Viedoklis

"ASV līderi ir stulbi". Kāpēc Tramps atbalsta Krieviju un uzbrūk Baidenam

© AP Photo / Andrew HarnikBijušais ASV Donalds Tramps
Bijušais ASV Donalds Tramps  - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Virkne amerikāņu politiķu nosodījuši speciālo operāciju Ukrainā, savukārt eksprezidents Donalds Tramps un viņa sekotāji uzslavē Vladimiru Putinu.
Viņi nav nostājušies Krievijas pusē – skaļie vārdi slēpj ambīcijas cīņā par Kongresu un Balto namu. Vissmagāko triecienu saņēmis Džo Baidens: republikāņi pārmet viņam vājumu un pat pieprasa impīčmentu. Baltā nama saimnieka reitings var kristies vēl zemāk, portālā RIA Novosti stāsta Dmitrijs Jermakovs.

Divas sakāves

Paužot viedokli par situāciju Ukrainā, Tramps, protams, nav piemirsis arī sevi. "Katastrofa nekad nebūtu notikusi, ja ne mūsu viltotās vēlēšanas, ja es būtu prezidents, - viņš paziņoja. – Tagad viņi (Krievija – red.) smejas par mums, uzskata par muļķu baru."
ASV konservatīvo aprindu konferencē viņš paziņoja: "Es joprojām esmu vienīgais prezidents XXI gadsimtā, kura laikā Krievija nav iebrukusi citā valstī." Viņš piebilda, ka Putins, protams, ir gudrs, taču galvenā problēma – ASV līderi ir muļķi. Un tagad Krievijas prezidents "dabūs veselu valsti par divus dolārus vērtām sankcijām – visnotaļ prātīgi".
Tramps atzina, ka Putina lēmums atzīt DTR un LTR ir "ģeniāls". "Viņš gatavojas kļūt par miernesi. Tas ir pats lielākais miernešu spēks. (..) Mēs varētu to izmantot pie savām dienvidu robežām," sprieda miljardieris, runājot par nepabeigto sienas būvdarbu projektu uz ASV un Meksikas robežām.
Fox News ēterā Tramps lepojās ar "labām attiecībām" ar Putinu un pieļāva, ka speciālā operācija Ukrainā esot sākusies tikai Baltā nama vājās administrācijas dēļ. Raisījuma vadītājs Takers Karlsons atbalstīja bijušo prezidentu un pauda arī savu viedokli.
Kapitolijs Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Ko amerikāņi vēlas no Putina un ar ko piedraudēs
"Tā ir pazemojoša sakāve Džo Baidenam. Mūsu līderis lika uz spēles visu valsts reputāciju, bet Putins tik un tā izdarīja, ko gribēja. Bet Baidens izveda spēkus no Afganistānas un apbruņoja talibus* ar mūsdienīgiem amerikāņu ieročiem. Divas neveiksmes gada laikā. Baidena administrācija ir augstprātīga, muļķīga un sev pievērsusies – tā neko daudz neatšķiras no vīstošā večuka, kas to vada," ēterā iesaucās viens no populārākajiem televīzijas raidījumu vadītājiem ASV. Karlsons pasmējās arī par sankciju politiku. "Kamala Harisa ir klauns, taču Baltais nams to nesaprot. Neviens (Krievijas valdībā – red.) neuzskata, ka šie ierobežojumi kaut ko nesīs. Jums neviens vairs netic, Džo Baiden," analītiķis komentēja prezidenta un viceprezidentes vārdus par "bezprecedenta pasākumiem pret Krieviju".
Iepriekš Karlsons kritizēja Balto namu – tostarp arī Trampa prezidentūras laikā – par naida kurināšanu valstī pret Krieviju. Taču situācija nav tik viennozīmīga, viņš konstatēja: arī Ukrainā nav demokrātijas. "Tās līderi reiz sūtīja miljoniem dolāru Džo Baidena ģimenei. Ukrainas prezidents arestēja savu politisko oponentu, slēdza avīzes un telekanālus, kas uzdrošinājās viņu kritizēt," uzsvēra Fox News analītiķis.

