Latvijā

Latvija vēlas atbrīvoties no Krievijas elektroenerģijas

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots dabasgāzi piegādāt caur Klaipēdas termināli, nevis tieši no Krievijas.
RĪGA, 11. marts – Sputnik. Latvija vēlas atbrīvoties no "atkarības" no Krievijas energoresursiem, taču pie tam saglabāt pieejamu enerģijas cenu līmeni, stāsta portāls ERR.
"Latvijas atslēgšanās no Krievijas energosistēmas nozīmē, ka vajadzēs saraut visus enerģētiskos saslēgumus gan ar Krieviju un Kaļiņingradas apgabalu, gan ar Baltkrieviju, ka Baltijas valstu energosistēmai jābūt spējīgai strādāt izolācijā," pastāstīja Gatis Junghāns, AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis.
Pēc viņa vārdiem, Latvijas energosistēma paliks pieslēgta pie ES energosistēmas, taču valstij vajadzēs pašai ražot lielāku daudzumu elektrības nekā pašlaik.
Latvijas valdība uzdevusi uzņēmumam "Latvenergo" ražot 2 teravatstundas elektrības no dabasgāzes. Pie tam degviela tiks piegādāta nevis no Krievijas, bet gan caur regazifikācijas termināli Klaipēdā.
Танкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ) - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Viedoklis
Eiropa meklē iespējas samazināt sankciju nodarītos zaudējumus. Sanāk slikti
Baltijas valstis nolēmušas atslēgties no enerģētiskā loka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva) un sinhronizēt tīklus ar Eiropas energosistēmu caur Poliju. Šiem nolūkiem tiks izmantots jau uzbūvētais saslēgums "LitPol Link" un jūras kabeli "Harmony Link", kas pagaidām vēl tiek būvēts.
Lietuva vēlmi atslēgties no BRELL pamato ar centieniem panākt "energoneatkarību no Krievijas". Tomēr virkne ekspertu uzskata, ka atslēgšanās no BRELL prasīs lielas izmaksas un resursus, kā arī nākotnē sāpīgi skars patērētāju kabatu – elektroenerģijas tarifi neizbēgami pieaugs.
Ziņu lente
0