Pasaulē

Spāņi pūlas sarūpēt saulespuķu eļļu – konflikts Ukrainā radījis bažas

© AFP 2023 / YOSHIKAZU TSUNOSaulespuķes
Saulespuķes - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saulespuķu eļļas krājumi Spānijas tirgū ir pietiekami, taču arī tie var izsīkt, ja cilvēki to turpinās pirkt tādā daudzumā.
RĪGA, 13. marts — Sputnik. Vairāki veikali Spānijā ierobežojuši saulespuķu eļļas pārdošanas apjomus līdz 5 litriem vienam pircējam, stāsta Izplatītāju, pašapkalpošanās veikalu un supermārketu asociācija (Asedas).
Уборка пшеницы в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Pasaulē
Cenas lido debesīs: Serbijas prezidents stāsta par Rietumos gaidāmo pārtikas krīzi
Ukraina un Krievija nodrošina 30% no globālā kviešu tirdzniecības apjoma, 32% - miežu, 17% - kukurūzas un vairāk nekā 50% - saulespuķu eļļas un sēkliņu tirdzniecības.
Nedēļas sākumā Ukraina apturēja vairāku produktu eksportu. Ierobežots gaļas, griķu, cukura un sāls eksports. Saulespuķu eļļas, kukurūzas, vistas gaļas un olu izvešanai vajadzīga valsts Ekonomikas ministrijas atļauja.
Šajā kontekstā Spānijā radusies vēlme sarūpēt saulespuķu eļļas krājumu priekšdienām – cilvēki raizējas, ka sakarā ar Krievijas speciālo operāciju pārtrūks nepieciešamās izejvielas piegādes.
"Spānijas pārtikas produktu piegādes ķēdīte ir ļoti efektīvai, tai ir vajadzīgais potenciāls saulespuķu produktu piegādei tirgū," apliecināja Asedas.
Tātad ierobežojumu galvenais iemesls ir nevis saulespuķu eļļas deficīts tirgū, bet gan fakts, ka spāņi to pērk nesaprātīgā daudzumā.
Kukurūza  - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Pasaulē
Kāpēc visā pasaulē aug kviešu un kukurūzas cenas
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Bruņotie spēki vēršas tikai pret militāro infrastruktūru un Ukrainas armiju, civiliedzīvotājus nekas neapdraud. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Taču nav ne runas par Ukrainas okupāciju, uzsvēra Putins.
Ziņu lente
0