Pasaulē

Eksperts pastāstīja par "netīro bumbu", kas var parādīties Ukrainas arsenālā

Kodolsprādziens  - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Kijeva izstāsies no Budapeštas memoranda, Ukraina var uztaisīt ieroci, par ko "dabūs pa pirkstiem" gan no Krievijas, gan ASV, uzskata eksperts Vladimirs Žarihins.
RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka vēlas iniciēt konsultācijas Budapeštas memoranda ietvaros, kas cita starpā paredz Ukrainas "bezkodola valsts" statusu.
Atgādināsim, ka Budapeštas memorands ir dokuments par drošības garantijām sakarā ar Ukrainas pievienošanos Kodolieroču neizplatīšanas līgumam. 1994. gadā to parakstīja Ukrainas, ASV, Krievijas un Lielbritānijas līderi.
"Es iniciēšu konsultācijas Budapeštas memoranda ietvaros. Tās saaicināt uzdots ārlietu ministram. Ja tās atkal nenotiks vai to rezultātā netiks sniegtas drošības garantijas mūsu valstij, Ukrainai būs tiesības uzskatīt, ka Budapeštas memorands nedarbojas, un visi 1994. gada kompleksie lēmumi tiks apšaubīti," Zeļenskis paziņoja Minhenes Drošības konferences ietvaros.
Jāpiebilst, ka mantojumā no PSRS Ukraina saņēma vērā ņemamu kodolarsenālu. Taču pēc Ukrainas pievienošanās Kodolieroču neizplatīšanas līgumam Kijeva likvidēja savu kodolpotenciālu. Maskava, Vašingtona un Londona apņēmās garantēt Kijevas drošību.
Vācu žurnālists Aleksandrs Rars - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Viedoklis
Vācu žurnālists: kodolvalstu rezolūcija var stimulēt jaunas pasaules kārtības izveidi
Komentējot Zeļenska izteikumus par Budapeštas memorandu, NVS valstu institūta direktora vietnieks Vladimirs Žarihins paziņoja, ka Ukraina, atzīstot Budapeštas memorandu par spēkā neesošu, var mēģināt uztaisīt "netīro bumbu", pastāstīja RIA Novosti.
Eksperts paskaidroja, ka Kijevai ir urāns un izmantotie kodoldegvielas elementi no AES. No šiem komponentiem Ukraina var izgatavot "netīro bumbu", taču tas ir nevis lādiņš kodolsprādzienam, bet gan radioaktīvā piesārņojuma lādiņš.
Žarihins atzīmēja, ka Ukraina spēj tādu ieroci izgatavot, taču par to "Krievija un Savienotās Valstis viņiem pamatīgi sados pa pirkstiem". Bez tam Kijeva var kļūt par atstumto, ja spers tamlīdzīgus soļus.
Ukrainas prezidenta izteikumu Žarihins nosauca par "diplomātiski teroristisku aktivitāti, kas nepieciešama, lai atrastos uzmanības centrā".
Žarihina ieskatā, īstu kodolieroču parādīšanās Kijevas arsenālā nav reāla – "neviens viņiem neļaus to izdarīt".
Ziņu lente
0