Viedoklis

Rumānija kļūst par jaunu karsto punktu Eiropā?

© Sputnik / Sergey MelkonovПосетители авиашоу осматривают советский истребитель МиГ-21бис
Посетители авиашоу осматривают советский истребитель МиГ-21бис - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas speciālās operācijas fonā divu Rumānijas Gaisa spēku kara tehnikas vienību zaudējums vienā naktī pie Ukrainas robežām izskatās mīklains un provokatīvs, turklāt draud ar destabilizāciju NATO dienvidaustrumu flangā.
Piedevām Rumānijas teritorijā dislocēts liels skaits ārvalstu spēku un trieciena bruiņojuma, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Rumānijas Gaisa spēki netālu no Odesas apgabala robežām vienā naktī zaudējuši virsskaņas iznīcinātāju MiG-21 Lancer un daudzfunkcionālo helikopteru IAR-330 Puma. Pie tam gājuši bojā septiņi karavīri helikopterā. Viena no versijām liecina, ka avārijas izraisījuši nelabvēlīgi laika apstākļi. Un tomēr rumāņu kara aviācijas naksnīgie lidojumi netālu no karadarbības zonas Ukrainā izskatās neparasti un aizdomīgi. NATO var organizēt tamlīdzīgu provokāciju pret Krieviju.
Военнослужащий народной милиции ДНР наносит знак Z на бронетехнику под Волновахой - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2022
Viedoklis
Ar ko Krievijas operācija "Z" atšķiras no Rietumu analogiem
Armijas bāzēs Rumānijā dislocēti ārvalstu spēki un bruņojums, arī amerikāņu lidmašīnas, kas spēj nest kodolieročus.
No otras puses, Ukrainas spēka struktūras Odesā atņem automašīnas vadītājiem no Azerbaidžānas, Baltkrievijas un Krievijas, atbrīvo no kravas, iespējams, lai pārvestu ieročus no kaimiņu Rumānijas uz Ukrainas centrālajiem reģioniem.
Rumānijas un Odesas apgabala robeža ir apmēram 200 km gara, Renijas-Izmailas-Kilijas iecirknī ir labi attīstīts ceļu tīkls. Iespējams, konfiscētās ārvalstu kravas automašīnas tiks izmantotas provokācijām, pārtaisītas par "džihādmobiļiem" ar tonnām spridzekļu. Lai nu būtu, kā būdams, transporta koridors no Rumānijas uz Odesas apgabalu un tālāk – uz Ukrainas rietumiem ir jāpārņem Krievijas armijas un flotes īpašā kontrolē.
Митинг у здания Верховной Рады в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2022
Viedoklis
Kā palīdzēt ukraiņiem atgūties no Stokholmas sindroma
Hersonas atbrīvošana no UBS un Nikolajevas ielenkšana paver Krievijas sauszemes spēkiem ceļu uz Odesu. Tuvojas laiks, kad varoņpilsēta tiks otru reizi atbrīvota no nacistiem. Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis marta sākumā par Odesas apgabala gubernatoru iecēla nacionālistu bataljona "Aidar" bijušo komandieri Maksimu Marčenko. Neviens nav aizmirsis tūkstošiem Donbasa mierīgo iedzīvotāju slepkavības Donbasā, cilvēku sadedzināšanu Arodbiedrību namā Odesā 2014. gada 2. maijā.
Ukrainas krasts no jūras ir bloķēts – odesieši ar neapbruņotu aci vēro Krievijas kara kuģus un aviāciju. Raķešu fregates "Admiral Grigorovich" un lielo desanta kuģu silueti ir labi saskatāmi. Iespējama desanta operācija kādā piekrastes iecirknī. Ja kaimiņu Rumānija mēģinās traucēt, Krievijas JKF un GKS atbilde būs skarba. Iepriekš par to "partnerus" atklāti brīdināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Interesanta sakritība

