Viedoklis

"Krituši tīklā". Pentagons nolēmis, ko darīt ar aviācijas bāzes kuģiem

ASV JKF aviācijas bāzes kuģis Theodore Roosevelt - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV darbu sākusi programma "Overmatch". Tās mērķis ir izveidot tīklu, kas ar laiku apvienos visus Jūras spēku kuģus un zemūdenes.
Neko sīkāk Pentagons nestāsta, taču apgalvo, ka pavisam drīz amerikāņu flote saņemšot principiāli jaunas iespējas un informācijas apmaiņa cīņas laukā būs gandrīz acumirklīga. Par to, kas zināms par projektu, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Viss atkarīgs no dažām sekundēm

"Overmatch" galvenais mērķis ir saīsināt laiku, kas nepieciešams, lai reaģētu uz pārmaiņām operatīvajā situācijā, un gūtu iespēju jebkurā brīdī savākt vienā "dūrē" visu jūras kara spēku.
Projekta vadītājs kontradmirālis Džeimss Daunijs pastāstīja, ka pirmajā posmā tiks modernizēti četri aviācijas bāzes kuģi. Būtiskas pārmaiņas kuģu konstrukcijā nav vajadzīgas – tos aprīkos ar jaunām radioelektroniskajām iekārtām, sakaru līdzekļiem un jaudīgiem datoriem, kas vajadzīgi attīstītam mākslīgajam intelektam.
© Public domain / U.S. Navy / Petty Officer 3rd Class Nathan BurkeASV Jūras spēku aviācijas bāzes grupa ar atomkuģi "Ronald Reagan" priekšgalā mācībās kopā ar Dienvidkorejas kuģiem "Invincible Spirit"
Авианосная ударная группа ВМС США во главе с атомным авианосцем Ronald Reagan во время совместных учений с кораблями Южной Кореи Invincible Spirit - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
ASV Jūras spēku aviācijas bāzes grupa ar atomkuģi "Ronald Reagan" priekšgalā mācībās kopā ar Dienvidkorejas kuģiem "Invincible Spirit"
"Informācija ir mūsu stratēģijas stūrakmens, - atzīmēja jūras kara operāciju priekšnieks (Chief of NavalOperations, CNO) admirālis Maikls Gildijs. – Mums jāiemācās to nosūtīt ātrāk nekā mūsu iespējamie pretinieki. Ja mēs to panāksim, mēs gūsim svarīgu priekšrocību pār Krieviju un Ķīnu. Nākotnes karā uzvarēs tas, kurš ātrāk pieņem lēmumus."
Viņš atklāja, ka pirmais aviācijas bāzes kuģis tiks modernizēts līdz 2023. gadam, un pilnā spēkā "Overmatch" strādās desmitgades nogalē. Taču problēmu ir daudz. Novecojušās sakaru sistēmas, ko izmanto JKS, neatbilst mūsdienu informācijas drošības prasībām un fiziski nespēj panākt drošus sakarus starp aviācijas trieciena grupējumiem (ATG), kas izkliedēti Pasaules Okeānā.
Turklāt, uzskata eksperti, projekta termiņus nāksies "pabīdīt" jūras kara kuģubūvētavu stāvokļa dēļ. Janvārī Flotes spēku štāba (US FleetForces Command) priekšnieks admirālis Deivids Kodls norādīja, ka ASV lielākās kuģu remonta rūpnīcas ir ļoti nolietotas un netiek galā ar slodzi. Nepietiek jaudas, lai vienlaikus veiktu vairāku lielu vimpeļu remontam. Visbēdīgākā ir situācija ar aviācijas bāzes kuģiem un zemūdenēm. Piemēram, laikā no 2015. līdz 2019. gadam četros valsts uzņēmumos nav ievēroti termiņi 75% darbu ar šiem kuģiem. Tāpēc modernizācija "Overmatch" ietvaros var ievilkties.

