Pasaulē

Speciālisti uzskata: dzimtā valoda bērniem starpbrīdī ir pozitīva iespēja

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Pāriet pie mediju bankasSkolnieces
Skolnieces - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzimto valodu iespējams izmantot izglītības procesā kā palīginstrumentu, uzskata Somijā.
RĪGA, 6. marts — Sputnik. Bērniem skolā jādod iespēja sarunāties dzimtajā valodā, stāsta Yle.
"Skolā runā somu valodā," pedagogi nereti atgādina skolēniem, kuru starpbrīžos ar saviem draugiem sarunājas, piemēram, krievu vai arābu valodās. Taču speciālisti uzskata, ka bērniem jābūt iespējai arī skolā runāt valodās, ko viņi lieto mājās.
Skolas piederumi  - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Latvijā
Krievu bērnus Latvijā vēlas piespiest mācīties latviešu valodā no 1. klases
Haminas iedzīvotāja Natālija Baklanova pastāstīja, ka viņas dēlu skolā apvaino, ja viņš ar draugu sarunājas krieviski, bet skolotāji paziņojuši, ka nevajagot citus provocēt ar krievu valodu.
"Es uzskatu, ka mums ir tiesības sarunāties savā valodā, un tas jāuztver labvēlīgāk. Skolā aizrādīja, ka nevajagot runāt krieviski, bet vajag taču runāt savā valodā, lai to apgūtu," stāsta Natālijas dēls Nikolass Podoļans. Viņš dzimis Somijā.
Zēns labprāt gribētu mācīties krievu valodu kā dzimto, ja vien pedagogs būs kompetents. Tagad krievu valodu bieži vien māca somi.
Nadežda Kārmeniemi, kas strādā par speciālo pedagogu un kultūras tulkotāju pirmskolas audzināšanas iestādē Haminā, uzsvēra, cik svarīgi ir ļaut cilvēkiem runāt dzimtajā valodā.
"Daudzvalodīgie bērni ļoti labi pamata valodas parādības un spēj analizēt valodas. Viņi ātrāk nekā "vienvalodas" bērni apgūst jaunas valodas, viņiem ir daudzšķautņaina identitāte un prasme skatīties no dažādiem redzespunktiem," viņa saka.
ECT ēka - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2022
Latvijā
ECT saņēmusi vairāk nekā 300 prasības pret valodu reformu krievu skolās
Pēc viņas vārdiem, valodu attīstība prasa labvēlīgu attieksmi pret valodām no apkārtējo puses un iespējas apgūt dzimto valodu dažādās situācijās.
Kārmeniemi piedalījās dzimtās valodas mācību attīstībā Haminas skolēniem. Janvārī pilsēta nodrošināja dzimtās krievu valodas mācības 1.-9. klašu skolēniem.
Izglītības pārvaldes daudzvalodības jautājumu speciālists Katri Kūks stāsta, ka, saskaņā ar tagadējo mācību plānu, mācībās iespējams organizēt praktiskās nodarbības, kurās gan skolotājs, gan bērni runā dažādās valodās.
Dzimto valodu iespējams izmantot izglītības procesā kā palīginstrumentu. Protams, ne jau tālab, lai sarunātos nodarbības laikā un traucētu citiem, bet gan, piemēram, nepazīstamu termin pārtulkošanai no somu valodas dzimtajā vēstures un matemātikas nodarbībās. Tāpat starpbrīžos var runāt dzimtajā valodā, pat ja klasesbiedri un skolotāji to nesaprot.
Daudzvalodība un paralēls dažādu lietojums, pēc Kūka domam, ir mūsdienu skolu vides un tās kultūras neatņemama daļa.
Учебник русского языка, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2022
Latvijā
Sociālie tīkli neatbalsta Levita ideju izspiest krievu valodu no skolām
Ziņu lente
0