Viedoklis

Mācības "Cold Response 2022" – jauns NATO solis pretī eskalācijai

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / U.S. Marine Corps / Sgt. Devin AndrewsАмериканский военнослужащий производит выстрел из противотанкового ракетного комплекса (ПТРК) Javelin во время учений Cold Response 2020 в Норвегии
Американский военнослужащий производит выстрел из противотанкового ракетного комплекса (ПТРК) Javelin во время учений Cold Response 2020 в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO manevri aiz Polārā loka, masveidīgākie kopš aukstā kara laikiem, norit Krievijas "Cirkon", "Triumf", "Bastion" tēmēkļos un veicina Krievijas JKF un GKS jaunās militārās tehniskas efektīvu testēšanu.
Ziemeļatlantijas alianses plašie manevri Norvēģijā un tuvējā jūras akvatorijā atspoguļo "partneru" ieceri pārbaudīt Krievu Ziemeļu izturību, novērst Krievijas BS uzmanību no Ukrainas, izspēlēt Krievijas piekrastes jūras blokādes elementus, proti, izprovocēt Trešā pasaules kara sākumu, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
NATO sauszemes, jūras kara un gaisa kara spēku mācības "Cold Response 2022" Norvēģijā un Norvēģu jūrā, kurās iesaistīti apmēram 30 tūkstošus kareivju no 27 valstīm, vairāk nekā 200 lidmašīnas un 50 kara kuģi, sākās 14. martā un ilgs līdz aprīlim. Iepriekš karalistes teritorijā izvērsti NATO Reaģēšanas spēki (apmēram 2500 karavīri no 12 valstim) manevru "Brilliant Jump 22" ietvaros.
Polijas GKS iznīcinātājs F-16C block 52 - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Viedoklis
Neviens negrib lidot. ASV un Polija sastrīdējušās par Ukrainai domātām lidmašīnām
Alianse atzīmēja, ka integrētās macības paredzētas aizsardzībai, demonstrē spējas "apņēmīgi reaģēt uz jebkādiem draudiem, no jebkuras puses". Taču Norvēģijai kaimiņos ir tikai alianses valstis Lielbritānija un Dānija, neitrālā Zviedrija, kā arī Krievijas Federācija (Norvēģijas un Krievijas sauszemes robeža ir apmēram 200 km gara). Protams, NATO spēka "aukstā" demonstrācija Norvēģijā un tās jūras akvatorijā vērsta vienīgi pret Krieviju.
Minimālais attālums no Norvēģijas robežas līdz Murmanskai – 100 km, bet līdz Krievijas Ziemeļu flotes stratēģiskajiem objektiem tas ir vēl mazāks. Jāpiebilst, ka "aizsardzības" mācībās "Cold Response 2022" iesaistītas divas trieciena aviācijas bāzes grupas un četri ASV GKS stratēģiskie virsskaņas bumbvedēji B-1B Lancer, kas spēj nest līdz 24 mazpamanāmās "gaiss-virsma" spārnotās raķetes AGM-158B JASSM-ER ar darbības rādiusu līdz 980 km. Tādas raķetes paredzētas svarīgu augsti aizsargātu mērķu likvidācijai. Starp citu, tās var izmantot arī iznīcinātāji F-15E, F-16C/D, F-35C.
Anneijas aviobāzē Norvēģijā dislocēta ASV GKS patruļas aviācijas eskadriļa – Boeing Р-8 Poseidon – lidmašīnas ar torpēdām un pretzemūdeņu bumbām. Spriedze Vašingtonas un Maskavas starpā pieaug, amerikāņi neslēpj, ka konfrontācijas galvenā robeža ir Arktika. Ņemot vērā Krievijas BS speciālo operāciju Ukrainā, "Cold Response 2022" vērienīgā burzma pie Krievijas robežām iegūst īpašu nozīmi, it kā izdara mājienu par iespējamu triecienu Krievijai no ziemeļiem (lai novērstu uzmanību). Salīdzinājumā ar 2020. gada "aukstajām" mācībām, NATO grupējuma un spēku skaits ir dubultojies.
Логотип НАТО перед штаб-квартирой Организации Североатлантического договора (НАТО) в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Pasaulē
Zviedrijas premjerministre: valsts iestāšanās NATO destabilizēs Eiropu

