Pasaulē

Gāzes cenu pieaugums Eiropā radījis siltumnīcas dārzeņu deficītu

Овощи - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas tirgus var saskarties ar siltumnīcās audzēto dārzeņu trūkumu, jo daudzās fermās atslēgta apkure.
RĪGA, 12. marts – Sputnik. Pārtikas produktu tirgus Eiropā var saskarties ar siltumnīcās audzēto dārzeņu un augļu deficītu, jo liels skaits fermu atslēdzis apkuri, ņemot vērā gāzes cenu straujo pieaugumu, informē Sputnik Moldova, atsaucoties uz portālu Fruit-inform.
Analītiķi atzīmē, ka, domājams, saruks siltumnīcās audzēto dārzeņu piegādes no Nīderlandes. Aplēses liecina, ka šajā valstī siltumnīcās 25 000 akru platībā apkurei nepieciešami 2,4 miljardi kubikmetru dabasgāzes (apmēram 8% no degvielas patēriņa valstī).
Уборка пшеницы в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Pasaulē
Cenas lido debesīs: Serbijas prezidents stāsta par Rietumos gaidāmo pārtikas krīzi
"Gāzes cenas Eiropā augušas par 985% gada izteiksmē līdz rekordaugstam līmenim decembrī, tāpēc siltumnīcu īpašnieki Holandē atteikušies no apkures pieslēgšanas tādu kultūru audzēšanai kā tomāti, gurķi, saldie pipari un ziedi," atzīmēja Fruit-inform.
Daudzās siltumnīcu saimniecībās Lielbritānijā pat nav sākta dēstu stādīšana – tāpat augsto gāzes cenu un darba spēka trūkuma dēļ, stāsta irishexaminer.com. "Piemēram, 60-70% zaļumu un svaigo dārzeņu ražotāju janvārī pat nesāka stādīt dēstus siltumnīcās, kas atrodas Lejas ielejā Hārtfordšīrā 370 akru platībā. Šeit audzē apmēram 75% gurķu, saldo piparu un baklažānu Lielbritānijā," atzīmēja portāls.
Arī Bulgārijā apmēram 70% vietējo dārzeņu audzēšanai paredzēto siltumnīcu šoziem palikušas bez ražas energonesēju augstās cenas dēļ. Rezultātā radies gurķu un tomātu deficīts iekšzemes tirgū.
Танкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ) - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Viedoklis
Eiropa meklē iespējas samazināt sankciju nodarītos zaudējumus. Sanāk slikti
Ziņu lente
0