Pasaulē

Krievijas AM: nacionālisti sabojājuši elektrības padevi Černobiļas AES

© Sputnik / Робертс ВицупсЧернобыль
Чернобыль - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija nodrošinājusi pastāvīgu energoapgādi Černobiļas AES no savas energosistēmas.
RĪGA, 12. marts – Sputnik. Pa elektrotīkla objektiem, kas nodrošina enerģijas padevi Černobiļas AES, izdarīts trieciens, brīfingā paziņoja Krievijas aizsardzības ministra vietnieks, armijas ģenerālis Nikolajs Pankovs, vēsta Sputnik Baltkrievija.
"Ar lielu nožēlu esmu spiests konstatēt, ka Ukrainas nacionālisti izšķīrušies par kārtējo provokāciju, ļoti bīstamu provokāciju. Viņi uzbrukuši elektropadeves apakšstacijai un līnijām, kas nodrošina Černobiļas atomelektrostacijas barošanu," informēja Pankovs.
Zaporožjes AES 2022. gada 4. martā - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Viedoklis
Viens solis līdz otrai Černobiļai
Viņš precizēja, ka Krievijas speciālisti operatīvi nodrošinājuši pāreju pie rezerves padeves – dīzeļģeneratoru avotiem, un piebilda, ka Ukraina izvairās no jebkādu remonta un atjaunošanas darbu veikšanas.
"Mūsu ieskatā, tas vēlreiz apstiprina nacionālistu soļu absolūli mērķtiecīgo un provokatīvo raksturu," piebilda Pankovs.
Savukārt Krievijas Enerģētikas ministrija norādīja, ka pēc uzbrukuma apspriests jautājums par ČAES eletrkoapgādes atjaunošanu no Baltkrievijas.
"Ļoti svarīgi ir atzīmēt, ka jau šobrīd Baltkrievija operatīvi izstrādājusi jautājumu par pastāvīgu elektrības apgādi no Baltkrievijas energosistēmas," pastāstīja KF enerģētikas ministra vietnieks Pāvels Sorokins.
Iepriekš, trešdien, Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova brīfingā informēja, ka Krievija kontrolē Černobiļas un Zaporožjes AES, lai nepieļautu kodolprovokācijas no Kijevas puses.
Solis pretī globālam kodolkaram: eksperts novērtēja Zeļenska draudus - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Video
Solis pretī globālam kodolkaram: eksperts novērtēja Zeļenska draudus
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apspriedē ar valsts militāro vadību paziņoja, ka uzdevis nekavējoties padot elektroenerģiju uz Černobiļas AES.
Saskaņā ar prezidenta uzdevumu, elektrība padota pa līniju Mozira-Černobiļas AES. Speciālisti pastāstīja, ka elektroenerģiju plānots padot pa vecajām līnijām, kas iekonservētas Baltkrievijā no PSRS laika. EM atskaitījās par veikto darbu.
"Spriegums padots pa augstsprieguma elektropadeves līniju, kas saista 330 kV apakšstaciju "Mozira" un Černobiļas AES elektrotīkla objektus. Veiktais darbs nodrošina iespēju padot elektroenerģiju uz ČAES objektiem," teikts EM preses dienesta ziņojumā.

Atomelektrostacija tiek kontrolēta

Krievijas karavīri pārņēma kontroli pār Černobiļas AES 24. februārī. Īsi pirms tam Ukraina slēdza tūristiem stacijas atsvešināšanas zonu pie Baltkrievijas robežas. Ziņots, ka radiācijas fons stacijā un tās tuvumā nav paaugstinājies.
Ядерное топливо - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Viedoklis
Ukraina draud Baltkrievijai un Krievijai ar radioaktīvo piesārņojumu
Krievijas Gvarde kontrolē arī Zaporožjes AES. Stacijas personāls strādā ierastajā režīmā, Ukrainas Nacionālās gvarde, kas apsargāja objektu, nodevusi ieročus un atlaista mājup.
Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks atzīmēja, ka ziņas par Krievijas bruņoto spēku uzbrukumiem Zaporožjes AES ir melīgas – Krievijas karavīri sadarbojas ar Ukrainas speciālistiem, tiek uzturēti pastāvīgi sakari ar IAEA.
Ziņu lente
0