistānas līdz Irākai un Lībijai atstājusi aiz sevis nāvi un sabrukumu... Neviena Āfrikas valsts nav atbalstījusi sankcijas pret Krieviju."
Domāju, Ukraina ar laiku atgriezīsies normālajā pasaulē. Pie tam drošību Ukrainas tautai var garantēt tikai Krievija.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0