Pasaulē

Kad ES varēs atteikties no Krievijas gāzes?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasТрубопровод Gazela для транспортировки российского газа в ЕС
Трубопровод Gazela для транспортировки российского газа в ЕС - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Krievija piegādā aptuveni 40% no visas Eiropā patērējamās gāzes.
RĪGA, 28. marts — Sputnik.Eiropas Savienības diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels uzskata, ka ES valstis var atteikties no Krievijas gāzes divu gadu laikā, vēsta RIA Novosti.
"Divu gadu laikā Eiropa atteiksies no Krievijas gāzes," intervijā televīzijas kanālam "Sky News Arabia" paziņoja Borels.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2022
Pasaulē
Eiropieši nevēlas upurēt, lai "sodītu" Krieviju
Eiropas politiķis uzskata, ka ES plāno izmantot dažādus gāzes piegādes avotus.
"Mēs tiecamies samazināt Eiropas atkarību no Krievijas energoresursiem, nevis aizliegt tos," piebilda Borels.
Krievija ir lielākais gāzes eksportētājs uz Eiropu, tā piegādā aptuveni 40% no reģionā patērējamas gāzes. Tās piegādei izmantoti vairāki maršruti: "Ziemeļu straume" (tieši uz Vāciju caur Baltijas jūru), Ukrainas gāzes transporta sistēma, gāzesvads "Jamala-Eiropa" un "Turku straume" (caur Melno jūru).
23. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija ir pieņēmusi lēmumu ieviest norēķinus rubļos par gāzes piegādēm nedraudzīgām valstīm. Turklāt piegādes tiks veiktas atbilstoši līgumos noteiktajiem apjomiem un cenām.
Председатель Европейской комиссии Урсула фон дер Ляйен  - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2022
Pasaulē
Leiena: Eiropas Savienība nepieļaus, lai par Krievijas gāzi maksātu rubļos
Krievijas Federācijas vicepremjers Aleksandrs Novaks iepriekš atzīmēja, ka atteikšanās no naftas piegādēm no Krievijas izraisīs katastrofālas sekas pasaules tirgum, turklāt ar neprognozējamām cenām.
Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas Ekonomiskās sadarbības departamenta direktors Dmitrijs Biričevskis pauda, ka atteikšanās no Krievijas naftas un gāzes radīs milzīgu ietekmi Eiropas un pasaules ekonomikai. Viņaprāt, Eiropa ir ļoti atkarīga no Krievijas gāzes un naftas. Pat totālās ekonomijas, jauno piegāžu līgumu noslēgšanas un atjaunojamo enerģijas avotu lietošanas gadījumā "ideālākajā variantā" tā spēs nodrošināt tikai 80% nepieciešamo energoresursu, viņš norādīja, uzsverot, ka realitātē šīs cipars būs vēl mazāks.
Ziņu lente
0