Viedoklis

Meta pieteikusi karu krieviem. Nāksies to denacificēt

© Sputnik / Максим БлиновMeta un Facebook logo
Meta un Facebook logo - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Agrāk tikai nojautām, ka Meta sociālie tīkli ir nacistiski, tagad visa "virtuve" ir vaļā. Tagad mēs zinām, ka aicinājumi slepkavot krievus ir sociālā tīkla politika.
Kompānijas Meta lēmums atcelt agrāk tās sociālajos tīklos (Facebook un Instagram) aizliegtos aicinājumus slepkavot krievus raisīja īstu šoku Krievijā. Atklāti sakot, pārsteidz, ka tas vispār kādu vēl šokē, portālā RIA Novosti konstatēja Vladimirs Korņilovs.
Marka Zakerberga firma šajā virzienā gāja ilgi, pārliecinoši un visnotaļ konsekventi. Tas, ko tagad dēvē par "atkāpšanos no Facebook noteikumiem", patiesībā jau sen ir ierasta prakse tās krievvalodīgajā segmentā.
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Krievijā
Sociālais tīkls "Facebook" ierobežojis "RIA Novosti" lapas darbu
Atsauksim atmiņā, kā jau pirms trim gadiem FB par atbildīgo ukraiņu segmentā iecēla atklāti ultralabējo Jekaterinu Kruku, kas savu karjeru sāka tautas deputāta, partijas "Brīvība" asistentes postenī un nekad neslēpa pozitīvo viedokli par klasisko nacismu.
Pirms darbības FB Kruka strādāja sorosītu struktūrā "StopFake", kas tāpat izpelnījusies slavu ar saviem mēģinājumiem attaisnot ukraiņu neonacistus un slēpt Kijevas režīma nacistisko pozīciju. Šī firma darbā izmantoja atklātus melus un manipulācijas – tikai tālab, lai atspēkotu "Krievijas propagandu" par nacisma un banderisma reabilitāciju Ukrainā.
Rezultātā tūkstošiem krievvalodīgā FB segmenta lietotāju jau vairākus gadus saskārušies ar ideoloģiskās cenzūras politiku, kuras mērķis ir ultralabējo ideju un organizāciju atklāta glorifikcācija. Ne vienu vien reizi redzēts, kā Zakerberga cenzori bloķēja lietotājus, kuri stāstīja par ukraiņu neonacistu gājieniem Kijevā, kuri tos nosodīja. Pie tam FB klāstīja, ka pati sieg heil fotogrāfiju publikācija liecina par "bīstamu personu vai organizāciju slavināšanu vai atbalstu". Proti, cilvēks nevarēja parādīt pasaulei banderiešu patieso nacistisko būtību. Toties paši banderieši itin mierīgi publicēja savas fotogrāfijas, it kā FB viņus par "bīstamām personām" neuzskatītu. Pēc tam tas pats "StopFake" nikni uzbruka "Krievijas propagandai", kas apliecināja – pa Kijevu maršē neonacisti.
Vienlaikus FB nelieši bez sirdsapziņas pārmetumiem masveidā bloķēja apmeklētājus no Krievijas, kuri 9. maijā publicēja Jevgēņija Haldeja vēsturisko fotogrāfiju "Uzvaras Karogs pār Reihstāgu". Cenzori uzskatīja, ka fotogrāfija "pārkāpj sabiedrības normas jautājumā par bīstamām personām un organizācijām". Tiesa, toreiz sociālais tīkls atvainojās par savu ideologu lēmumu, skaidroja, ka tā esot "pārkāpumu identifikācijas automātisko instrumentu kļūda". Tomēr drīz vien tāda politika kļuva ierasta: vieni varēja mierīgi melot par to, ka banderieši esot "cīnījušies pret nacistiem", bet mēģinājumus publicēt vēsturiskos dokumentus, kas apliecināja pretējo, cenzori bloķēja.
Sociālais tīkls Twitter - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Krievijā
Roskomnadzor publicēja Twitter, Facebook un Google pārbaudes rezultātus
Visi vēl atceras, kā FB nežēlīgi bloķēja par jebkuru vārdu (pat ne frāzi – vārdu!), kas, pēc cenzoru domām, kaut kā varēja aizskart ukraiņu nacionālista jūtīgo dvēselīti. Tika sodīti pat kulināru recepšu autori, ja tajās patrāpījās vārds "укроп" (dilles), vai cilvēki, kas uzdrīkstējās citēt Puškina dzejoli "Моя родословная", — par "ķecerīgo frāzi" "в князья не прыгал из хохлов".
