Latvijā

Pārāk dārgs pasākums: Latvija nav gatava samazināt degvielas nodokli

CC0 / PxHere / DUS
DUS - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Eiropas Savienībā tikai Īrija paziņoja, ka tiks samazināts akcīzes nodoklis degvielai.
RĪGA, 14. marts — Sputnik. Degvielas cenu straujā pieauguma dēļ Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija atbalsta akcīzes nodokļa krišanos. Zaļo un zemnieku savienība, kā arī citi opozīcijā strādājošie deputāti iesnieguši Saeimā atbilstošus grozījumus. Tomēr ekonomisti skeptiski vērtē aicinājumus samazināt PVN vai akcīzes, - viņu ieskatā, tas ir dārgs un neefektīvs instruments, ko labāk aizvietot ar individuālām priekšrocībām mazturīgajiem, raksta Diena.
Degvielas akcīzes nodokļa samazināšanās dārgi izmaksās budžeta, bet cenu kritums nebūs liels, sacīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka Latvijas radio ēterā.
"Mūsuprāt, diezgan dārgs pasākums. Tas dārgi izmaksās budžetam, bet tajā pašā laikā cenu elastība jeb cenu atbilde uz nodokļa samazinājumu nebūs liela. Par to liecina pasaules prakse," teica Šteinbuka.
Viņa piebilda, ka automašīnas pamatā izmanto ļoti turīgi vai vidēji turīgi cilvēki, tādējādi, lai atbalstītu mazāk turīgos iedzīvotājus, labāk būtu atbalstu novirzīt sabiedriskā transporta cenu mazināšanai.
FDP priekšsēdētāja uzskata, ka ar nodokļu un nodokļu likmju izmaiņām ir jārīkojas ļoti piesardzīgi. "Neaizmirsīsim, ka mūsu budžets principā veidojas no nodokļiem. Var jau visus nodokļus atcelt, ber no kurienes tad mēs ņemsim naudu? Nevar jau visu naudu aizņemties. (..) Līdz ar to ar nodokļiem un nodokļu likmēm ir jārīkojas ļoti piesardzīgi," sacīja padomes priekšsēdētāja.
Šteinbuka atzīmēja, ka Latvijā apmēram piektā daļa iedzīvotāju dzīvo uz nabadzības sliekšņa, taču straujais energoresursu cenu kāpums ietekmēs arī citas cenas, it īpaši pārtikas cenas, mazinot iedzīvotāju pirktspēju. Rezultātā augs maznodrošināto iedzīvotāju īpatsvars.
Торговый центр во время локдауна в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Latvijā
Cenas pārspēj rekordus: kādas preces un pakalpojumi sadārdzinājās visātrāk
"Ņemot vērā, ka ne visi var ar pašu spēkiem pārdzīvot cenu pieaugumu, īpaši maznodrošinātajiem būs nepieciešams atbalsts. Mēs aicinām ļoti uzmanīgi rīkoties ar valsts budžeta līdzekļiem, tas nozīmē, ka tos iedzīvotājus, kuri ar pašu spēkiem var izdzīvot augstas inflācijas apstākļos, varbūt nevajag atbalstīt, bet noteikti vajag atbalstīt maznodrošinātos," sacīja Šteinbuka.
Finanšu ministrija lēš, ka, samazinot akcīzi līdz minimālajai likmei ES, valsts budžets nesaņems 94 miljonus eiro, bet 2023. gadā – 146 miljonus eiro. Latvijas Bankas ekonomiste Baiba Brusbārde uzskata, ka akcīzes nodokļa samazināšana tehniski varētu samazināt degvielas cenas, taču inflāciju tas īpaši neietekmētu.
Ziņu lente
0