Pensionāri Latvijā varēs saņemt pensijas no Krievijas

CC BY 2.0 / Images Money / 20 Euro NoteEiro naudaszīme
Eiro naudaszīme - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensijas Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pensionāriem tiks aprēķinātas pēc vecā eiro kursa, kas ir daudz izdevīgāks.
RĪGA, 2. marts — Sputnik. Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi, kas saņem pensiju no KF, šī gada martā varēs saņemt atbilstošās summas, vēsta Press.lv.
Iepriekš bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš brīdināja, ka ekonomiskās sankcijas, ko ES ieviesusi pret Krieviju, piemēram, vairāku banku atslēgšana no SWIFT, var sāpīgi skart Latvijas iedzīvotājus, kuri saņem pensijas no Krievijas, jo nav saprotams, kā tiks veikti pārskaitījumi.
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) informēja, ka, saskaņā ar Latvijas un Krievijas vienošanos (tā ir spēkā no 2011. gada 19. janvāra), Krievijas pensijas tiek izmaksātas ar VSAA starpniecību reizi ceturksnī.
Ukrainas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Politika
Cietīs bizness un pensionāri: ko sankcijas nesīs Latvijai
Pirmajā ceturksnī pensiju izmaksāšanai nepieciešamo naudas summu VSAA saņēmusi jau februārī. Tā ir summa Krievijas pensiju izmaksāšanai par 2022. gada janvāri, februāri un martu.
Parasti Krievijas pensijas par pirmo ceturksni tiek pārskaitītas martā. 10 992 Latvijā dzīvojošie Krievijas pensionāri to saņems līdz 19. martam.
Krievijas pensiju izmaksa par nākamo periodu – 2022. gada otro ceturksni paredzēta jūnijā. Ja šos maksājumus skars jebkādas izmaiņas, VSAA sniegs informāciju.
Grupa Latvijas iedzīvotāju saņem pensijas no Krievijas savos kontos tieši no KF Pensiju fonda neatkarīgi no vienošanās ar VSAA. To izmaksa neietilpst VSAA kompetencē, un pagaidām nav zināms, kā tiks veikti maksājumi.
Jāpiebilst, ka valūtas kurss Krievijas pensijām noteikts pēc 2022. gada 9. februāra – 85.892000 rubļi par eiro. Latvijas Bankas kurss 1. martā – 115.48420 rubļi par eiro.
Patlaban Latvijā dzīvo 22,5 tūkstoši Krievijas pensionāru. Vidēji viņi saņem 11,1 tūkst. rubļu mēnesī.
24. februārī agri no rīta Krievija sāka kara operāciju Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai. Uzrunā Krievijas iedzīvotājiem valsts prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka apstākļi prasa apņēmīgus un tūlītējus soļus, Donbasa tautas republikas vērsušās ar palīdzības lūgumu.
Krievijas prezidents uzsvēra, ka atbildība par asinsizliešanu gulsies uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas. Viņš aicināja Ukrainas kareivjus nepildīt varasvīru noziedzīgās pavēles, nolikt ieročus un doties mājup.
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2021
Latvijā
Bordāns, Jurašs un... Navaļnijs palīdzēja aplaupīt Latvijas pensionārus?
Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka Krievijas Bruņotie spēki nepieļauj nekādas raķešu un artilērijas apšaudes vai aviācijas uzlidojumus Ukrainas pilsētām – ar precīzajiem šāviņiem tiek izsista no ierindas militārā infrastruktūra. Civilos iedzīvotājus nekas neapdraud.
Rietumvalstis aizvadītajā nedēļā ieviesa jaunas sankcijas pret Krieviju. Cita starpā ASV un Lielbritānija iekļāva sarakstā vairākas Krievijas bankas, sankcijas paredz aktīvu bloķēšanu, valūtas operāciju aizliegumu, bloķēts darbs ar jebkuriem kontrahentiem no šīm valstīm. Pret "Sberbank" ieviestas arī citas sankcijas – ASV finanšu institūtu pienākums bija slēgt to korespondentu kontus un noraidīt jebkurus maksājumus ar to dalību.
Vienlaikus vairākām Krievijas kompānijām un bankām noteikti ierobežojumi kredītu un akciju kapitāla piesaistīšanai. Piemēram, amerikāņu investoriem aizliegts pirkt jaunās valsts obligācijas ar termiņu virs 14 dienām, kā arī vairāku banku akcijas.
Plānots atslēgt no SWIFT vairākas Krievijas bankas. Japāna un Lielbritānija ieviesušas vairākus ierobežojumus Krievijas Centrālajai bankai.
Ziņu lente
0