Viedoklis

"Veimāra vai Zimbabve?" Amerika pareģo savu nākotni

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasГосударственный флаг США у американского посольства в Москве
Государственный флаг США у американского посольства в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Kad cilvēki nevar atļauties nopirkt ēdamo, draugi, tas nozīmē, ka var sākties kaut kas šausmīgs. Laiks mosties un pēc iespējas ātrāk," Takers Karlsons brīdināja amerikāņu eliti. Interesanti, vai viņi sadzirdēs?
Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs norādīja, kāds ir valsts drošības galvenais aspekts, - ekonomika. Pagaidām, kā redzam, kodolieroči neļauj konfliktam Ukrainā vērsties plašumā. Toties īstā globālā kauja sākusies ekonomikā. Ko cilvēki ēdīs, ko ģērbs mugurā, cik maksās par benzīnu un komunālajiem pakapojumiem – tādi ir mūsdienu aktuālākie jautājumi, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Tā ir Krievijas cīņa ar kolektīvajiem Rietumiem.
"Kolapsa ekonomikā nebūs," mums apsolīja Medvedevs. Ziniet, skan pārliecinoši, jo 2008. gadā valsts ar Medvedeva kungu priekšgalā to visu jau pārdzīvoja. Augustā Krievijas armija – to visi atceras – piespieda Gruziju ievērot mieru. Septembrī sākās ASV un Eiropas sankcijas.
Рабочие на стройке, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Viedoklis
Pret Krieviju vērstās sankcijas nogalina Eiropas ekonomiku
Pēc Gruzijas lūguma mūsu Rietumu partneri atlika Krievijas iestāšanos PTO. Tika apspriestas iespējas ierobežot "Gazprom" piegādes Eiropai. Kaut ko prasīja britu premjers, francūži piesargājās, vaidziņus tricināja Angela Merkele. Vai to jūs atceraties? Nē, protams ne. Bet toreiz arī sankcijas bija ellīgas. 2011. gadā Krievija iestājās PTO. Desmit gadu laikā mēs esam kļuvuši par vienu no plaukstošākajām pasaules valstīm.
2014. gadā – Medvedeva kungs tolaik bija valdības priekšsēdētājs – Krievijai noteica jaunas sankcijas. Formāli – sodam par Donbasā bojāgājušo Boeing. Patiesībā mēs dabūjām pa ādu par Krimu. Mēs to ļoti labi sapratām. Atkal būs pagrūti atcerēties, taču tur bija inidividuālās un sektorālās sankcijas. Aizsardzības rūpniecības komplekss, bankas, naftas nozare un gāzes rūpniecība. Re, ja kādu interesē, var palasīt Deutsche Welle. Sak, dodiet šurp visu sarakstu.
Gadu vēlāk prezidents Obama kā skaldīt noskaldīja – sak, "Krievijas ekonomika sarauta lupatlēveros". Ahā. Bet mēs to pat nezinājām! Patiesībā, godātais Obamas kungs, Krievijā toreiz kritās rubļa kurss, toties hipotēka uzstādīja jaunus rekordus. Vai nav pārsteidzoši? 2016. gadā sākās jaunas sankcijas – par "iejaukšanos vēlēšanās ASV". Tur atkal kaut kas bija, mēs tā īsti pat nepamanījām. Pēc tam sākās koronavīrusa pandēmija, un uz šo globālo krīzi mūsu valsts reaģēja ierastā stilā – ar kārtējo hipotekāro bumu. Nu, ja tā nav stabila ekonomika, iznāk, ka es nesaprotu, kas tā tāda ir – stabilitāte.
Medvedevs atzīmēja: "ASV Valsts departaments pēc pirmajiem histēriskajiem žestiem pakāpeniski sāk šļukt nost no savām "nelokāmajām" pozīcijām. Jau izskanējuši piesardzīgi izteikumi par daudzu sankciju iespējamu atcelšanu. (..) Situācija ar energonesēju cenām ASV un Eiropā ir milzīgi slikta."
