Viedoklis

Neviens negrib lidot. ASV un Polija sastrīdējušās par Ukrainai domātām lidmašīnām

© Sputnik / Sergey MelkonovPolijas GKS iznīcinātājs F-16C block 52
Polijas GKS iznīcinātājs F-16C block 52 - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nevienam negribas trešo pasaules karu. Nevienam negribas būt tā sācējam. Tikai Polijai tas nebūs nekas jauns, uzskata Vašingtonā. Pie tam ir cerība, ka turpat viss beigsies.
Kādas viņiem ir varenas attiecības! Var īstu augsto aprindu etiķetes mācību grāmatu rakstīt! Viens otram piekāpjas, palaiž pa priekšu, vietu dod – nenoskatīties. Kā nu ne – tā ir vieta Hārona laivā. Viss sākās apmēram pirms nedēļas, stāsta radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.
Tobrīd visi draudzīgi nolēma, ka nupat būtu īstais brīdis izpalīdzēt Ukrainai ar kara aviāciju. Pie tam tā, lai neuzrautos un nesaņemtu Krievijas atbildi. Atbildību par iznīcinātāju un trieciennieku piegādēm uzticēja Polijai, Bulgārijai un Slovākijai. Šie vēl īsti neizdomāja, kā nosačkot, kad Maskava jau paziņoja: tādu soli uzskatīs par iejaukšanos konfliktā ar visām no tā izrietošajām sekām.
Логотип НАТО перед штаб-квартирой Организации Североатлантического договора (НАТО) в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Pasaulē
Zviedrijas premjerministre: valsts iestāšanās NATO destabilizēs Eiropu
"Es nevaru – man visas lidmašīnas aizņemtas," apķērās Slovākija. "Bet man pat ar savējām nepietiek," neko daudz negudroja Bulgārija – viņi par aviāciju teica to pašu, ko par visu pārējo – visa trūkst, tikai jūras un smilšu ir papilnam. "Ukraina tak vispār nav NATO valsts, vai vajag viņu labā tā riskēt?" Polija nolēma, ka ir pati gudrākā, atkārtoja anglosakšu argumentu.
Nekā nebija. Poļus mierā nelika. Ko tad jūs gribat – tāda jau ir "iemīļotās sievas" dzīve. Pat īpašu shēmu sagudroja un atklāja WSJ lapās. Varšava piegādā Kijevai savus padomju MiG-29, bet vietā saņem lietotos F-16, toties no Amerikas. Sen jau tādus kāroja.
Tas līdzēja. F-16 – jā, tas der, poļi piekrita un metās sildīt dzinējus visiem saviem 22 "migiem", lai sūtītu tūlīt pat un bez atlīdzības. Tikai ne Ukrainai. Vācijai – uz ASV aviobāzi "Rammstein". Sak, dariet, ko gribat, bet mēs, bārenīši, cerēsim uz jūsu varenību. Un, lūdzu, nepiemirstiet F-16.
Ē, nē, tā neies cauri – Pentagons aptvēra sabiedroto viltu. Muļķu nav. "Neuzskatām, - paziņoja, - ka Polijas piedāvājums būtu prātīgs."
Poļu iznīcinātāju lidojums uz Ukrainu no ASV aerodroma Vācijā "rada nopietnas bažas visai aliansei", un Pentagona preses sekretārs Džons Kirbijs palūdza viņus tur neiejaukt. Nevienam negribas trešo pasaules karu. Nevienam negribas būt tā sācējam.
Tikai Polijai tas nebūs nekas jauns, uzskata Vašingtonā. Pie tam ir cerība, ka turpat viss beigsies. Taču Varšava, paturot prātā, ka krievi tik un tā palaidīs šāviņus arī pa lēmumu pieņemšanas centriem, nolēma orientēt Maskavu uz vienu no tiem – lai neķēpājas ar sīkumiem.
Vārdu sakot, varens pārītis – Širhans un Tabakijs. Būtu nu labāk abi gājuši uz ziemeļiem, ne uz austrumiem. Nestrīdieties, meitenes. Ja nu kas, visi tur būsiet. Vladimirs Putins taču skaidri teica: lai tik pamēģina, mums "tajā pašā brīdī būs vienalga, kādi viņi tur ir locekļi". "Kādu organizāciju locekļi," viņš precizēja.
Principā jau visiem bija skaidrs, ka tos locekļus kopā nesavāksi.
Ziņu lente
0