Lielākie draudi

Līdz ar Trampu viedokli pauž arī citi republikāņi. Ohai štata senatora kandidāts Džejs D. Venss atzina: viņam nerūp, kas notiks ar Ukrainu. savā lapā Twitter viņš paziņoja, ka "mūsu līderi vairāk rūpējas par Ukrainas robežu nekā paši par savējo". Arī viņa partijas biedri izskata pārmetumus Baltajam namam – tas vairāk noraizējies par konfliktu viņpus okeānam nekā par nelegālo imigrāciju. Pat to stāsta, piemēram, Pārstāvju palātas Tiesu komitejas republikāņu frakcijas oficiālā lapa Twitter.
Konservatīvie un labējie blogeri sper soli tālāk: daži pat atbalsta Vladimiru Putinu un viņa soļus Ukrainā. "Es esmu Krievijas pusē," paziņoja podkastu autors Džo Oltmans februāra beigās. Krieviju atbalstīja arī vairākas Telegram un Facebook grupas, piemēram, "Patriota balss" un "Teksasa par Donaldu Trampu 2020". Daži apliecina, ka vairāk uzticas Putinam, ne Baidenam. Spriežot pēc kompānijas "Zignal Labs" analīzes, prokrievisko izteikumu skaits sociālajos tīklos angļu valodā, kabeļtelevīzijā un medijos aizvadītajā nedēļā audzis 26 reizes salīdzinājumā ar februāra sākumu.
Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2019
Viedoklis
Jauns apvērsums: Venecuēla liesmās
Protams, daudzi bijušā Baltā nama saimnieka piekritēji, daudzi republikāņi neatbalsta Krieviju. Senators no Kentuki štata Mičs Makonels aicināja Baidena administrāciju sniegt Ukrainai tiešu militāro palīdzību. Skandalozais Stīvs Bennons, bijušais Trampa padomnieks, arī nosodīja Maskavu. Tomēr galvenais mērķis vēl aizvien ir Baidens. Bennons savā populārajā konservatīvi noskaņotajā podkāstā paziņoja: Kongresa pienākums ir pasludināt impīčmentu prezidentam par kara kurināšanu Ukrainā.
"Eiropa nevēlas cīnīties, vai tad nav skaidrs? Tu esi izārdījis lapseņu perēkli," viņš vērsās pie Baidena.
Daži partijas locekļi pieturas pie mērena viedokļa. Misūri štata senators Džošs Houlijs ir pārliecināts, ka NATO jāsper solis pretī Krievijai. Viņš uzskata, ka ASV pārsvarā apdraud Ķīna. "Esmu skeptiski noskaņots pret mūsu Eiropas drošības saistību fizisku un jebkādu citu paplašināšanu," piezīmēja Houlijs.

Uz labo pusi

Savas politiskās karjeras laikā Tramps ne vienu vien reizi atzinīgi izteicies par Krievijas prezidentu un Eiropas valstu vadītājiem, kuri nepiekrīt Briseles līnijai. Piemēram, 2016. gadā Viktors Orbans piedāvāja atbalstu toreizējam ASV prezidenta kandidātam, un vēlāk viņš pozitīvi vērtēja Ungārijas līdera darbību. Saskaņā ar "The Washington Post" datiem, republikāņu elektorāra vidū attieksme pret Krievijas prezidentu uzlabojusies no 10% 2014. gada jūlijā (pēc notikumiem Krimā un Donbasā) līdz 37% 2016. gada decembrī. Tradicionāliskās darba partijas dibinātājs Metjū Haimbaks toreiz pauda sajūsmu par Kremli un Eiropas konservatīvajiem līderiem: "Krievija mani ļoti iedvesmo. Uzskatu Putinu par brīvās pasaules līderi."
Aptauja, ko 2022. gada janvārī organizēja Yahoo News / YouGov, parāda: 62% republikāņu un viņu piekritēju uzskata: Vladimirs Putins ir spēcīgāks līderis nekā Džo Baidens.
"Nemeklējiet konsekvenci republikāņu politikā, – tā avīzei "The New York Times" ieteica Kreigs Širlijs, Ronalda Reigana biogrāfs un politiskais konsultants. – Patlaban partija ir mazliet šizofrēniska. Agrāk tā bija vienota cīņā pret komunismu, bet tagad attieksme pret Krieviju sajaukusies ar iekšpolitiku."
Избранный вице-президент США Камала Харрис - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2021
Politika
Pirmā viceprezidente ASV: ģenerālprokurore, kam patīk kedas un kulinārija
Hels Brendss, vēsturnieks no Džonsa Hopkinsa universitātes, atgādināja, ka aukstā kara gados daži galēji kreisie atzinīgi atsaucās par PSRS kā alternatīvu mežonīgajam kapitālismam. Tā politiķi mēģināja panākt savus mērķus valstī un atstāt iespaidu uz elektorātu.
Tagadējā "aizraušanās ar Putinu", pēc viņa domām, arī saistīta ar iekšpolitisko cīņu. "Redziet, cik bieži viņu atdarina tie, kas pretendē uz vietām nākamajā Kongresā," Brendss teica avīzei "The Washington Post". Balstoties uz viņa vārdiem un saviem vērojumiem, izdevums secināja: agrāk Kremli uzskatīja par demokrātijas ienaidnieku bet tagad tas kļuvis par "simbolu" labējiem konservatoriem ASV.
Laikā, kad daudzi amerikāņu politiķi pieprasa stingrākas sankcijas, kreisie progresisti pieturas pie pretēja viedokļa. Demokrātu partijas apvienības "Brigāde" pārstāvji, arī ar saviem sociālistiskajiem izteikumiem pazīstamā Aleksandrija Okasio-Kortesa aicina atteikties no "necilvēcīgiem" pasākumiem. Viņi noraida kolektīvu sodu visiem Krievijas iedzīvotājiem, lai arī sankciju ideju atbalsta.