Пшеничное поле - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2022
Pasaulē
Le Monde prognozē globālās Ukrainas specoperācijas sekas
Ko īsti nozīmē – "milzīgi slikta"? Runa vairs nav par kaut kādām svārstībām birža, uz kuru rēķina, izsmalcināti lamājoties, kaut kādi mīklaini brokeri ātri vien nopelna miljardiem dolāru. Tā taču nav filma "Volstrītas vilks"."Milzīgi slikta" nozīmē, ka visas cenas aug ar katru dienu, bet algas stāv uz vietas.
Gandrīz vienlaikus ar Dmitrija Medvedeva rakstu telekanālā Fox News nāca klajā pazīstamā Takera Karlsona kārtējā pārraide. Tajā – drudžainas aplēses. Ducis olu Sanfrancisko jau maksā 5 dolārus, marciņa bekona Ņujorkā – vairāk nekā septiņus. Nu jā, tās pašas par sevi ir dārgas pilsētas. Bet Fēniksa Arizonas štatā? "Siers nesen maksāja 9 dolārus par mārciņu, tagad – 14,56," žēlojas vietējā iedzīvotāja. "Cenas mainās ik pēc trim dienām. Gluži kā Veimārā vai Zimbabvē," komentēja Takers Karlsons.
Parasti lasītāji šajā vietā sāk dusmoties un atsauc atmiņā pašmāju cenas. Nezinu, kā īsti paskaidrot... Runa jau nav tikai par to, ka ducis olu maksā 500 rubļus, krūze alus bārā – tūkstoti. Ikviens, kas kaut drusciņ padzīvojis Amerikā, ļoti labi saprot turienes nabadzības paradoksu.
Pirms dažiem gadiem ASV, nopelnot 50 dolārus dienā, tu biji ubags, nezināji, kur nākamreiz nakšņosi, draudēja bads. Tagad ir grūti iedomāties, cik amerikānim jāpelna, lai normāli paēstu, kaut kur pārnakšņotu un uzpildītu mažīnu. Jā, apstākļos, kad sabiedriskā transporta tikpat kā nav un taksometrs maksā traku naudu, automašīna štatos ir nepieciešama.
Vācijas, Krievijas un ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Vācijā sagaidāms ļoti skumjš iznākums sankciju rezultātā
Tur, kur Krievijā var aizbraukt par "zaķi", nopirkt ar atlaidi, nesamaksāt komunālos pakalpojumus, gadiem ilgi nospļauties par nodokļiem, ASV nav gandrīz nekādu iespēju izšmaukt. Ārzemniekiem ASV rodas iespaids, ka teju vai gaiss velk ārā naudu no kabatas, ka jāmaksā par katru elpas vilcienu. Bet algas vietējiem nemaz neaug. Inflācijas oficiālie dati izskatās kā ņirgāšanās. Vakar Losandželosā benzīna bākas uzpilde maksāja apmēram 180 dolārus. Iespējams, šodien jau vairāk.
Amerikā parādījusies jauna zādzību metode – cilvēki piezogas pie svešām mašīnām, izurbj caurumu tvertnē un nolej benzīnu. Īpašnieks spiests pirkt jaunu tvertni. Tā maksā vismaz tūkstoš dolārus.
Amerikāņi sāk ar šausmām aptvert, ka benzīna cena ietekmē visu – pārtikas, mēbeļu, sadzīves tehnikas, piegādes cenas. Viss kļūst dārgāks, un cenu augšanas tempi nekādi nesakrīt ar oficiālo inflāciju. Strādājošiem cilvēkiem vienkārši nav naudas iztikai. Rindas Ņujorkā pēc bezmaksas produktiem stiepjas vairāku kvartālu garumā.
"Valdības krīt, kad aug pārtikas cenas. Izsalkuši ļaudis ir bīstami," Vašingtonu brīdināja žurnālists Karlsons.
Un laikā, kamēr viņš izdomā jokus par Džo Baidenu, es staigāju pa lielveikalu Maskavā, izvēlos, no kā gatavot pusdienas bērniem, un redzu pārsteidzošas lietas. Ne divas nedēļas nav pagājušas kopš Rietumu sankciju sākuma, bet plauktos jau atrodamas vēl nezināmas, ļoti labas preces no Krievijas. Konditoreja, trikotāža, šokolāde, sieri, Krimas vīni. Mūsu zeme ir plaša un dāsa. Bet cenas – nu, reizes divas vai trīs zemākas par to, ko uzspiež Rietumu zīmoli.
