Viedoklis

Kreiso elite ķērusies pie proletariāta

© Sputnik / Владислав АдамовскийАкция "Конвой свободы" в Вильнюсе
Акция Конвой свободы в Вильнюсе - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laikā, kamēr Rietumu mediji publicē veselu melu lavīnu par "karu Ukrainā", rietumvalstīs sācies kārtējais klašu cīņas raunds.
Atšķirībā no Ukrainas farsa, tur stāvoklis ir nopietns: tūkstošiem protestētāju ielās, policija rīko iebiedēšanas akcijas, represijas un vajā aktīvistus. Kustība ir internacionāla. Šoreiz protesti apvienojušies ar lozungu "Brīvības konvojs", portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Kustība aizsākās Kanādā jau janvāra beigās. Vietējos tālbraucējus sadusmoja valdības prasība uzrādīt vakcinācijas sertifikātu uz ASV robežas vai doties divas nedēļas ilgā karantīnā. Kravas mašīnu vadītāji sapulcējās un sarīkoja episku braucienu pa valsti.
23. janvārī simtiem kravas mašīnu sāka ceļu uz Otavu protesta akcijai pilsētā.
Vairākas dienas premjerministrs Džastins Trudo ar putām uz lūpām atmaskoja tālbraucējus, saukāja viņus par "margināļiem" un "antivakceriem". Šķiet, viņš cerēja, ka policijai izdosies viņus apturēt. Kad noskaidrojās, ka protestētāji nupat jau ienāks Otavā, valdības vadītājs savāca ģimeni un paslēpās.
Участок дороги от Меркеле до Элизабетес полностью загружен автомобилями - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2022
Foto
"Brīvības konvojs": Kanādas tālbraucēju akcija "atnākusi" uz Rīgu
Nē, skaidrs jau, ka ne visi var būt tādi kā Lukašenko. Pašam ņemt rokas automātu un aizstāvēt valsti kopā ar dēlu – tas ir baltkrievu spēkavīra unikālais liktenis. Taču pat Saakašvili protestos izturējās drosmīgāk.
Pie tam kanādieši jau laikus paziņoja, ka neko nedemolēs un valdību negāzīs. Viņi taču nav nekādi Black Lives Matter, viņi rīko miermīlīgu pilsonisko protestu ar konkrētām prasībām. Vārdu sakot, Trudo bēgšana izskatījās ļoti neglīti.
Nonākuši Otavā, autovadītāji apmetās pilsētas centrālajās ielās. Protams, satiksme bija apgrūtināta, tomēr – pārsteidzoši! – pilsētnieki viņus paēdināja un sarūpēja benzīnu. "Brīvības konvojs" jau sen būtu noslāpis – pamēģiniet paši nedēļām ilgi dzīvot kravas mašīnā, turklāt ar visu ģimeni piedevām, ja ne iedzīvotāju plašais atbalsts. Cilvēki aicināja tālbraucējus uz mājām nomazgāties un izgulēties, saveda veselus ēdamā kalnus, dāvināja benzīna kannas. Policisti, neskatoties uz pavēlēm, palīdzēja šoferiem nevis aizturēja.
31. janvārī tālbraucēji devās uz ASV un Kanādas robežu. Viņi metodiski bloķēja robežkontroles punktus, šosejas un tiltus. Grūti pat iztēloties blokādes ekonomisko mērogu. Tikai pa Ambasadora tiltu vien ASV piegādā Kanādai preces par tādu pašu summu kā Japānai. Tātad arī Kanādas biznesam ASV ir lielākais tirgus. Un visi šie sakari tiek pārcirsti kā Gordija mezgls. Tomēr cilvēki joprojām atbalstīja tālbraucēju revolūciju. Jau 31. janvārī kustības kontā ienāca vairāk nekā 9 miljoni Kanādas dolāru. Kā jums šķiet, kā rīkojās valdība? Protams: viņi aizliedza ieguldījumu meklēšanas platformai pārskaitīt "Konvojam" savākto naudu.
Pēc tam sākās soļi īstā Pinočeta stilā. Tika atklāti un publicēti pilsoņu dati, kas ziedoja "Konvojam" naudu, tagad viņiem draud sodi un bankas kontu bloķēšana. Par uzdāvinātu benzīna kannu pienākas soda nauda un cietumsods uz laiku līdz diviem gadiem. Aresti jau sākušies.
Флаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2022
Viedoklis
Eiropas nolaupīšana: amerikāņi apzog savus sabiedrotos
Džastins Trudo beidzot izkāpis no sava bunkera. Taču vienīgi tālab, lai izsludinātu ārkārtējo stāvokli valstī. To taktiski sauc par "ārkārtējo situāciju likumu", tomēr patiesībā tas paredz represijas, izrēķināšanos bez tiesas sprieduma un armijas iesaistīšanu cīņā ar politiskajiem pretiniekiem,
Kanādas vēsturē šo likumu vienu vienīgu reizi pielietoja Džastina Trudo tētis, arī premjerministrs. Toreiz, 1970. gadā Kvebeka ar šāvieniem un sprādzienieki mēģināja nodalīties no Kanādas.
Visi daudzmaz dzīvi mediji demokrātiskā korī nolād "Brīvības konvoju". Tajā uzreiz atradušies gan mizogīnisti (sieviešu nīdēji), gan rasisti un nacionālisti, gan, protams, baltie supremasisti, pat patrāpījušies inceli (vīrieši, kas cieš seksa deficīta dēļ un savas skumjas izlej sociālajos tīklos).
No kurienes nāk tāds ļaunums? Vārdos taču visa tā kanādiešu elite ir vēl kreisāka nekā Trockis. Viņi caurām dienām un naktīm auro par vienlīdzību un minoritātēm. Tagad klašu cīņas arēnā iziet, šķiet, tās galvenais klients – klasiskais proletariāts, un viņus atbalsta izputējušie un prastie sīkie buržuā. Un elite metas viņiem virsū kā rotveileru bars.
Protams, propagandas histērijas pamatā ir bailes: protesti izceļas ar neparastu sociālo mērogu. "Brīvības konvoju" atbalsta skolotāji un strādnieku, mežcirtēji un zvejnieki, mazā biznesa īpašnieki un lauksaimnieki. Gandrīz visi.
Солдат ВСУ в окопах на позиции в Донецкой области - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Viedoklis
ASV plāno karot ar Krieviju līdz pēdējam ukrainim
Pie tam ir skaidrs, ka vakcinācijas sertifikāti, kuru dēļ viss sākās, ir tikai pirmais pa rokai pagadījies iegansts. Kanāda ir viens no līderiem pasaule vakcinācijas skaita ziņā. Tālbraucēju vidū vakcinējušies 85- 90%.
Nē, protestētājus nebiedē injekcija. Runa ir par ko citu. Viņi saskata, ka pandēmija zināmām aprindām devusi iespēju dabūt gatavus administratīvos pasākumus, kas jau gandrīz pilnībā sagrāvuši ierasto dzīves veidu un agrāko labklājību. Gandrīz divus gadus valsts sēdēja izolācijās. Mazais bizness ir izputējis. Masku režīms un kovidpases piebeigušas atlikušo. Satiksmi starp Kanādu un ASV, kravu pārvadājumus ar valdību lēmumu bremzēja mākslīgi.
Cilvēki redzēja, ka "kovidierobežojumi" viņiem atņēmuši darbu, sarāvuši piegādes ķēdītes, uzskrūvējuši cenas. Valdība vainu uzvēla pandēmijai, taču lēmumus pieņēma pati. Valdība, neviens cits, apzināti radīja deficītu un sagrāva loģistiku.
Par visu maksāja vienkāršie cilvēki. Ierēdņi zīmē dažādus inflācijas datus, taču fakts: jau rudenī gandrīz puse kanādiešu atzina, ka nevar atļauties gaļas gabalu. Un šogad būs vēl viens cenu pieauguma etaps.
Tā pati aina – arī kontinentālajā Eiropā un ASV. Nav nekāds brīnums, ka arī tur "Brīvības konvoja" ideja iepatikās. ASV to atbalsta republikāņi, Tramps, seniors, un Tramps, juniors. Eiropā tālbraucēji pievienojās "dzeltenajām vestēm", un visi kopā cenšas bloķēt pilsētas un protestē pret kovida ierobežojumiem.
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Viedoklis
Karību krīze 2.0: par ko noraizējušies amerikāņu militārpersonas?