Dažkārt FB lapās mierīgi saglabājās atklāti aicinājumi slepkavot krievus. Piemēram, kad mūsdienu banderiešu galvenais ideologs Vladimirs Vjatrovičs publicēja fotogrāfiju, kurā skaidri redzams mājiens par "moskaļu" kāršanu, FB viņu neaiztika. Toties fotogrāfijas pārpublikācija līdz ar asu kritiku tūlīt tika bloķēta. Ticiet man, tas viss notika ilgu laiku pirms Krievijas speciālās operācijas sākuma. Tāpēc tagadējie publiskie "sabiedrības noteikumu grozījumi" tikai pamato jau ilgo ideoloģiskās cenzūras praksi Zakerberga virtuvē – tā kļuvusi par īstu paradīzi ultralabējiem un atklātiem nacistiem.
Tagad par "grozījumiem" uzzinājām, vienīgi pateicoties aģentūras Reuters organizētajai noplūdei. Agrāk tikai nojautām, ka Meta sociālie tīkli ir nacistiski, tagad visa iekšējā virtuve ir atklāta. Tagad mēs zinām, ka aicinājumi slepkavot krievus nav nekāds ukraiņu "Brīvības" piekritējas niķis – tā ir sociālā tīkla politika.
Jo aizkustinošāki šķiet Meta vadības neveiklie mēģinājumi savu ksenofobisko izturēšanos attaisnot ar "īpašu momentu". Viens no vadošajiem menedžeriem, Niks Klegs (starp citu, bijušais Lielbritānijas vicepremjers) apgalvo, ka patiesībā viņa kompānija "nesveic rusofobiju vai citu diskrimināciju, uzbrukumus un vardarbību pret krieviem". Kā nu ne, tātad aicinājumi slepkavot krievus – tā nav nekāda vardarbība, vai ne? "Vienkāršam ukrainim" jādod tiesības "paust savu pretestību un dusmas pret iebrukušajiem bruņotajiem spēkiem". Tīrais sīkums.
Флаги с символикой Евросоюза - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Viedoklis
Ko mums tagad gaidīt no Rietumiem
Pirmkārt, Klegs melo. Viņš paziņoja, ka rusofobais izņēmums attiecināms vienīgi uz ukrainu. Taču Reuters žurnālisti, iepazinušies ar FB iekšējo saraksti, stāsta (diezin vai šajā gadījumā viņi melotu), ka "politikas pagaidu grozījumi jautājumā par vardarbību pret krievu karavīriem attiecas uz Armēniju, Azerbaidžānu, Igauniju, Gruziju, Ungāriju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Krieviju, Slovākiju un Ukrainu". Tātad Klegs melo.
Otrkārt, gribētos zināt, kāpēc Meta tiesības "paust protestu pret iebrukumu" aprobežojusi tikai ar Krievijas speciālo operāciju. Kāpēc viņi jau pirms astoņiem gadiem neatļāva Donbasa iedzīvotājiem aicināt pretoties ukraiņu karavīriem, kuri apšaudīja mierīgās pilsētas? Kur nu! FB bloķēja pat pazīstamus rakstniekus un politiķus par kopīgām fotogrāfijām ar DTR bojāgājušo līderi Aleksandru Zaharčenko. Pat par attēliem no ukraiņu diversantu noslepkavotā tautas varoņa bērēm lietotāji dabūja pa ādu. Redziet, FB nolēma, ka DTR vadītāji ir "teroristiskas organizācijas pārstāvji". Interesanti būtu zināt, kāds tam iemesls, ja pat Ukraina neatzina Donbasa republikas par "teroristiskām organizācijām". Varat jautāt, cik gribas, atbildes tik un tā nebūs. Bet kā tad ir ar Donbasa cilvēku tiesībām "paust savu pretošanos un dusmas", kad apšaudīja viņu pilsētas? Ak jā, tas taču ir pavisam citādi, vai ne?