Vienota sistēma

"Lielvalstij, kas pretendē uz virskundzību jūrā, tādas tehnoloģijas ir nepieciešamas, - uzskata Klusā okeāna flotes sakaru virsnieks, atvaļinātais II ranga kapteinis Andrejs Mamonovs. – Okeāns ir lielākais kaujas lauks uz planētas, šeit strādā divu veidu spēki – Jūras kara flote un Gaisa kara spēki. Aviācijas bāzes kuģiem vajag operatīvi nodot informāciju zemūdenēm un citiem kuģiem, tiem pastāvīgi jāuztur sakari ar aviāciju un satelītu grupējumu. Tas ir ļoti sarežģīti. ASV to ļoti labi saprot, tāpēc arī vēlas radīt tīklu vispārējai koordinācijai."
© Twitter / U.S. Embassy TbilisiASV Jūras spēku 6. flotes flagmanis "Mount Whitney" pārgājienā no Melnās jūras uz Vidusjūru
Флагман Шестого флота ВМС США Mount Whitney в порту Батуми - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
ASV Jūras spēku 6. flotes flagmanis "Mount Whitney" pārgājienā no Melnās jūras uz Vidusjūru
Speciālists uzskata, ka vispirms tiks modernizēti "Nimitz" klases aviācijas bāzes kuģi – paši vecākie. Mūsdienīgākie kuģi jau paredzēti perspektīvo tehnoloģiju pakāpeniskai ieviešanai. Tiem sekos eskadras kuģi un kreiseri.
"Overmatch" ir daļa no globālās programmas, kas paredz vienota informācijas tikla veidošanu – Joint All-Domain Command and Control (daudzdomēnu komandēšanas un vadīšanas sistēma, JADC2) visu tipu bruņotajiem spēkiem.
Piemēram, izlūku vads pretinieka aizmugurē varēs reālā laika režīmā saņemt datus par apvidu no satelīta, patstāvīgi fiksēt mērķus un bez vidutājiem nodot koordinātes zemūdenei ar spārnotajām raķetēm, aviācijas bāzes kuģim vai trieciena lidmašīnām. Perspektīvā JADC2 kļūs par lielāko datu mākoņglabātavu pasaulē.
"All-Domain Operations princips apvienos kosmosu, kibertelpu, savaldīšanas, transportēšanas līdzekļus, operācijas elektromagnētiskajā spektrā un pretraķešu aizsardzību, - paskaidroja Štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētāja vietnieks ģenerālis Džons Haitens. – Mēs izstrādājam apvienotās daudzdomēnu vadības koncepciju. Tas ir mēģinājums radīt sensorus, sakaru sistēmas un datu apstrādes līdzekļus, ar kuru palīdzību satelīti, zemūdenes, kājnieku vienības, iznīcinātāji, helikopteri un kuģi varēs ātri noraidīt informāciju par stāvokli cīņas laukā un mērķu koordinātas to efektīvai likvidācijai."
Viņš piebilda, ka programmas īstenošanai tiek izmantota pašreizējā bruņoto spēku vadības sistēma, kas paredz armijas, aviācijas un flotes kopīgas darbības. Pats sarežģītākais – integrēt vienotā tīklā operācijas kosmosā un kibertelpā, jo līdz šim abas šīs vides netika uzskatītas par iespējamu cīņas lauku.
CC BY 2.0 / Marianne Serra / ULA MUOS-5 LaunchSakaru satelīta MUOS-5 palaišana ar nesējraķeti Atlas V. 2016. gada jūnijs
Запуск спутника связи MUOS-5 на ракете-носителе Atlas V. Июнь 2016 - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Sakaru satelīta MUOS-5 palaišana ar nesējraķeti Atlas V. 2016. gada jūnijs
Atgādināsim, ka 2020. gada vasarā ASV Kosmiskie spēki publicēja militāro doktrīnu, kurā svarīgākā loma piešķirta satelītiem. Dokuments paredz maksimāli agresīvu izturēšanos Zemei tuvējā orbītā, lai gūtu virsroku pār sāncenšiem.

Jūras droni

Īpaša loma koncepcijā JDAC2, līdz ar to – arī projektā "Overmatch" piešķirta bezpilota aparātiem gaisā un jūrā. Tie uzņemsies daļu parasto vimpeļu funkciju. Plānots, ka droni strādās ciešā saiknē ar cilvēku, tomēr iespējams arī to autonoms darbs.
Pentagonam ir vairāki tamlīdzīgi projekti. Noslēgumam tuvākais ir "Jūras mednieks" – akvatoriju patrulēšanai un zemūdeņu identifikācijai ar spēcīga aktīvā sonāra palīdzību.
Savukārt 2019. gada decembrī JKS pasūtīja vidējās un smagās klases bezpilota aparātu izstrādi. Vidējos plānots izmantot kā izlūkošanas kuģus, smagos, ar vertikālajām raķešu iekārtām – uzbrukumam.
Tomēr diezin vai amerikāņiem izdosies plaši pielietot kuģus bez ekipāžas. Vajadzīgi triljoniem dolāru, lai ar autonomu dronu palīdzību kontrolētu visu okeānu. Eksperti uzskata, ka tiem pašiem "Jūras medniekiem" lemts patrulēt nelielu akvatoriju ASV krasta līnijas tuvumā. Pie tam nebūt nav zināms, vai tiem izdosies "ieraudzīt" Krievijas vai Ķīnas mūsdienīgās maztrokšņainās zemūdenes.
Ziņu lente
0