Politika

Donbasa republiku vadītāji lūdz Putinu atzīt DTR un LTR neatkarību

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Donbasa neatzīto republiku vadītāji vērsušies pie Krievijas prezidenta arī ar lūgumu noslēgt līgumu par draudzību un sadarbību, paredzot sadarbību aizsardzības jomā.
RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas vadītājs Deniss Pušiļins un pašpasludinātās Luganskas tautas republikas vadītājs Leonīds Pasečņiks palūdza Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atzīt republiku neatkarību.
"Ar mērķi noteikt starptautisko tiesībsubjektību, rezultātā – iespēju pilnvērtīgi stāties pretī Ukrainas valdības militārajai agresijai, nepieļaut upurus civiliedzīvotāju vidū, infrastruktūras objektu un dzīvojamā fonda bojājumus, visas Doņeckas tautas republikas vārdā lūdzam jūs atzīt Doņeckas tautas republiku kā neatkarīgu, demokrātisku, tiesisku, sociālu valsti," paziņoja Pušiļins uzrunā, ko pārraidīja telekanāls "Rossija 24".
"Tāpat lūdzam izskatīt iespēju atzīt DTR un Krievijas draudzības un sadarbības līgumu, paredzot sadarbību aizsardzības jomā," piebilda republikas vadītājs.
Pušiļins pateicās Krievijas prezidentam par līdzjūtību Donbasa iedzīvotāju liktenim.
"Putina lēmums atzīt LTR un DTR iedzīvotājiem izsniegtos dokumentus un iespēja saņemt Krievijas pilsonību ir ļoti nozīmīga mums – cilvēkiem, kuri jūtas kā krievi dvēselē un par savu galveno mērķi uzskata integrāciju Krievijas sociāli politiskajā sabiedrībā un kultūras telpā," uzsvēra DTR vadītājs.
Viņš uzsvēra, ka visos krīzes noregulēšanās posmos Krievija kā garants un vidutājs aizstāv republikas intereses uz starptautisko tiesību pamatiem un atbalsta konflikta miermīlīgu noregulēšanu.
Вид на разрушенный дом в поселке Зайцево, который находится на линии соприкосновения, ДНР, 28 января 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2022
Pasaulē
EP nevēlas ne dzirdēt par Donbasa bērnu slepkavošanu: aprauts Tatjanas Ždanokas ziņojums
"Mēs atzinīgi vērtējam Krievijas starpnieka darbu Minskas pārrunu procesā," teica Pušiļins.
Pēc viņa ar lūgumu atzīt Luganskas tautas republikas neatkarību pie Putina vērsās tās vadītājs Leonīds Pasečņiks.
"Godājamais Vladimir Vladimirovič, ar mērķi nepieļaut republikas civiliedzīvotāju masveida bojāeju, kuru vidū 300 tūkstoši ir Krievijas pilsoņi, lūdzu jūs atzīt Luganskas tautas republikas suverenitāti un neatkarību. Lūdzu izskatīt iespēju noslēgt līgumu par draudzību un sadarbību starp LRT un KF, ieskaitot sadarbību aizsardzības sfērā," viņš paziņoja.
Pasečņiks norādīja, ka pašreizējie dati liecina: Kijevas režīms gatavojas uzbrukumam. No savas puses Pušiļins atzīmēja, ka Minskas protokoli un vienošanās nekad nav kavējuši Ukrainu pārkāpt pamieru.
"Patlaban, saņemot vispusēju atbalstu, ieskaitot militāro, no ASV un citiem Rietumu partneriem, Ukrainas režīms, pretēji savām starptautiskajām saistībām un Ukrainas iedzīvotāju vairākuma gribai, izšķīries par vardarbīgu konflikta risinājumu mūsu teritorijā," konstatēja DTR vadītājs.
Situācija Donbasā saasinājusies pēdējās dienās, pašpasludinātās DTR un LRT informēja par augošām apšaudēm no Ukrainas karavīru puses. Republiku vadība ziņoja par pilsoņu īslaicīgu evakuāciju uz Krieviju, ņemot vērā Ukrainas iebrukuma draudus. Patlaban sākta sieviešu, bērnu un senioru evakuāciju. DTR vadītājs Deniss Pušiļins pauda viedokli, ka Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis tuvākajā laikā dos pavēli karavīriem sākt uzbrukumu Donbasā, īstenot iebrukuma plānus DTR un LTR. Sestdien abu republiku līderi parakstīja rīkojumus par vispārēju mobilizāciju.
Ziņu lente
0