Viedoklis

"To mums iemācījuši NATO". Kā karo Ukrainas armija

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFВоеннослужащий ВСУ обыскивает мирного жителя в селе к востоку от города Бровары, Украина
Военнослужащий ВСУ обыскивает мирного жителя в селе к востоку от города Бровары, Украина  - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu ģenerāļi pārkāpj visus iedomājamos un neiedomājamos karadarbības noteikumus. Nopratināšanā sagūstītie UBS kareivji atzīst: NATO instruktori mācījuši slēpt militāro tehniku dzīvojamos rajonos un piesegties ar civilajiem.
Krievija, Doņecka un Luganska turpina uzbrukumu Donbasā – dienvidu frontē atbrīvota Volnovaha un pārņemta kontrole pār stratēģiski svarīgo trasi Doņecka-Mariupole. Ziemeļos turpinās cīņas Kijevas un Harkovas apkaimē, pretinieka aizsardzību pārvar lēnām, bet noteikti. Krimas grupējums nostiprinās pie trases Krivojroga-Nikopole un gatavojas ieņemt Nikolajevu. Ukrainas bruņoto spēku vadība ir paralizēta, taču atsevišķas UBS vienības un nacionālistu bataljoni pretojas. Par viņu metodēm portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Trieciens pa savējiem

Mariupoles apkaimē UBS vairākkārt izmantoja vienu taktisko paņēmienu: pametot apdzīvotu vietu, nocietinājās netālu un sāka nežēlīgu artilērijas apšaudi pa civiliedzīvotāju mājām, kur paši vēl nesen mitinājās un ko viņiem vajadzētu aizstāvēt – to nosaka viņu dotais zvērests. Šķiet, UBS vēlas pamest aiz sevis izdedzinātu zemi un iznīcināt pēc iespējas vairāk infrastruktūras objektu Donbasā – lai tik Doņeckai tie netiktu.
Военная техника ВСУ с простреленным лобовым стеклом - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Viedoklis
Karsti krievu "sveicieni" amerikāņu algotņiem Javorovskas poligonā
Nikolajevku (ciems uz dienvidiem no Dokučajevskas) kontrolēja UBS. Astoņu gadu laikā tur nenokrita neviens DTR armijas lādiņs. Ukraiņu kareivji pameta ciemu Krievijas specoperācijas pirmajās dienās, izvērsa mīnmetējus dažu kilometru attālumā no tā un tiešā tēmējumā nodedzināja divas privātmājas.
Tāpat UBS un nacionālisti rīkojas arī citos virzienos. Pagājušās nedēļas beigās viņi pameta Borodjanku – nelielu pilsētiņu 30 kilometru attālumā uz ziemeļrietumiem no Kijevas. Kad pilsētā iegāja Krievijas kolonnas, viņi sāka apšaudi ar reaktīvajām zalves uguns sistēmām "Smerch". Gribēja trāpīt Krievijas grupējumam, kļūdījās un ar šķembu-fugasa lādiņiem trāpīga pa dzīvojamajiem rajoniem – augstceltnēm un privātmājām.
© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasUkraiņu raķetes "Tochka U" fragments pie Valdības nama Doņeckā
Фрагмент украинской ракеты Точка-У возле Дома правительства в Донецке - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Ukraiņu raķetes "Tochka U" fragments pie Valdības nama Doņeckā
Krievijas tanki jau stāv pie Kijevas, bet Ukrainas vienības Avdejevkā un Peskos turpina nežēlīgi apšaudīt Doņecku. Kanonāde nomalēs nenoklust. Īpaši smagi cieš Kijevskas un Petrovskas rajoni. Pirmdien UBS pirmo reizi kopš 2015. gada apšaudīja republikas galvaspilsētas centru. Operatīvi taktiskā raķete "Tochka U" ar kasešu lādiņu sprāga virs Universitetskaja ielas netālu no apgabala valdība sēkas. Dzīvības zaudējis 21 cilvēks, arī bērni.
Pagaidām nav viegli patriekt pretinieku no Avdejevkas – UBS izvietojuši lielgabalus un mīnmetējus vietējās koksa ķīmiskās rūpnīcas teritorijā. Viens neveiksmīgs trāpījums, - un visu apgabalu var pārklāt indes mākonis.
Массовая эвакуация на Украине: как мирные жители бегут от бомбёжек ВСУ   - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2022
Video
Masu evakuācija Ukrainā: kā civiliedzīvotāji bēg no UBS apšaudēm
"Teikšu vēl vairāk – ukraiņi šauj viens otram mugurā, - sarunā ar RIA Novosti atklāja DTR vadītājs Deniss Pušiļins. – Uzbrukuma laikā Mariupolē un gūstekņu nopratināšanās noskaidrojies, ka nacionālistu formējumi UBS aizmugurē izvieto nožogojuma vienības – tās šauj tautiešus, kuri mēģina pamest pozīcijas. Tas būtiski apgrūtina mūsu operācijas DTR dienvidos. Cilvēkus viņā pusē, kuri labprāt noliktu ieročus, ar varu dzen cīņā."