Februārī par "mūsu un jūsu brīvību" cīnījās desmitiem tūkstošu cilvēku Parīzē, Briselē, Biaricā, Larnakā. "Konvoja" akcijas notiek Austrālijā un Jaunzēlandē. Valdības reaģē vienādi: aresti, soda naudas, ūdensmetēji un asaru gāzi. Elite atkal pūlas vainot koronavīrusu. Francijas ĀM valsts sekretārs Klemāns Bons kustību nodēvēja par "Kauna un egoisma konvoju". Propaganda protestējošos dēvē par antivakceriem. Tomēr jau visiem skaidrs, ka runa nebūt nav pat potēm. Runa ir par to, ka ar pandēmijas ieganstu bijušā "zelta miljarda" iedzīvotājiem atņem darbu, ienākumus, īpašumus un visas tiesības, sākot no tiesībām iziet ielās un saukt valdību pie atbildības.
"Brīvības konvojam" daļēji izdevies panākt savus mērķus. Kanādā, Vācijā, Austrijā pamazām atceļ bezjēdzīgākos kovida ierobežojumus. Tomēr jau vairākkārt esam redzējuši, cik meistarīgi Rietumu elite prot nomākt visdažādākās protesta akcijas. Kur palikusi kādreiz tik skaļā "Occupy Wall street"? Kur ir kustība pret vienu procentu visbagātāko? Kur palikuši protestētāji, kas 2012. gadā demolēja Atēnas vai pirms gada mēģināja triecienā ieņemt Kapitoliju Vašingtonā? Daudz vairs nav mūsu vidū, citi – aiz restēm.
Pareizticīgie marksisti teiktu, ka "Brīvības konvojs" lemts sakāvei, jo trūkst organizācijas un saprotamu politisko mērķu. Taču, atklāti sakot, Marksam tāda situācija nav ne acīs rādījusies. Viņa laikā viss bija skaidrs. Proletārieši izurķēja bruģakmeņus no ielas un gāja gāzt caru vai karali. Valdība bija acu priekšā: re, tur, aiz apzeltītā žoga, karietē, izstieptas rokas attālumā.
Tagad proletārieši, skrandaiņi un bijusī vidējā klase cīnās ar kaut kādu neredzamo ienaidnieku. Nevar taču uzskatīt par reālu politiķi Džastinu Trudo, kurš Kanādas troni mantoja no sava tētuka. Vai Emanuelu Makronu, ko prezidenta postenim izvirzīja franču rotšildi. Pārāk labi redzams – tās visas ir viegli aizvietojamas marionetes. Paskat vien, cik daudzi to pabijis Ukrainas vadībā. Un kas tad ir? Masu nabadzībā krišanas tendence nekur nav pazudusi. Tā ir globāla, un ar to cīnīties spēj tikai īsti suverēnas valstis. Kas šo tendenci īsteno, kādus administratīvos resursus izmanto, kā panāk bagātāko pasaules valstu valdību soļu pārsteidzošo saskaņotību? Patiešām, tas ir interesantākais mūsdienu jautājums. Kādam taču ir izdevīgi "dizruptīvi" ietekmēt ekonomiku, saraut piegādes ķēdītes, mākslīgi radīt deficītu. Kāds taču uz tā rēķina iedzīvojas. Tā nu iznāk: kamēr tautas masas neatradīs šos "nezināmos tēvus", visi protesti pagaisīs nebūtībā.
Медицинские работники в защитных костюмах в отделении интенсивной терапии Центра легочных заболеваний и туберкулеза в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Viedoklis
Beidzot kļuvis skaidrs: korporācijas izmanto vīrusu, lai iekarotu pasauli
Kovidierobežojumi paši no sevis ir tikai ikdienišķs sanitārais pasākums. Normālās demokrātiskās valstīs tos plaši apspriež. Piemēram, pirms nepilniem diviem mēnešiem cilvēki Krievijā civilizēti apsprieda QR kodu ideju un neatbalstīja to. Labi. Valsts dome atsauca likumprojektu, un dzīve turpinās. Tā rīkojas demokrātiskas valsts, kur valdības pārstāvji aptver: viņi ir uzņēmušies atbildību vēlētāju priekšā.
Visās "zelta miljarda" valstīs koviddiktatūra – ar milzu naudas sodiem, cietumsodiem, faktiskiem mājas arestiem nevakcinētajiem – tika ieviesta mierīgi un ar atklātu, demonstratīvi nicīgu attieksmi pret tautu. Un pret to protestē nabadzīgais elektorāts reiz bagātākajās pasaules valstīs. Reiz tās sauca par "Zelta miljardu". Tagad tas skan ārkārtīgi ironiski.
Ziņu lente
0