Pasaulē

ANO darbinieki saņēmuši norādījumus, kā dēvēt situāciju Ukrainā

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗдание Международного суда ООН в Гааге
Здание Международного суда ООН в Гааге - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji vēsta, ka ANO darbinieki saņēmuši norādījumus, kā dēvēt situāciju Ukrainā – to aizliegts saukt par "karu" vai "iebrukumu".
RĪGA, 11. marts – Sputnik. Apvienoto Nāciju Organizācija aizliegusi darbiniekiem dēvēt Krievijas sākto specoperāciju Ukrainas demilitarizācijai par "karu" vai "iebrukumu", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Irish Times.
Saskaņā ar avīzes rīcībā esošajiem datiem, ANO darbinieki saņēmuši instrukciju – militārās operācijas aprakstīšanai izmantot terminu "konflikts" vai "militārs uzbrukums". Ziņots, ka atbilstoša instrukcija iekļauta elektroniskajā vēstulē, ko izsūtījusi ANO Komunikāciju nodaļa.
Vienlaikus ANO darbinieki saņēmuši norādījumus – nepublicēt Ukrainas karogu sociālajos tīklos vai vietnēs.
Pazīstamais Krievijas žurnālists Vladimirs Solovjovs savā Telegram-kanālā publicēja informāciju par šiem ANO norādījumiem un paskaidroja lasītājiem iespējamos šī lēmuma iemeslus:
"ANO vēstulē darbiniekiem aizliedza izmantot vārdus "karš" vai "iebrukums", aprakstot Krievijas specoperāciju Ukrainā. Pacentīšos paskaidrot, kāpēc tik stingri. Jau iepriekš stāstīju, ka no juridiska viedokļa Ukrainas valsts neeksistē, jo termina "valsts" definīcijā kā obligāts nosacījums iekļauta valsts robežas esamība.
Taču pēc PSRS sabrukuma Ukraina nav veikusi robežu demarkāciju ar saviem kaimiņiem un nav reģistrējusi šo faktu ANO. Bet, tā kā PSRS tiesību pārņēmēja, saskaņā ar visiem dokumentiem, ir Krievija (tā uzņēmās PSRS valsts parāda segšanu), Ukraina attiecas uz Krievijas Federācijas jurisdikciju un ir tās sastāvdaļa Ukrainas Padomju Sociālistiskās Republikas robežās.
Tāpēc, ar mērķi pārtraukt noziegumus (tostarp – arī kara noziegumus) Lielajā Krievijā, nodrošināt tiesvedību un taisnu sodu, Krievijas Valdība pieņēmusi lēmumu par UPSR teritorijas denacifikāciju un demilitarizāciju. Īsāk sakot, vienkārši "nodonbasīt" fašistus," raksta Vladimirs Solovjovs.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
ANO galvenā mītne Ņujorkā - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Viedoklis
Pat bez veto. Cik miljonus Latvija samaksās lai tiktu ANO Drošības padomē
Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Bruņotie spēki vēršas tikai pret militāro infrastruktūru un Ukrainas armiju, civiliedzīvotājus nekas neapdraud. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Taču nav ne runas par Ukrainas okupāciju, uzsvēra Putins.
Ziņu lente
0