Atklāts jautājums

Vienlaikus Baidena reitings krītas. "ABC News" jaunākā aptauja rāda: viņa darbu pozitīvi vērtē vien katrs trešais respondents, 55% izteicās kritiski. Pie tam puse respondentu uzskata, ka Kongress ir jāvada republikāņiem. Demokrātus atbalsta 40%. Pētījums gan notika pirms militārās operācijas Ukrainā. Prezidenta tagadējais reitings, domājams, ir vēl zemāks – konfrontācija ar Krieviju var izraisīt inflācijas pieaugumu ASV par 10%. Nekas tāds nav redzēts kopš 1981. gada, atgādināja CNN.
Tramps laiku velti nezaudē. Februāra nogalē viņš laida klajā savu sociālo tīklu "Patiesība". Lēmumu par tās radīšanu viņš pieņēma pērn, kad Twitter, Facebook un YouTube bloķēja prezidenta lapas pēc video uzrunas Kapitolija uzbrukuma dalībniekiem.
Александрия Окасио-Кортес - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2019
Viedoklis
Briest revolūcija: vienkārša bārmene atnesīs pasaulei triljoniem dolāru
Trampa vārdi par Krieviju vispirms domāti Baidenam, uzskata Krievijas zinātņu akadēmijas ASV un Kanādas institūta galvenais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Vasiļjevs. "Runa bija ļoti agresīva. Galvenās nostādnes: vēlēšanas ir viltotas, uzvara nozagta, bet prezidents – stulbs. Galvenā doma – viņš izvirzīs savu kandidatūru 2024. gadā, - uzsvēra Vasiļjevs. – Patiešām, iespējams, ka Trampa prezidentūras laikā Krievijas un ASV attiecības varēja būt citādas. Lai arī savdabīgā stilā, taču šis politiķis aizstāvēja Krievijas prezidentu."
Taču republikānis ir sācis sarežģītu spēli. "Viņa acīs Ukraina ir galvassāpju iemels, jo par spiedienu pret Vladimiru Zeļenski viņš saņēma savu pirmo impīčmentu. Taču pie tam vienmēr teica, ka Ukrainas jautājumi ASV nav prioritāri. Tāpēc Trampam nav iebildumu, ja šīs problēmas tiek risinātas ar Krievijas palīdzību," uzskata analītiķis. Tālākie notikumi parādīs, vai Trampa popularitāte augs. Tāpat kā Baidena. Tagad bijušā prezidenta reitings ir visnotaļ labs – 59% konservatīvās politiskās konferences (tā notika Floridā 26. februārī) apmeklētāju būtu nobalsojuši par viņa atgriešanos Baltajā namā, stāsta Reuters. Tas vismaz liecina par republikāņu labajām izredzēm starpposma vēlēšanās novembrī.
* Pret kustību ieviestas ANO sankcijas par teroristisku darbību.
Ziņu lente
0