UBS apšaudē bojā gājušās sievietes mirstīgās atliekas Gorlovkā - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
Genocīds, par kuru smejas Eiropa. Noziegumam vienmēr seko sods
Rumāņu MiG-21 Lancer nejauša aviokatastrofa ir maz ticama. Naktī gaisā var pacelties tikai pieredzējuši piloti. Daudzfunkcionālais iznīcinātājs MiG-21 ir plaši pazīstami – tās ir ļoti uzticamas, tāpat kā Kalašņikova automāts. Teicami karojis Kubā, Vjetnamā un Tuvajos Austrumos. Mūsdienu arsenālā ir dažāda darbības rādiusa "gaiss-gaiss" un "gaiss-virsma" vadāmās raķetes, pretradiolokācijas raķetes, koriģējamās aviobumbas Mk82LGB, ko ražo ASV. Lidojuma griesti – 19 000 m, lidaparāts ir ļoti veikls un ātrs (līdz 2200 km/h). Darbības rādiuss – 750 km (bez piekaramajām degvielas tvertnēm), lietderīgā krava – 1500 kg.
MiG-21 Lancer modifikācija ir sekmīgas 90. gadu vidū Izraēlā veiktās modernizācijas rezultāts. Neskatoties uz MiG-21 cienījamo vecumu (PSRS to sērijveidā ražoja 1959.-1985.gg.), daudzu valstu piloti tam velta sajūsminātus epitetus. MiG-21 uzņemts bruņojumā NATO. Izcilās tehniskās īpatnības apstiprina fakts, ka PSRS, Čehoslovākija, Indija un Ķīna laidušas klajā vairāk nekā 14 tūkstošus dažadu modifikāciju MiG-21 (pasaules čempions).
Rumānijas MiG-21 Lancer pazuda no radariem 2. marta naktī, 13 minūtes pēc pacelšanās gaisā aviobāzē Konstancas apriņķī, lai dotos patruļā. Šajā laikā lidmašīna it kā atradusies rajonā starp Kodžalakka un Dobrodžeja apdzīvotajām vietām – tikai 20 km attālumā no pacelšanās joslas.
Situācija Mariupoles apkaimēs - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Donbass: Mariupole gandrīz ielenkta, nacionālisti par 500 dolāriem uzbrūk UBS tehnikai
Taču 12 minūšu laikā iznīcinātājs MiG-21 spēj pārvarēt vismaz 200 km, sasniegt Ukrainas robežu un, piemēram, nonākt UBS "draudzīgās uguns" zonā (NATO viņiem pārsteidzīgi piešķīrušas "Stinger"). Tāda notikumu norises versija uzprasās arī tāpēc, ka absolūti negaidīti, it kā 11 km attālumā no aerodroma nogāzies arī glābšanas helikopters IAR-330 Puma. Pie tam iznīcinātāja MiG-21 Lancer avārijas vieta un pilots vēl nav atrasti, bet laika apstākļi 2.-3. martā Konstancas apkaimē bija itin pieņemami: mainīgs mākoņu daudzums, vēja ātrums nepārsniedza 3-8 m/sek., gaisa temperatūra -1...+4 grādi.
Divi lidaparāti vienā naktī nejauši nogāžas aviobāzes tuvumā. Tas ir pārāk dīvaini, neticami. Rumānijas GKS vajadzēja izdomāt ticamāku versiju. Vēl labāk būtu sameklēt un parādīt lidmašīnu.
Helikopteram IAR-330 Puma ir trieciennieka modifikācijas, un septiņi bojāgājuši rumāņu kareivji (padaudz glābšanas komandai) varēja pildīt savu uzdevumu (speciālie uzdevumi, diversija, izlūkošana) Ukrainā.
UBS apšaudē bojā gājušās sievietes mirstīgās atliekas Gorlovkā - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
Genocīds, par kuru smejas Eiropa. Noziegumam vienmēr seko sods
Ak jā, vēl viena ģeogrāfiska norāde. Vakar Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Ukrainā – Kijevā un Odesā – uzbūvētas divas ASV bioloģiskās kara laboratorijas patogēnu izstrādei, tāpēc Pentagons ir ļoti noraizējies par ķīmisko un bioloģisko objektu likteni. "Puma" ar diversantu grupu, iespējams, devās ceļā, lai iznīcinātu ASV biolaboratoriju, slēpt nozieguma pēdas, izsmidzināt bioloģiskos ieročus un par vainīgo padarīt Krieviju. Variantu patiešām ir ļoti daudz.
Rumānijas GKS rīcībā ir aptuveni 100 helikopteri IAR-330L Puma. Tie spēj pārvadāt līdz 16 karavīrus. IAR 300L bruņojuma sistēmas iekļauj 22 mm lielgabalu, divus 7,62 mm ložmetējus, divas prettanku raķešu iekārtas X-5 un četras NATO valstīs ierastas 57/70 mm nevadāmo raķešu iekārtas.
Helikopteram ir mūsdienīgas radioelektroniskās cīņas sistēmas. Maksimālais augstums – 6000 m. Maksimālais ātrums – 276 km/h. Darbības rādiuss – 300 km, spēj bez nosēšanās turēties gaisā gandrīz četras stundas. Uzticama mašīna, un ļoti dīvaina 2. marta nakts.
Apšaudīta ēka Doņeckā  - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Viedoklis
Genocīds, par kuru smejas Eiropa
Tieši vai netieši, tomēr divi incidenti Rumānijas GKS apstiprina, cik aktuāli ir Krievijas ieteikumi "partneriem" – turēties drošā attālumā no Ukrainas teritorijas līdz demilitarizācijas un denacifikācijas operācijas noslēgumam. NATO slepena vai atklāta palīdzība Ukrainas režīmam var vien palielināt upuru skaitu UBS vienībās un ārvalstu algotņu grupās, kā arī apdraudēt alianses lidaparātus Austrumeiropā un Tuvajos Austrumos. Ja Ukrainai izdevies pāris gadu desmitu laikā izpārdot lielu skaitu PSRS bruņojuma, arī pārnēsājamais zenītraķešu komplekss "Stinger" (teroristu sapnis) tiks izķerti kā karsti pīrādziņi.
Un vēl. Vakar Krievijas Ārlietu ministrija vēlreiz atgādināja: Krievijas speciālā operācija Ukrainas demilitarizācijai tiks noslēgta.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0