Latvijā

Latvijas Antinacistiskajai komitejai aizliegts pasākums 16. martā

© Sputnik / Sergey Melkonov16. marta svinības Rīgā
16. marta svinības Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Antinacistiskās komitejas pasākums bija ieplānots 16. martā, pirms "Daugavas vanagu" organizētā leģionāru gājiena, tomēr antinacistiem liegts organizēt savu pasākumu.
RĪGA, 13. marts - Sputnik. Rīgas dome noraidījusi Latvijas Antinacistiskās komitejas (LAK) pieteikumu 16. marta pasākumam pret Waffen SS noziegumu attaisnošanu.
Pie tam zināms, ka nacionālistiskā organizācija "Daugavas vanagi" 16. martā ieplānojusi gājienu no sv. Jāņa baznīcas līdz Brīvības piemineklim Rīgā.
LAK plānoja pulcēties pirms nacionālistu akcijas – no pl. 9:45 līdz 11:00 – Skārņu ielā pie sv. Pētera baznīcas. Proti, antinacistu pasākumam nevajadzēja saskarties ar leģionāru gājienu.
LAK plānoja sapulcēt pasākumā aptuveni 70 cilvēkus.
Rīgas dome paskaidroja, ka pasākums nav atļauts, pamatojoties uz tiesībsargājošo iestāžu informāciju un norādījumiem par ievērojamu sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumu.
LAK pasākuma rīkotājiem ieteikts izvēlēties citu pasākuma norises vietu, piemēram, pie Padomju armijas karavīru pieminekļa Pārdaugavā vai memoriāla Rumbulā. Ja LAK nepiekrīt Rīgas domes lēmumam, viņiem ieteikts vērsties tiesā, lai apstrīdētu atteikumu.
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2019
Aizveda ar konvoju: antinacisti netika pielaisti pie Brīvības pieminekļa
Iepriekš Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lukass paziņoja, ka nesaskata risku, ko varētu nest jebkāds no minētajiem pasākumiem galvaspilsētā. Viņa ieskatā, šogad drošība Rīgā būs tikpat augstā līmenī kā visus iepriekšējos gadus.
Atgādināsim, ka pirms pandēmijas, kad Rīgā ik gadus notika leģionāru gājiens, Rīgas dome neļāva Latvijas Antinacistiskajai komitejai parādīties līdzās gājiena vietai, norobežojot antifašistus no leģionāru sekotājiem.
Jāpiebilst, ka antifašisti pat vairākkārt aizturēti. Piemēram, gājiena laikā 2017. gadā policija aizturēja piecus LAK aktīvistus, kas protestēja pret leģionāru maršu. Toreiz trīs antifašisti demonstrēja plakātus ar nacisma upuru attēliem, divi izklieguši "aizvainojošus lozungus krievu valodā" procesijas dalībniekiem. Pēc SS veterānu un policijas domām, aizvainojoši bija kliedzieni "Fašisms nav pieļaujams!" un "Kauns Latvijai!"
Ziņu lente
0