Pasaulē

Cenas lido debesīs: Serbijas prezidents stāsta par Rietumos gaidāmo pārtikas krīzi

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasУборка пшеницы в Краснодарском крае
Уборка пшеницы в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Vučičs uzskata, ka cilvēkus Eiropā vairāk satrauc kukurūza, bet Amerikā – kvieši.
RĪGA, 10. marts – Sputnik. Krievijas vadības gaidāmie ierobežojumi izejvielu un produkcijas eksportam uz Krieviju, atbildot uz rietumvalstu sankcijām, būtiski ietekmēs ekonomiku un pilsoņus, paziņoja Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, vēsta Sputnik Lietuva.
Februāra beigās Serbijas prezidents paziņoja, ka valdība sākusi papildināt naftas produktu un gazes krājumus, kā arī iepirkt svarīgākos pārtikas produktus, piemēram, sāli, pupas, zirņus, eļļu, miltus, kviešus, kukurūzu. Pirmdien viņš norādīja uz kviešu cenu pieaugumu un trūkumu pasaules tirgū – "to nav iespējams atrast un nopirkt", jo Krievija un Ukraina ir otrā un ceturtā valsts labības ražotāju apjoma ziņā pasaulē.
"Eiropā cilvēkus vairāk satrauc kukurūza, Amerikā – kvieši. Patlaban tiek gaidīts (Krievijas prezidenta Vladimira – red.) Putina un valdības lēmums par to, ko Krievija pārtrauks eksportēt. Cenas lido debesīs. Mums ir priekšrocības no kviešu un kukurūzas viedokļa. No ceturtdienas (10. marta – red.) vairs nebūs kviešu un miltu, kā arī kukurūzas un augu eļļas eksporta, jo eksports pieaudzis par 109%," Vučičs paziņoja telekanāla В92 ēterā.
"Uzskatu, ka tā ir mana vaina, ka mēs agrāk to (krājumu nodrošināšanu – red.) nesākām. Lai ko jūs tagad meklētu, neatradīsiet, bet to, ko atradīsiet, nevarēsiet atvest sankciju dēļ," uzsvēra Serbijas prezidents.
Viņš uzsvēra, ka Serbijas valdība nolēmusi uz noteiktu laiku samazināt muitas nodevas dažām eksporta pozīcijām, lai nodrošinātu naftas ievešanu no trešajām valstīm.
Pārtikas izstāde Riga Food 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Latvijā
Produktu cenu pieaugums Latvijā – būtiskākais 10 gadu laikā
"Eirodīzeļa cena šodien ir 179 dināri (apmēram 1,5 eiro) mazumtirdzniecībā, rīt no rīta vairumā būs 193 dināri (apmēram 1,6 eiro) par litru, un visi, kas mazumtirdzniecībā pārdod par tagadējo cenu, zaudēs naudu. SNI (Serbijas naftas industrija – red.) var zaudēt, bet mazās DUS – ne. Mēs rīkojamies sekojoši: atbrīvojam no muitas nodevām importu no trešajām valstīm, visi pēc tam saņem naftu no SNI. Ministru kabinets rīt (10. martā – red.) pieņems lēmumu par to, ka starpība sastādīs sešus dinārus (apmēram 0,05 eiro – red.)," precizēja Vučičs.
Viņš piebilda, ka Ministru kabinets plāno indeksāciju un subsīdijas lauksaimniecības produktu ražotājiem.
Kukurūza  - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Pasaulē
Kāpēc visā pasaulē aug kviešu un kukurūzas cenas
Ziņu lente
0