Piesedzas ar civiliedzīvotājiem

Šķiet, pati saspringtākā situācija ir Mariupolē. Svarīgā ostas pilsēta Azovas jūras krastā ir ielenkta. Tur nocietinājušies jūras kājnieku 36. brigādes paliekas un bēdīgi slavenais nacionālistu gvardes pulks "Azov". Zināms, ka "aizstāvji" nekaunas slēpties aiz civiliedzivotājiem, aizliedz viņiem pamest pilsētu pa humanitārajiem koridoriem, iekārto apšaudes punktus dzīvojamajās mājās, bērnunamos un skolās. Apmēram 400 tūkstoši cilvēku faktiski saņemti ķīlniekos.
© Sputnik / Иван Родионов / Pāriet pie mediju bankasNo Mariupoles evakuētie civiliedzīvotāji
Жители Мариуполя, эвакуированные из города - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
No Mariupoles evakuētie civiliedzīvotāji
"Mēs virzāmies uz priekšu lēnām, pārsvarā strādājam piepilsētā, - pastāstīja DTR armijas oficiālais pārstāvis Eduards Basurins. – Pretinieks nopietni noskaņojies uz ielu kaujām. Viņi sadzen augstceltnē civiliedzīvotājus, izvieto vidējos stāvos, bet paši ieņem pozīcijas apakšstāvos un uz jumta. Un vālē pa mūsējiem ar prettanku vadāmajiem lādiņiem un no granātmetējiem. Tas mūs aizkavē, nākas būt ļoti piesardzīgiem."
Pārrunas Maskava un Kijeva saskaņoja humanitāros koridorus no ielenktajām pilsētām. Taču nedaudzie civilie, kas izkļuvuši no Mariupoles, vienā balsī stāsta: neviens par evakuāciju viņiem neko nav ziņojis. UBS un "Azov" pieprasa papildspēkus, ziņo, ka patronu un pārtikas pietiks desmit dienām, ne vairāk. Atkāpšanās ceļu viņiem nav, tāpēc pilsētas atbrīvošana ir tikai laika jautājums.
Apšaudīja dienām un naktīm: cilvēki nevarēja pamest mājas Ukrainas armijas apšaudēs - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Video
"Apšaudīja dienām un naktīm": cilvēki nevarēja pamest mājas Ukrainas armijas apšaudēs
Tieši tāpat ar civiliedzīvotājiem apietas nacionālisti Harkovā un Kijevā. Cilvēkiem aizliedz pamest pilsētas, draud ar nošaušanu. Tīmeklī jau ir papilnam ierakstu, kuros redzams – kareivji šauj civilos. Arī tur militāro tehniku izvieto dzīvojamos rajonos un provocē Krievijas spēkus atbildēt, bet tas draud ar postījumiem.

Terors aizmugurē

Harkovas un Kijevas apgabalos rīkojas diversanti un algotņi, kas slēpjas mežos. Pārsvarā viņi uzbrūk sagādes kolonnām.
Krievijas Aizsardzības ministrija atklāja, ka "mežabrāļi" tīšām uzbrūk medicīnas mašīnām ar sarkano krustu uz borta, apšauda mediķus, kuri evakuē ievainotos.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas spēki atgriežas pastāvīgās dislokācijas punktos pēc mācībām
Российские войска возвращаются в пункты постоянной дислокации после учений. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Krievijas spēki atgriežas pastāvīgās dislokācijas punktos pēc mācībām
Vārdu sakot, ukraiņu ģenerāļi pārkāpj visus iedomājamos un neiedomājamos karadarbības noteikumus. Nopratināšanu laikā sagūstītie UBS kareivji atzīst: NATO instruktori mācījuši slēpt militāro tehniku dzīvojamos rajonos un piesegties ar civilajiem. Nekāds brīnums – Ziemeļatlantijas alianse ir pieradusi karot tālās valstīs un nerēķināties ar upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū.
Taču ir skaidrs, ka šī patvaļa nevilksies ilgi. Krievijas BS daļām seko Krievijas gvardes vienības. Viņu uzdevums – drošība aizmugurē. Karavīri, kuru vidū daudzi nākuši no Čečenijas, guvuši plašu pieredzi cīņās ar teroristiem Ziemeļkaukāza kalnos un mežos. Domājams, viņu iemaņas noderēs Kijevas apkaimē.
UBS apšaudē bojā gājušās sievietes mirstīgās atliekas Gorlovkā - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
Genocīds, par kuru smejas Eiropa. Noziegumam vienmēr seko sods
Ziņu lente
0