Pasaulē

Latvija piegādā Ukrainai dronus par bitmonētām

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / Cpl. Shaylin QuaidУкраинские военные во время учений
Украинские военные во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmuma "Atlas Aerospace" specializācija ir bezpilota lidaparāti. Tos iespējams izmantot gan civiliem, gan militāriem mērķiem, piemēram, tehnikas meklējumiem un uguns korekcijai.
RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas birokratizētā banku sistēma atkal un atkal kavē pašmāju aizsardzības kompleksa uzņēmumu darbību. Šoreiz radušās bēdas ar bezpilota lidaparātu piegādēm Ukrainai.
Par nepatīkamo situāciju stāstīja Latvijas televīzija: uzņēmums "Atlas Aerospace" jau ilgu laiku nevar piegādāt Ukrainai aizsardzības resora pasūtītos dronus – "Swedbank" pārlieku ilgi pārbauda darījumu.
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Strīdā ar "Swedbank" uzņēmumu atbalstīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons – viņš nosūtīja bankai apstiprinājumu ar norādi, ka uzņēmuma ir visas nepieciešamās atļaujas iekārtu piegādei un nodošanai Ukrainas Aizsardzības ministrijai.
Savukārt "Swedbank" paziņoja, ka tas esot netipisks darījums, tāpēc prasa īpašu uzmanību, un uzsvēra, ka klients piegādes armijai sācis tikai pēc karadarbības sākuma Ukrainā un triju nedēļu laikā tam jāiesniedz visi dokumenti – līgumi un AM pilnvaras. Swedbank pārstāvji atgādināja, ka Ukraina vienmēr bijusi paaugstināta riska valsts, jo nav Eiropas Savienības locekle. Banka nav saņēmusi līgumu par dronu iegādi. To apliecināja arī "Atlas Aerospace" vadītājs Ivans Tolčinskis. Pie tam apmaksu veic nevis Ukrainas AM, bet gan labdarības fonds "Come Back Alive" ar bitmonētu palīdzību par summu "lielāku par trim miljoniem eiro".
Tolčinskis atzīmēja, ka Ukrainas AM tagad būtu grūti pārskaitīt tik lielu summu, tāpēc maksā labdarības fonds. Viņš atklāja, ka organizācija saņēmusi ziedojumus, ko gatava nodot "Atlas Aerospace" dronu iegādei.
Turku bezpilota lidaparāts Bayraktar TB2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Ieroču piegādes Ukrainai: retais Bayraktar aizlidos līdz Dņepras vidum
Mazliet vēlāk "Swedbank" pārstāvis paziņoja, ka situācija esot mainījusies, darījums vairs netiek bremzēts un uzņēmumam nav nekādu ierobežojumu. Saskaņā ar bankas datiem, visas finanšu un kredītu organizācijas darbības saskaņotas, kad klients iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus.
Iepriekš pat aizsardzības ministrs Artis Pabriks jau vairākkārt sūdzējās par Latvijas komercbanku izturēšanos, kas atteikušās atvērt kontus uzņēmumiem, kas strādā Latvijas aizsardzības rūpniecībā.
Latvijas uzņēmumi visnotaļ aktīvi piedalās notikumos Ukrainā. Piemēram, pagājušajā nedēļā vēl viens Latvijā sertificēts ieroču un ekipējuma ražotājs "Teters", kā arī papildu realitātes tehnoloģiju ražotājs "Lightspace Technologies" sāka kampaņas ziedojumu vākšanai, lai savāktu apmēram 3 miljonus eiro, kas nepieciešami bruņojuma tālvadības sistēmu piegādēm Ukrainā. Runa ir par aptuveni 50 sistēmām Ukrainas armijas vajadzībām.
Ziņu lente
0