Norvēģu rulete

NATO apvienotie spēki modelē cīņu ar "mūsdienīgu pretinieku". Aviācijas bāzes kuģis "HMS Prince of Wales" (uz tā dislocēti "neredzamie" iznīcinātāji -35B Lightning) mācībās "Cold Response" tiek izmanto kā štāba kuģis, atbild par NATO Augstas gatavības starptautisko jūras spēku vadību, kas radīti reaģēšanai uz globākiem notikumiem.
Amerikāņu aviācijas bāzes kuģa "USS Harry S. Truman" klātbūtne izskatās pārmērīga. Taču pats galvenais: Krievijas Ziemeļu flotes spēki un tehniskie līdzekļi pastāvīgi kontrolē NATO spēku – 200 lidmašīnu, 50 kara kuģu un 30 tūkstošu sauszemes spēku manevrus. Krievijas kuģu, aviācijas un kosmosa spēki un līdzekļi visā pilnībā pārskata alianses mācības.
NATO manevri, masveidīgākie kopš aukstā kara laikiem aiz Polārā loka, norit Krievijas "Cirkon", "Triumf", "Bastion" tēmēkļos un veicina Krievijas JKF un GKS jaunās militārās tehniskas efektīvu testēšanu. No Krievijas teritorijas Barenca jūrā palaistie "Cirkon" var sasniegt mērķus Norvēģu jūrā apmēram 10 minūšu laikā, ja militāra konflikta apstākļos Maskava pieņems lēmumu par alianses JKS likvidāciju Norvēģu un Grenlandes jūrās aizsardzības apsvērumu labad. Ziemeļu flotes trieciena iespējas ļauj likvidēt jebkuru pretinieku.
Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Baltijā
ASV pēta iespējas dislocēt pretgaisa sistēmas Baltijas valstīs
Piemēram, "Cold Response 2022" norisei seko fregate "Admiral Gorshkov", - tas pats, kas pērn izmēģinājumu ietvaros sekmīgi palaida desmit hiperskaņas "Cirkon". Tātad amerikāņu un britu aviācijas bāzes kuģu "USS Harry S. Truman" un "HMS Prince of Wales" liktenis hipotētiskajā konfliktā ar Krievijas JKF Ziemeļu floti ir izlemts.
Priekš citiem aviācijas bāzes trieciena grupas kuģiem "Gorshkov" rīcībā ir lielā darbības rādiusa spārnotās raķetes "Kalibr" un "Oniks". Nerunāsim jau par to, ka "partneru" JKS mīl siltumu un pārsvarā radīti ar mērķi iebiedēt emocionālos afrikāņus vai parūpēties par netraucētu naftas piegādi no Persijas līča. Viņi itin mierīgi var nosalt, iziet no ierindas vēsajā Arktikā.
Iepriekš, mācībās "Trident Juncture 2018" Barenca jūrā no "Trumena" apledojušā klāja nespēja pacelties neviens iznīcinātājs, nosala amerikāņu jūras kājnieki. Savukārt Krievijas kara kuģi un lidmašīnas teicami pilda kaujas uzdevumus jebkādos laika apstākļos, radioelektroniskās cīņas stacija "Murmansk" Kolas pussalā var noslāpēt alianses navigācijas, sakaru un pārvaldes sistēmu mācību "Cold Response 2022" zonā.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens  - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Pasaulē
Blinkens vēsta: Krievijas armija var "samalt" Ukrainas spēkus, ASV ievēros NATO 5. pantu
Neviens pasaulē nepretendē uz Norvēģijas teritoriju vai dabas bagātībām. Nav saprotams, ar kādu mērķi bagātā karaliste ļauj savās zemēs organizēt "karaspēles" pret Krieviju. NATO manevri pastiprina militāro spriedzi Arktikā, palielina militāru kļūmju, incidentu un eskalācijas risku.
Bruņota provokācija pret Krieviju aiz Polārā loka faktiski lemj Norvēģiju iznīcībai. Varenie sabiedrotie nepalīdzēs, jo, ļoti ticams, pazudīs pašā Treša pasaules kara sākumā (Krievijas kodolpotenciāls jānovērtē aukstasinīgi!). Salīdzinājumā ar "krievu ruleti" (viena patrona revolvera aptverē), norvēģu variants – "Cold Response 2022" – paredz vismaz piecas patronas. Vai patiešām vajag tā riskēt?
ASV plāni pēc saviem ieskatiem, bez ANO sankcijas pieteikt embargo visai tirdzniecībai ar Krieviju, aizliegt Krievijas civilajai flotei izmantot starptautiskos jūras ceļus – tas nozīmē gatavoties blokādei, un tas jau ir tiešas agresijas akts, kam tiek izmantoti jūras kara spēki.
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Viedoklis
Ko Eiropai un pasaulei sola ārvalstu algotņi Ukrainā
Tirdzniecības ceļu blokāde jūrā ir starptautisko dokumentu reglamentēta karadarbības forma pretinieka ekonomikas graušanas nolūkiem. Piesakot jūras blokādi, karojošās valstis tiecas nogriezt ienaidnieka valsts jūras komunikācijas. Jāpatur prātā: centienus ietekmēt vitāli svarīgus valsts vai militāros objektus Krievija uzskata par pietiekamu iemeslu kodolieroču pielietošanai pret ienaidnieku. Daudz saprātīgāk būtu piekrist Krievijas ierosinājumiem par līdztiesīgu un nedalāmu drošību.
ASV agresīvā ārpolitika atklāti mudina NATO valstis un visu cilvēci sākt Trešo pasaules karu. Ne velti Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Čžao Liczjans nesen paziņoja, ka Vašingtona neprofesionāli, amorāli un bezatbildīgi izplata dezinformāciju, un ieteica amerikāņiem "padomāt par savu lomu Ukrainas krīzes attīstībā".
Iepriekš Vašingtona nesekmīgi centās pārvilināt Pekinu savā pusē totālajā sankciju, informacijas un, iespējams, arī karstajā karā pret Krieviju. Stāsts turpinās.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Eiropas Komisijas logo - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Viedoklis
"Brālīga saime". ES pirmo reizi tapusi par bruņota konflikta pusi
Ziņu lente
0