Viedoklis

Krievijas Kaspijas flotile kontrolē Melnās jūras reģionu un Vidusjūru

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasKrievijas JKS fregate "Admiral Grigorovič"
Krievijas JKS fregate Admiral Grigorovič - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas JKF grupējumi, mūsdienīgās PGA sistēmas Baltkrievijā, Sīrijā un citos stratēģiskos punktos, Krievijas kodolspēku mācības parāda, cik bīstamas ASV un NATO ir provokācijas Krievijas ietekmes zonā, nerunājot jau par alianses tālāku paplašināšanos uz austrumiem.
Krievijas JKF Kaspijas flotiles kara kuģu mācības ir ģeopolitiska parādība. Precīzie raķešu kompleksi "Kalibr NK" ar 2600 km darbības rādiusu spēj likvidēt mērķus Melnajā un Baltijas jūrā, vidusjūras austrumos, Tuvajos Austrumos, kā arī visā "piefrontes" Rumānijas, Bulgārijas, Polijas, Ukrainas un Baltijas valstu teritorijā, norāda militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Kaspijas flotiles spēku daudzveidīgs grupējums – apmēram 20 kara kuģi – 17. februārī izgāja jūrā ar mērķi risināt uzdevumus plānveida manevru ietvaros. Saskaņā ar komandpunkta pavēlēm, flotiles ekipāžas izspēlē pretmīnu darbības spēku izvēršanas apstākļos, kuģu pretdiversiju un pretgaisa aizsardzību, izpilda praktiskās raķešu un artilērijas šaušanas mācības.
Baltkrievijas un Krievijas militārās mācības Sabiedroto apņēmība 2022  - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2022
Viedoklis
Manevros Baltkrievijā uzstādīts pasaules rekords bruņoto spēku pārvietošanā
Raķešu kuģu "Dagestan", "Grad Sviyazhsk", "Uglich", "Velikiy Ustiyg", "Mahatskala", "Astrahan", "Stupinets", mazo artilērijas kuģu un tralētāju darbības iekļautas Krievijas JKF mācību vērienīgajā sērijā Pasaules okeānā, kurās iesaistīti vairāk nekā 140 kara kuģi, 60 lidaparāti, 1000 militārās tehnikas vienības un apmēram 10 tūkstoši kara jūrnieku. Stratēģiskais mērķis – pretestība apdraudējumiem Krievijas Federācijai no jūras un okeāna, JKF un GKS darbību izspēlēšana.
Kaspijas flotile ir Dienvidu kara apgabala jūras komponente, stabilitātes garants Centrālāzijas un Dienvidkaukāza reģionos. Jūras kara vienības sastāvā ir vairākas kuģu brigādes un divizioni, krasta spēku vienības. Kaspijas flotiles kuģu precīzo raķešu darbības rādiusa – līdz 2600 km – robežās ir visa Melnas jūras akvatorija, Vidusjūras austrumu daļa, lielākā daļa Baltijas jūras, virkne Tuvo Austrum valstu, Grieķijas, Bulgārijas, Rumānijas, Polijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Ukrainas teritorijas (pilnībā).
Šajā fonā ASV un NATO vēlme "atvilkt" Krievijas bruņotos spēkus kaut kur tālāk no Ukrainas vai Polijas robežām izskatās vismaz bezjēdzīga.
Amerikāņu lidmašīnu F-35, F-15 un B-52 pārvietošana uz Eiropu ir ļoti bīstama "partneriem". Hipotētiskā militārajā konfliktā ar NATO Vecajā pasaulē (šiem nolūkiem amerikāņi dara ļoti daudz) Krievija būs spiesta operatīvi noslāpēt "lēmumu pieņemšanas centrus" Vašingtonā un Briselē, un paveiks to stingri, mūsdienīgi un garantēti.

