Pasaulē

Ekonomiste paskaidroja, bez kādām Krievijas precēm Rietumi neizdzīvos

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasПромышленно-металлургический холдинг
Промышленно-металлургический холдинг - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperte konstatēja, ka rietumvalstis nespēs iztikt bez metāliem un minerālmēsliem, ko piegādā Krievija.
RĪGA, 17. marts — Sputnik. Krievijas eksportā ir virkne preču, bez kurām Rietumiem neiztikt. Atteikšanās no to importa var radīt ārkārtīgi negatīvas sekas, uzskata Maskavas valsts starptautisko attiecību institūta Starptautisko ekonomisko attiecību un ārējo ekonomisko sakaru katedras vadītāja pienākumu izpildītāja Marija Maksakova, vēsta RIA Novosti.
Cita starpā iespējamie minerālmēslu eksporta ierobežojumi vai aizliegums var sašūpot pārtikas produktu tirgu ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē, radot deficītu un produktu cenu pieaugumu. Krievija ir viens no pieciem lielākajiem minerālmēslu ražotājiem pasaulē, pie tam divas trešdaļas produkcijas tiek eksportētas, Maksakova norādīja sarunā ar aģentūru "Prime".
Рабочие на стройке, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Viedoklis
Pret Krieviju vērstās sankcijas nogalina Eiropas ekonomiku
Krievijas kontrsankcijas var skart arī pozīcijas, uz ko nav attiecināti Rietumu ierobežojumi: niķeli, pallādiju, alumīniju, citus metālus un izejvielas.
"Krievija nodrošina aptuveni 10-12% no niķeļa eksporta pasaulē, 13% titāna un 40% pallādija. Pallādija eksporta aizliegums var kaitēt automobiļu būves nozari, jo šis metāls tiek izmantots izplūdes gāzes attīrīšanai paredzētajos katalizatoros. Niķeļa un kobalta eksporta aizliegums var palielināt elektromobiļu būves izdevumus," atgādināja eksperte.
Ziņu lente
0