Pasaulē

Finansistus ASV satrauc Saūda Arābijas nedraudzīgie soļi

© AP Photo / Mark LennihanДолар
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"The American Spectator": Saūda Arābijas vēlme pārdot naftu par juaņām rada bažas.
RĪGA, 24. marts – Sputnik. ASV vadības nicinošās attieksmes dēļ Saūda Arābija sākusi "satraucošas" pārrunas par naftas eksportu uz Ķīnu, darījumus apmaksājot Ķīnas valūtā, nevis dolāros, vēsta analītiķe Andrea Vidburga amerikāņu konservatīvajā izdevumā "The American Spectator", stāstīja RIA Novosti.
Autore atgādināja, ka patlaban amerikāņu dolārs ir pasaules rezerves valūta, tam jābūt stabilam un viegli pieejamam, tas uzskatām par savdabīgu "patvērumu".
Денежные купюры - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2022
Pasaulē
ES neiepriecina perspektīva veikt norēķinus rubļos
"Var teikt, ka zināmā mērā rezerves valūta ir pareģojums, kas tagad piepildās, jo tās cena aug, pateicoties savam statusam. Šis statuss uztur arī Amerikas milzīgo parādu slogu. Tāpēc ziņas, ka ar Vašingtonu neapmierinātā Saūda Arābija cer vienoties par naftas tirdzniecību ar Ķīnu par juaņām dolāru vietā, izskanējušas tik satraucoši," viņa raksta.
Vidburga uzsvēra, ka amerikāņu mediji šo Rijādas lēmumu pamato ar uzticības trūkumu Baidenam ASV. Piemēram, pēc "The Wall Street Journal" datiem, Saūda Arābija ir neapmierināta, jo nejūt Vašingtonas atbalstu konfrontācijā ar Jemenu, ASV vēlmi vienoties Irānas kodolprogrammas jautājumā, kā arī amerikāņu karavīru sasteigto izvešanu no Afganistānas.
"Attapīgs lasītājs pamanīs, ka divi no trim Saūda Arābijas bažu iemesliem ir pelnījuši arī amerikāņu uzmanību. Briesmīgais darījums, ko Baidens vēlas noslēgt ar Irānu, paātrinās viņu kodolprogrammu, bet karaspēku haotiskā, neprasmīgā un nāvējošā izvešana no Afganistānas ataino amerikāņu prestiža un militārā spēka krahu," viņa apliecināja.
Autore uzskata, ka Baidena administrācija, ko iedvesmojis "izvirtis demonstratīvs tikums" un "pašnāvnieciska tieksme" pēc "zaļās" enerģijas, izturas pret Saūda Arābiju ar "vaļīgu nicību", un tas viss novedis pie pašreizējiem notikumiem.
ASV prezidents Džo Baidens - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2022
Pasaulē
WSJ lasītāji uzskata, ka ASV jaunās sankcijas pret Krieviju apdraud dolāru
Vienlaikus pastāv vairāki faktori, kuru dēļ darījums ar juaņu, iespējams, nebūs "gaidāmās katastrofas pirmā pazīme", turpināja Vidburga. Piemēram, ASV pērk Saūda Arābijā tikai ceturto daļu naftas apjoma, kas tika importēts 90. gados. Pie tam amerikāņu dolārs, pēc viņas domām, "tomēr ir mazliet stabilāks nekā juaņa", lai arī Baidena valdība "drukā naudu un izšķiež vējā". Bet Ķīna, pēc analītiķes domām, "šķiet stiprāka nekā patiesībā", tāpat kā "reiz Padomju Savienība".
"Ņemot vērā, ko demokrāti tikai gada laikā sastrādājuši ar amerikāņu ekonomiku, mūs gaida Ķīnas un Amerikas sacensības pretī ekonomiskajam dibenam. Atklāti sakot, es saderētu uz Baidenu," noslēdza Vidburga,
Iepriekš vēstīts, ka Krievija un Indija izvērtē iespējas pāriet pie norēķiniem rubļos un rūpijās, piesaistot Ķīnas juaņu bāzes valūtas lomā.
Rakstu pārtulkojis un pārpublicējis portāls InoSMI.
Ziņu lente
0