Latvijā

"Kāpēc Somija nebļaustās par sankcijām pret Krieviju?" Kā Latvijā apsprieda Donbasu

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas mērs Mārtiņš Staķis un Ukrainas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Miščenko uzvelk karogu pie Rīgas domes ēkas
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un Ukrainas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Miščenko uzvelk karogu pie Rīgas domes ēkas - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īsi pirms Maskavas lēmuma atzīt Doņeckas un Luganskas tautas republiku neatkarību un tūlīt pēc tā Latvijas amatpersonas nāca klajā ar aicinājumiem nekavējoties ieviest sankcijas pret Krieviju. Opozīcijas politiķu ieskatā ministru izteikumi ir idiotiski.
RĪGA, 24. februāris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums atzīt Doņeckas un Luganskas tautas republiku neatkarību, nepārprotami pārkāpjot starptautiskās tiesības un Ukrainas teritoriālo vienotību, klāstīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš aicināja demonstrēt spēcīgu starptautisku reakciju. Politiķis uzskata, ka ES nekavējoties jāievieš sankcijas pret Krieviju.
Doņeckas apšaudes sekas - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Pasaulē
"Nav redzama vēlme vienoties": Ukraina turpina Donbasa apšaudes
Notikumi Donbasā nonāca Koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes uzmanības centrā 21. februārī. Pēc sēdes (Krievijas prezidenta lēmums tobrīd vēl nebija pasludināts) premjerministrs Krišjānis Kariņš aicināja rietumvalstis apstiprināt sankcijas pret Krieviju.
Tiesa, sankciju iemeslam, viņa ieskatā, vajadzētu būt Krievijas karavīriem, kuri atrodas Baltkrievijas teritorijā pēc kopīgo mācību beigām.
Politiķis atgādināja, ka Latvijai šajā gadījumā karadarbība nedraud, jo Baltijas valstu teritorijā atrodas 26 NATO valstu kareivji. Savukārt, runājot par Ukrainas krīzes iespējamām sekām, valdības vadītājs izcēla iespējamu bēgļu pieplūdumu, kā arī ar kiberdrošību un enerģētiku saistītus riskus.
Premjerministra viedoklim pievienojās frakcijas "Attīstībai/Par!" priekšsēdētājs Saeimā Juris Pūce. Viņš atzīmēja, ka iespējamās sankcijas ietekmēs arī Latviju, viņaprāt, šajā ziņā nevajag lolot ilūzijas.
Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns paziņoja, ka nestabilitātes apstākļos valdībai jāstrādā pie enerģētiskās drošības – tūlītēja atteikšanās no dabasgāzes pagaidām ir tikai sapnis, kas nepiepildīsies ne vienas dienas laikā, ne desmit gadu laikā, tāpēc viņš ieteica uz laiku likt pie malas "zaļās" enerģētikas jautājumus un nodarboties ar aktuāliem jautājumiem. Viņš uzskata, ka "katram gadījumam" jāuzpilda pazemes glabātuve Inčukalnā, lai valsts būtu pilnībā nodrošināta nākamajā apkures sezonā.
Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna sakarā ar situāciju Donbasā - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Video
Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna sakarā ar situāciju Donbasā
Ministrs neprecizēja, vai valsts plāno iepirkt gāzi Krievijā – pa esošo gāzes infrastruktūru vai izmantot citus piegādes līdzekļus. Atgādināsim, ka politiskie oponenti pārmet Jaunajai konservatīvajai partijai centienus lobēt Latvijas un ASV projektu – termināli, kas spētu uzņemt tankkuģus ar sašķidrināto gāzi Skultes ostā, no kurienes gāze var nonākt Inčukalna PGK.
Neilgi pirms ziņām par DTR un LTR neatkarības atzīšanu, reaģējot uz Kariņa izteikumiem par "pirmstermiņa sankciju" ieviešanu pret Krieviju, valsts bijušais vicepremjerministrs Ainārs Šlesers, partijas "Latvija pirmajā vietā" dibinātājs, publicēja savā lapā Facebook publikāciju, kurā konstatēja: "Latvijas valdību vada idioti".
Viņš paskaidroja: "…sākusies politiskā cīņa starp valdības partijām, kura būs vislielākā Krievijas apkarotāja! Lozungs "Latvieti, nepadodies, krievi nāk" tiks izmantots no Kariņa-Levita režīma katru dienu līdz Saeimas vēlēšanām! Esošais režīms mēģinās novērst uzmanību no visām problēmām, aicinot tautu apvienoties cīņā pret Krieviju! Kāpēc Somija, kurai ir robeža ar Krieviju, nebļaustās, ka ir jāievieš sankcijas pret Krieviju? Tāpēc, ka Somija vienmēr domā par Somijas interesēm! Ko nozīmē sankcijas pret Krieviju? Vai Latvija grib atteikties no Krievijas gāzes un naftas? Vai Kariņa-Levita režīms grib aizvērt Latvijas Dzelzceļu un Latvijas ostas? Vai Latvija grib aizliegt Krievijas tūristiem ierasties Latvijā? Vai Latvija aizliegs eksportēt Latvijas ražotāju preces uz Krieviju"
Ziņu lente
0