Video

Vai Krievija atzīs Doņecku un Lugansku? Vai Ukrainā būs kodolieroči?

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķis piezīmēja, ka, viņa ieskatā, Ukrainas prezidents vairs neko nelemj – viņa vietā to dara Rietumu kuratori no Lielbritānijas un ASV, jo "valstī faktiski ieviesta ārējā pārvalde".
Krievijas Krievijas Valsts domes komitejas Neatkarīgo valstu sadraudzības, Eirāzijas integrācijas un sakaru ar tautiešiem jautājumos loceklis Artjoms Turovs intervijā YouTube kanālā "Sputnik krievu valodā" pastāstīja, kāds viedoklis par situāciju Donbasā valda Krievijas parlamentā.
Krievijas Valsts dome nāca klajā ar ierosinājumu atzīt Doņeckas un Luganskas tautas republikas tagad, ne pirms gada vai 2014. gadā, kad situācija bija ļoti saspringta. Lēmums nav nejaušs – turpinās genocīds pret daļu Ukrainas iedzīvotāju, uzskata VD deputāts Artjoms Turovs.
DTR aizsargi - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2022
Viedoklis
Savējos nepametam. Putins paskaidroja Rietumiem, kā risināt Donbasa problēmu
"Mēs redzam, ka no 2015. gada Kijeva nav paveikusi neko, lai īstenotu Minskas mehānismu, kas bija rūpīgi izstrādāts un pieņemts visai sarežģīta procesa laikā. Gandrīz neviens punkts, kas dotu iespēju nodibināt mieru, stabilizēt situāciju Ukrainas dienvidaustrumos, nav izpildīts. Kijeva ir darījusi visu iespējamo, lai ignorētu to īstenošanu. Pēdējā laikā mēs redzam, ka pie saskarsmes līnijas izveidots trieciena grupējums. Dažādu avotu sniegtie dati liecina, ka tas pārsniedz 100 tūkstošus cilvēku – tā ir gandrīz puse Ukrainas armijas. Kādiem nolūkiem?" politiķis vaicāja.
Viņš atzīmēja, ka kontigents pie saskarsmes līnijas ir maksimāli apbruņots – tā visa ir Lielbritānijas un ASV palīdzība. Zeļenska nesenie izteikumi liecina, ka Kijeva vēlas atrisināt Donbasa jautājumu ar spēku. To spilgti ilustrē pašreizējie notikumi Luganskā un Doņeckā.
"Mēs redzam, kādas ir apšaudes, ar kādu kalibru. Minskas protokoli jau ir pārkāpti, un ne vienu vien reizi. Tāpēc, lai nepieļautu traģēdiju, genocīdu, Valsts dome nāca klajā ar iniciatīvu mūsu valsts līderim, lai vispirms aizsargātu tur dzīvojošos pilsoņus," paskaidroja Turovs.
VD deputāts atgādināja, ka Krievija vienmēr atbalstījusi konflikta risināšanu diplomātiskā ceļā, Minskas protokolu īstenošanu. Taču Kijeva to nepilda – nevēlas risināt jautājumus, kontaktēties ar LTR un DTR pārstāvjiem, "lai arī tās ir līguma puses, puses, kas juridiski atzītas starptautiskā līmenī miermīlīgas noregulēšanas ietvaros".
Politiķis piezīmēja, ka, viņa ieskatā, Ukrainas prezidents vairs neko nelemj – viņa vietā to dara Rietumu kuratori no Lielbritānijas un ASV, jo "valstī faktiski ieviesta ārējā pārvalde". Par to liecina arī pastāvīgās ziņas par uzbrukumu Ukrainai, ko min Rietumi, bet Zeļenskis mēģina pārliecināt pasauli, ka tā nav.
"Tāpēc visa Ukrainas tauta nonākusi situācijas ķīlniekos kopā ar savas valsts vadību, ko pārvalda no ārienes," uzskata Turos. Politiķis ir pārliecināts, ka sava reitinga (kas strauji krītas) un savas partijas reitinga celšanai Zeļenskim steigšus jāsper kaut kādi soļi. Šī iemesla dēļ iespējams briesmīgs un asiņains konflikts.
NATO karavīrs Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Pagaidām – "atā, atā!" Rietumi atteikušies karot par Ukrainu
"Mēs redzam un fiksējam, ka notiek apšaude uz saskarsmes līnijas no Kijevas puses, redzam, kā tiek iznīcināta sociālā infrastruktūra, iet bojā cilvēki. Notiekošais ir acīmredzams," uzsvēra politiķis un pievērsa uzmanību tam, ka vairākus mēnešus ap Krieviju apzināti veidots fons, lai, saasinoties situācijai Donbasā, būtu iespējams pie visa vainot Krieviju.
"Mūsu acīs Minskas protokolu īstenošana ir galvenais, pats efektīvākais mehānisms, - uzskata Valsts domes deputāts. – Taču mēs ļoti labi saprotam, ka Kijeva neko nedarīs šajā virzienā. Ukrainas partneri nevēlas risināt šo jautājumu. Protams, viņiem vispirms jāpieprasa protokolu īstenošana, taču mēs diemžēl novērojam mīkstmiesīgu pozīciju, kas izdevīga rietumvalstīm, lai izmantotu Ukrainu kā savaldīšanas mehānismu, spriedzes radīšanai mūsu atbildības zonā. Mēs atceramies situāciju 2008. gadā, kad Gruzija uzbruka Dienvidosetijai, un vienīgi Dienvidosetijas un Abhāzijas atzīšana konfliktu pātrauca." Jautājumā par Ukrainas atteikšanos no bezkodola statusa, par ko paziņoja Vladimirs Zeļenskis, Turovs pauda pārliecību, ka pasaules sabiedrība to nepieļaus, it īpaši ņemot vērā, ka pēdējos pāris gadu desmitus stabilitāte Ukrainā nav bijusi – "pastāvīgas pārmaiņas vadībā, attīstības vektorā, valsts varas orgānu un diplomātijas degradācija".
Украинские военные во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Viedoklis
Bruņotais konflikts Donbasā var iedegties jaunās liesmās
"Esmu pārliecināts, ka pasaule to nepieļaus, viņu vadītāji Londonā un Vašingtonā saprot, ar ko viņiem tagad ir darīšana. Esmu pārliecināts, tas var novest pie traģēdijas, kas skars ne tikai kādu konkrētu reģionu, bet var aptver arī visu kontinentu," uzskata Artjoms Turovs.
Jautājumā par gaidāmo samitu, kurā plānots piedalīties ASV un Krievijas vadītājiem, viņš norādīja: ir svarīgi, lai mūs sadzirdētu. Politiķis precizēja, ka "dokumenti drošības garantiju jautājumā vajadzīgi ne tikai Krievijai, tie vajadzīgi Eiropas valstīm, Rietumiem". "Dialogs, kas notiks starp mūsu valstu līderiem, tas ir ļoti svarīgs solis pretī viens otram," konstatēja Turovs.
Ziņu lente
0