Baltijā

Zaudējumi sasniegs simtiem miljonu: Klaipēdas ostas darbības prognozes pasliktinās

CC BY-SA 2.0 / Dan / KlaipedaKlaipēdas osta
Klaipēdas osta - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klaipēdas ostas vadība uzskata, ka finansiālie zaudējumi sasniegs simtiem miljonu eiro: "Ņemot vērā kopējos finansiālos ienākumus, darba vietas, sociālo vidi."
RĪGA, 14. marts — Sputnik. Kravu apgrozījums Klaipēdas ostā šogad var sarukt vairāk nekā divas reizes – līdz 19 miljoniem tonnu, atzīmēja ostas vadība. Pērn kravu apgrozījums pārsniedza 45 milj. tonnu, vēsta obzor.lt.
Ostas pārstāvji atzīmē, ka lieli zaudējumi draud ne tikai ostai, bet arī visai valsts transporta nozarei. "Kravu apgrozījuma sarukums var sasniegt 30 miljonus tonnu, ņemot vērā sankcijas pret Baltkrieviju. Tagad sankciju skaits pieaug, un kravu apjoms var sarukt līdz 19 miljoniem tonnu," pēc ostas padomes sēdes paziņoja Aļģis Lataks, ostas direkcijas ģenerāldirektors.
"Cipari var mainīties, - atbilstoši tam, kā sankcijas ietekmēs ražotājus Lietuvā," viņš piebilda.
Belaruskalij - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Baltijā
"Belaruskalij" iesūdzējis tiesā Lietuvu
Lataks konstatēja, ka pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos osta var zaudēt aptuveni 16-19 miljonus tonnu tranzīta kravu. Viņš norādīja, ka krīzes dēļ nav kravu pārvadājumu variantu uz Baltkrieviju, Ukrainu vai Kazahstānu. "Tranzīta kravām ceļš ir slēgts," viņš teica.
Klaipēdas ostas vadība uzskata, ka finansiālie zaudējumi sasniegs simtiem miljonu eiro. "Ņemot vērā kopējos finansiālos ienākumus, darba vietas, sociālo vidi," piezīmēja Lataks.
Arī Lietuvas Stividoru kompāniju asociācijas prezidents Vaidots Šileika uzskata, ka ostai draud lieli zaudējumi, tos sajutīs arī viss Lietuvas transporta bizness.
"Kritums patiešām būs vērā ņemams, konteineru skaits var kristies, daļa no tiem dodas uz Krieviju un Baltkrieviju, ar Ukrainu saistītās kravas ir praktiski apstājušās, netiek nosūtītas no ostas. Tās starpā ir gan metāla produkcija, gan lauksaimniecības produkcija, segments ir visai plašs, daļu no tā veido tranzīts. Visa Lietuvas transporta sistēma sajutīs pārmaiņas,"teica Šileika.
Viņš uzsvēra, ka daļa kravu ostā iestrēgusi, ņemot vērā militāro operāciju Ukrainā, turklāt daļa Lietuvas kuģu frakts aģentu nevar saņemt naudu no Krievijas kompānijām, kam sniegti pakalpojumi, jo nauda ir iesaldēta, atslēdzot valsti no SWIFT.
Вагоны компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2022
Pasaulē
Baltkrievu kravas neatgriezīsies Lietuvā: Lukašenko vēsta par ostas celtniecību Krievijā
Lataks norādīja, ka iepriekš ieplānotās investīcijas ostā netiks apturētas, uzņēmēji mēģinās kompensēt zaudējumus ar jaunām kravām, ko meklēs Rietumos.
"Jāturpina meklēt kravas, iespējas piesaistīt kravas no Rietumiem, daļu kravu – caur Poliju, tās dienvidu kaimiņiem, Klaipēdai joprojām jābūt uzkrāšanas ostai. Mērķis – piesaistīt pēc iespējas vairāk lielo pārvadātāju. Spriežot pēc visa, austrumu puse būs slēgta ilgi," norādīja ostas direkcijas ģenerāldirektors.
Investīcijas, kas piesaistītas ostas infrastruktūrai laika posmā no 2022. līdz 2025. gadam, nemainīsies – to summa sasniedz apmēram 350 miljonus eiro.
Ziņu lente
0