Vitrāža  - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
Zvērīgs kapitālisms: cik Latvijā maksā tirgus ekonomika
Protams, gribas pajautāt tirgotājiem – kāpēc jūs agrāk nelaidāt uz saviem plauktiem visus tos labumus? Atliek cerēt, ka Krievijas preces drīz izlauzīs ceļu uz pašiem uzpūtīgākajiem veikaliem un pa ceļam saraus lupatlēveros visus savus Rietumu konkurentus.
Tie, kas kritizē specoperāciju Ukrainā, klāsta, ka inflācija un rubļa devalvācija esot iznīcinājuši vidējo klasi Krievijā. Man šķiet, tagadējā ekonomiskā turbulence to rada. Jā, cilvēki, ko aizrāva importa lupatu prestižs, tagad patiešām nejūtas īsti labi. Bet tie, kas neatļāvās lupatas, toties ieguldīja naudu nekustamajos īpašumos, tagad plūc sava darba augļus, redzot, kā augušas to cenas. Galu galā, valsts īstenā vidējā klase ir māju īpašnieki. Par kādu patstāvību var runāt, ja tev nav jumta virs galvas? To neaizvietos nekādas šikas parpalas. Šodien mājokļu īpašnieku skaita ziņā Krievija pārliecinoši tuvojas līdera vietai pasaulē. Priekšā – tikai Ķīna. Toties ASV māju īpašnieku daļa krītas.
Anglocentriskā Honkongas avīze South China Morning Post konstatēja, ka pret Krieviju vērstās sankcijas ir kompromitējušas ASV dolāru rezerves valūtas aspektā. Pasaules valstis centīsies pāriet pie citām valūtām, tostarp – arī pie Ķīnas juaņas.
Tomēr, atklāti sakot, Krievijas Centrālās bankas apzagšana likusi apšaubīt visas valūtas. Diezin vai Japāna, Indija un Dienvidkoreja vēlēsies savas rezerves konvertēt juaņās – ko var zināt, kas vēl notiks? Arī pati Ķīna nevar atļauties visus savus dolāru triljonus konvertēt juaņās. Tā nu rodas pārsteidzošs, viduslaiku cienīgs risinājums – iznomāt kuģus visā pasaulē, saliet tajos naftu un glabāt kā rezerves. Tīri labi, vai ne?
Угольный разрез Черниговский в Кемеровской области - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
"Domājams, izputēs". Ar ko Rietumiem draud atteikšanās no Krievijas izejvielām
Viduslaikiem, kādos pasauli pūlas iegremdēt mūsu Rietumu partneri, raksturīgs, kā tagad varētu teikt, augsts produktu nestabilitātes līmenis. Vienkāršāk sakot, toreiz cilvēki regulāri cieta badu. Tagad tas draud ne tikai jaunattīstības valstīm – tām var palīdzēt. Piemēram, Krievija jau masveidā sūta humanitāro palīdzību Ukrainai.
Visīstākais bads jau šoruden draud valstīm, par kuru dzīves līmeni vēl nesen tikai sapņoja visas pārējās. Amerika ar savām sankcijām ir pats pirmais kandidāts. Iznāks vēl, ka līdzcietīgie krievi sūtīs humanitāro palīdzību uz Ņujorku.
Turpināsim citēt Dmitriju Medvedevu: "Situācija ar energonesēju cenām ASV un Eiropā ir milzīgi slikta, un vietējā elite pūlas vainu par to uzvelt Krievijai. Taču šo valstu iedzīvotāji nav veci marasmātiķi no rusofobās vadības. Viņi visu saprot un drīz izrakstīs rēķinu par "Krievijas sankciju" cenu, kas apmaksāta no rietumvalstu pilsoņu kabatām."
Šo un to jau sāk apjēgt arī Amerikā. "Kad cilvēki nevar atļauties nopirkt ēdamo, draugi, tas nozīmē, ka var sākties kaut kas šausmīgs. Laiks mosties un pēc iespējas ātrāk," Takers Karlsons brīdināja amerikāņu eliti. Interesanti, vai viņi sadzirdēs?
Ziņu lente
0