Stratēģija un taktika

Kaspijas flotile spārnotos "Kalibr" pirmo reizi cīņā pielietoja 2015. gadā, kad ar 26 spārnoto raķešu zalvi tika likvidētas džihādistu pozīcijas un objekti Sīrijā. Kopš tā laika raķešu tehnoloģijas un JKF taktika spērušas lielu soli uz priekšu. Kaspijas flotiles kuģi apguvuši pārgājienu praksi starp flotēm – pa Volgu un Donu – uz Azovas un Melno jūru. Tas ļauj būtiski paplašināt flotiles operatīvo zonu Eiropas karadarbības teātrī (KDT).
ASV GKS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Viedoklis
Kodoldraudi Melnās jūras reģionā: kāpēc vajadzīgs NATO kontingents Rumānijā
Kaspijas flotiles un Melnās jūras flotes kuģi šogad kopīgās mācībās pilda uzdevumus atbilstoši vienotai taktiskajai iecerei ar aviācijas spēkiem, PGA un Dienvidu kara apgabala armiju apvienības grupējumiem – projicē spēku Vidusjūras reģionā, kur "partneri" tiktāl aizrāvušies ar Krievijas "savaldīšanu", ka sadzinuši veselas trīs aviācijas bāzes grupas (ABG): amerikāņu grupu vada "USS Harry Truman", Francijas – "Charles de Gaulle", Itālijas grupu – vieglais aviācijas bāzes kuģis "Cavour 550". ASV JKS 6. flote pastiprināta ar četriem raķešu eskadras kuģiem (kopumā grupā ir 8 šī tipa kuģi), kā arī "Ohio" tipa atomzemūdeni, kas var uzņemt 154 spārnotās raķetes "Tomahawk".
NATO "tomahauku danči" nav izjaukuši Krievijas JKF plānus.
Vidusjūrā strādā divi raķešu kreiseri – "Varyag" un "Marshal Ustinov", tiem drīz pievienosies "Moskva". Ne velti "Atlant" tipa kuģi iedēvēti par "aviācijas bāzes kuģu slepkavām" – tie uzņem 16 nepārtveramās pretkuģu raķetes "Vulkan" (darbības rādiuss – 1000 km, ātrums – 2,5 Mahi) ar parasto vai kodollādiņu. Pietiks visiem alianses aviācijas bāzes kuģu grupām.
Pentagons jau sūdzas, ka Krievija pārtver amerikāņu lidmašīnas Vidusjūras gaisa telpā. Lai mācību taktisko fonu padarītu sarežģītāku, Krievijas ĀM pārvietoja uz Hmeimimas aviobāzi Sīrijā smagos iznīcinātājus MiG-31K ar hiperskaņas raķetēm "Kinzhal" (ātrums – 12 Mahi, darbības rādiuss – 2000 km) un tālās darbības bumbvedējus Tu-22M2 ar jaunajām spārnotajām raķetēm X-32 (ātrums – 4,4 Mahi, darbības rādiuss – 1000 km), lai izspēlētu domājamā pretinieka aviācijas bāzes kuģu likvidāciju. Speciālisti uzskata, ka katram "demokrātijas šķirstam" būs vajadzīgas apmēram 5 minūtes.
Учения ВМФ России в Черном море - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2022
Viedoklis
Krievijas JKF manevri Melnajā jūrā – brīdinājums "partneriem"
Arī Kaspijas flotes neredzamajai klātbūtnei Vidusjūrā ir zināma loma "partneru" daudzveidīgajā darbā ar mērķi piespiest "partnerus" ievērot mieru. Jāpiezīmē, ka ASV un NATO savas nepārprotami provokatīvās darbības Austrumeiropā neuzskata par eskalāciju. Tātad Krievijas JKF un GKS priekšā vēl daudz darba.
"Partneri" nav gatavi daudzpolārai pasaulei un līdztiesīgai drošībai, un ģeopolitiskajā konfrontācijā ar Krieviju ir lemti sakāvei (afgāņu talibi neļaus samelot). Lielbritānijas aizsardzības ministra vietnieks paziņoja, ka sācies jauns posms asā konkurencē ar Krieviju, kas var ilgt "paaudzi vai ilgāk". Taču britu izdevums "Al-Quds" uzskata, ka Rietumu politika attiecībās ar Krieviju jau ir izgāzusies: "Pašlaik Krievija nostāda NATO grūtā stāvoklī, uzspiežot jaunu militāro realitāti Austrumeiropā. Patlaban tas novērojams Ukrainā, bet vēlāk, domājams, skars Rumāniju, Bulgāriju un Poliju." Zviedru "Svenska Dagbladet" piebilda: "Putins neuzbruks Ukrainai. Viņš tik un tā uzvarēs." Kā mēdz teikt, no malas labāk redzams.
Krievijas JKF kuģu spēcīgais grupējums Melnajā un Vidusjūrā, mūsdienīgo PGA sistēmu izvēršana Baltkrievijā, Sīrijā un citos stratēģiskajos punktos, Krievijas kodolspēku gaidāmās plašās mācības nepārprotami parāda, cik bīstamas ASV un NATO ir jebkādas provokācijas Krievijas ietekmes zonā, nerunājot jau par alianses tālāku paplašināšanos uz austrumiem.
Vašingtonas stratēģiskās kļūmes attiecībās ar Maskavu var novest pie katastrofālām sekām ASV un to vasaļiem Eiropā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0