Atliek tikai iztēloties, kas būtu sācies, ja Zakerbergs būtu savos sociālajos tīklos atļāvis Afganistānas iedzīvotājiem aicināt slepkavot amerikāņu zaldātus vai ASV prezidentu. Amerikā par to sods ir bargs. Aicinājumu nogalināt ASV prezidentu likums uzskata par smagu noziegumu un soda ar ieslodzījumu uz laiku līdz pieciem gadiem. Tikpat skarbi soda jebkādus aicinājumus vērsties pret amerikāņu militāro personālu. Piemēram, 2017. gadā Ohaio iedzīvotājam Terensam Maknīlam piesprieda 20 gadus ilgu cietumsodu par to, ka viņš sociālajos tīklos publicēja karavīru adreses un datus, kā arī aicināja slepkavot viņus par iebrukumu Irākā un Afganistānā. Kā tad tā? Kāpēc neviens neaizstāvēja viņa tiesības demonstrēt savas "dusmas pret iebrukušajiem bruņotajiem spēkiem"? Tāpēc, ka, Zakerberga un viņa kompānijas ieskatā, tikai krievus ļauts aicināt slepkavot.
Митинг у здания Верховной Рады в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2022
Viedoklis
Kā palīdzēt ukraiņiem atgūties no Stokholmas sindroma
Facebook un ap to izaugusī impērija jau sen kļuvusi par spiegošanas, par psiholoģisko un informatīvo specoperāciju instrumentu. Neviens to nemaz neslēpa. Kad Baraks Obama uzvarēja vēlēšanās, pateicoties aktīvam darbam sociālajos tīklos, liberāļi to slavēja kā polittehnoloģijas talanta virsotnes. Tiklīdz liberāļu ienīstais Donalds Tramps uzvarēja vēlēšanās, balstoties uz Twitter un FB, visa "ģenerālā līnija" metās virsū sociālajiem tīkliem. Toreiz Zakerbergam klājās bēdīgi, nācās taisnoties, liecināt Kongresā, nožēlot grēkus un ieviest stingru politisku cenzūru Trampa nākamajai kampaņai.
Toties izmeklēšanas gaitā daudz kas noskaidrojās par FB virtuvi un datu bāzu izmantošanas metodēm, ko lika lietā kompānijas un specdienesti. Toreiz atklājās, kā FB datu bāzes izmanto darbam britu un ukraiņu specdienesti ar mērķi "sagraut un novājināt Doņeckas Tautas Republiku". Vai maz vērts brīnīties, ka Zakerberga ļaudis ideoloģisko darbu turpina?
Pret Krieviju tagad sazvērējušies gandrīz visi Rietumu sociālie tīkli un tīmekļa platformas. To, ko ar Krievijas iedzīvotājiem dara Twitter un YouTube, droši var saukt par patvaļu, cenzūru, jebkādu vārda brīvības un demokrātijas jēdzienu pārkāpumu. Taču Meta jau no paša sākuma atklāti pieteica karu Krievijai visos virzienos – informācijas, ideoloģijas, pat – zināmā mērā – militārā aspektā. Ļaujot publicēt aicinājumus nogalināt Krievijas un Baltkrievijas līderus, atļaujot atklāti naidīgas, nacistiskas publikācijas, Zakerberga kompānija ir nometusi masku, atmetusi malā pēdējo vīģes lapiņu, ar ko piesedza savu rusofobo būtību. Tagad Krievija to var uzskatīt par ekstrēmistisku organizāciju ar visām no tā izrietošajām sekām – vadības kriminālvajāšana, sods tiem, kuri turpinās ar to sadarboties pēc atbilstoša tiesas lēmuma (protams, runa nav par lietotājiem), un tiem, kuri to finansēs.
Студия информационного агентства и радио Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2022
Krievijā
Krievijas Cilvēktiesību padome pieprasīja EDSO reaģēt uz RT un Sputnik vajāšanu
Iespējams, kādam šķitīs, ka tas ir "par traku". Taču iedomāsimies, kā amerikāņi vai izraēlieši rīkots ar tiem, kuri aicina slepkavot viņu karavīrus. Pie tam ne tikai savas valsts teritorijā. Protams, krievi ir humānāki. Tomēr, manuprāt, neizdosies īstenot Ukrainas denacifikāciju, ja tīmekļa telpa ap to netiks denacificēta.
Ziņu lente
0