Donbass: Mariupole gandrīz ielenkta, nacionālisti par 500 dolāriem uzbrūk UBS tehnikai

© Sputnik / Иван Родионов / Pāriet pie mediju bankasSituācija Mariupoles apkaimēs
Situācija Mariupoles apkaimēs - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas demilitarizācijas speciālā operācija notiek straujāk, nekā gaidījām, pastāstīja Doņeckas tautas republikas vadītājs Deniss Pušiļins.
RĪGA, 1. marts — Sputnik. Doņeckas tautas republikas Tautas milicija informēja, ka atbrīvoti vairākas apdzīvotās vietas, Mariupole gandrīz ielenkta, iedzīvotājiem organizēti humanitārie koridori, ko iedzīvotāji šodien vēl var izmantot, stāsta RIA Novosti.
Mariupoles virzienā DTR pārņēmusi kontroli sešās apdzīvotajās vietās, pastāstīja Tautas milicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Eduards Basurins.
Skolas ēka Gorlovkā  - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Krievijā
Krievijas ĀM: Rietumi kļuvuši par Donbasa iedzīvotāju genocīda līdzzinātājiem
Viņš piebilda, ka DTR milicija ar Krievijas Bruņoto spēku atbalstu apņēmusies noslēgt Mariupoles aplenkšanu. "Šodien Mariupoles ielenkšana tiks pabeigta pilnībā, pilsēta būs lokā," viņš teica.
Civiliedzīvotājiem, kuri baidās par savu dzīvību, ņemot vērā ziņas par iespējamiem teroraktiem no Ukrainas BS un Nacionālās gvardes puses, organizēti divi humanitārie koridori. "Visiem civiliedzīvotājiem, kuri vēlas uz laiku doties uz drošu vietu, KF BS sadarbībā ar DTR Tautas milicijas pārvaldi tiks organizēti divi humānie koridori," teica Basurins.
Precizēts, ka droša satiksme garantēta virzienā uz Krievijas teritorijas pusi.
Tāpat Basurins informēja, ka saņemtas ziņas par provokācijām, ko gatavo Ukrainas BS pret Krievijas karavīriem. "Viņi plāno pārģērbties Krievijas karavīru formastērpos, mūsu puišu, mūsu republikas karavīru formās un slepkavot civilos," brīdināja Basurins.
Viņš atzīmēja, ka tamlīdzīgas akcijas plānotas ne tikai Mariupolē, bet arī Gorlovkas rajonā, Doņeckā.
Tautas milicija ziņoja arī par ukraiņu nacionālistu uzbrukumiem ukraiņu kara tehnikai – to viņi uzdod par Krievijas BS tehniku. Tā nacionālisti cer saņemt prēmijas.
"Kad vairāki ukraiņu oligarhi paziņoja, ka nacionālisti saņems prēmijas par tehnikas iznīcināšanu 500-1000 dolāru apmērā par katru, kaujinieki, vēlēdamies iedzīvoties, sākuši uzbrukumus Ukrainas bruņoto vienību atlikušajai kara tehnikai, uzdodot to par KF BS tehniku," vēstīja Tautas milicija.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Pasaulē
Vladimirs Putins izsludināja speciālo militāro operāciju Donbasā
Līdztekus DTR konstatēja, ka ukraiņu nacionālisti sagrābuši apmēram 20 automašīnas, kas piederēja EDSO novērošanas misijai – arī tās vēlāk iespējams izmantot provokācijām. "Ukraiņu nacionālistiskie formējumi, izmantojot situāciju Kramatorskā, sagrābuši apmēram 20 EDSO misijas mašīnas. Misijas darbinieku liktenis vēl nav zināms," pastāstīja DTR Tautas milicija.
Savukārt DTR vadītājs Deniss Pušiļins paziņoja, ka Ukrainas demilitarizācijas operācija turpinās, apsteidzot grafiku, taču mobilizācija republikā nav apturēta, atbilstošs rīkojums nav dots.
Pušiļins komentēja arī gūstā padevušos ukraiņu kareivju skaitu – viņš atzīmēja, ka runa ir par simtiem kareivju. Viņi saņem ēdienu un medicīnisko palīdzību. "Pagaidām to vērtējam simtos, ne tūkstošos. Es runāju par Doņeckas un Luganskas republikām," piezīmēja Pušiļins.
Viņš aicināja iedzīvotājus pagaidām uzturēties mājās.
"Ņemot vērā visus elementus, (operācijas – red.) tempi ir pietiekami augsti, mēs pat vietām apsteidzam grafiku, jo plānos bija citi datumi – mēs apzinājāmies, ar ko saskarsimies," atzīmēja Pušiļins.
Pēc viņa vārdiem, civiliedzīvotājiem "labāk būtu nekur nepārvietoties, nebēgt, nebraukt, labāk palikt mājās un vienkārši sagaidīt atbrīvošanu". DTR pagaidām neprognozē, kā izturēsies nacionālisti.
Doņeckas apšaudes sekas - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Pasaulē
"Nav redzama vēlme vienoties": Ukraina turpina Donbasa apšaudes
21. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētus par LTR un DTR atzīšanu, bet 24. februārī agri no rīta Krievija sāka kara operāciju Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai. Uzrunā Krievijas iedzīvotājiem valsts prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka apstākļi prasa apņēmīgus un tūlītējus soļus, Donbasa tautas republikas vērsušās ar palīdzības lūgumu. Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka Krievijas Bruņotie spēki nepieļauj nekādas raķešu un artilērijas apšaudes vai aviācijas uzlidojumus Ukrainas pilsētām – ar precīzajiem šāviņiem tiek izsista no ierindas militārā infrastruktūra. Civilos iedzīvotājus nekas neapdraud.
28. februārī Baltkrievijā tikās Krievijas un Ukrainas delegācijas. To noslēgumā Krievijas prezidenta palīgs Vladimirs Medinskis paziņoja, ka puses atradušas atsevišķus punktus, kuros var prognozēt kopīgas pozīcijas. Viņš uzsvēra, ka puses vienojušās par nepieciešamību turpināt pārrunas – otrais raunds notiks tuvākajā laikā.
Savukārt Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Mihails Podoļaks konstatēja, ka iespējami risinājumi atsevišķos jautājumos.
Ziņu lente
0