Baltijā

Lietuva atsaukusi atmiņā BelAES "problēmas"

© Sputnik / Виктор ТолочкоСтроящаяся Белорусская атомная электростанция зимой. Архивное фото
Строящаяся Белорусская атомная электростанция зимой. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau kopš Baltkrievijas atomelektrostacijas būvdarbu sākuma Viļņa iebilst pret projektu.
RĪGA, 18. marts – Sputnik. IAEA padomē Lietuva nākusi klajā ar runu, kas veltīta svarīgiem kodoldrošības jautājumiem, informēja Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Enerģētikas ministrijas preses dienestu.
Savā pārskatā republikas pārstāvji pūlējās pievērst uzmanību "sistemātiskām kodoldrošības problēmām", kas Baltkrievijas AES it kā neesot novērstas 15 gadu laikā.
Elektropārvades līnijas - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Baltijā
"Pārlieciniet Lietuvu": Krievija ir gatava audzēt elektroenerģijas eksportu uz Baltiju
Lietuva apgalvo, ka Minska it kā ne vienu vein reizi atzīta par starptautisko saistību pārkāpēju kodoldrošības un apkārtējās vides aizsardzības jomās, "necaurspīdīgu" informācijas izplatīšanu un projekta attīstību.
Tāpat Lietuva paudusi bažas par to, ka Baltkrievija neievēro kodolenerģijas ekspluatācijas starptautiskos noteikumus un plāno tuvākajā laikā palaist otru reaktoru.
"Tāpēc ceram uz starptautiskās sabiedrības atbalstu un atzinību Lietuvas pozīcijai par to, lai Baltkrievijas AES tiktu ieviesti augstākie kodoldrošības standarti un ka elektrostacija, kas uzbūvēta ar kodoldrošības starptautisko standartu pārkāpumiem, vispār nedrīkst strādāt," klāsta Lietuvas EM.
Линии электропередачи в Якутске - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Pasaulē
Eksperts: Ukraina apvedusi ap stūri Lietuvu ar BelAES enerģijas aizliegumu
Jau kopš Baltkrievijas atomelektrostacijas būvdarbu sākuma Viļņa iebilst pret projektu, pārmet tās "nedrošību", la arī projektā veiktas visas nepieciešamās IAEA un citu kompetentu struktūru pārbaudes, kā arī papildu inspekcijas. Stacijas drošību apstiprinājuši speciālisti.
Minska norāda, ka Lietuvas pretenzijas ir politizētas un nepamatotas.
Ziņu lente
0