Viedoklis

Manevros Baltkrievijā uzstādīts pasaules rekords bruņoto spēku pārvietošanā

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas un Krievijas militārās mācības "Sabiedroto apņēmība 2022"
Baltkrievijas un Krievijas militārās mācības Sabiedroto apņēmība 2022  - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vardarbīgu "savaldīšanu" Krievija uzskata par atklātu militāru apdraudējumu ar visām no tā izrietošajām sekām, - negatīvām sekām ASV un NATO.
Militārās mācības netiek organizētas rekordu labad, un tomēr vienmēr ir zināmas sacensības ar iespējamo pretinieku. Arī tā ir svarīga bruņoto spēku cīņas gatavības daļa. Baltkrievijas un Krievijas manevros "Sabiedroto apņēmība 2022" Ātrās reaģēšanas spēki, Sabiedrotās valsts organizācijas līmenis un transporta infrastruktūra sasniegusi līmeni, par kādu "partneri" var tikai sapņot. Reālas karadarbības apstākļos Austrumeiropas karadarbības teātrī (KDT) tas sola Ziemeļatlantijas aliansei garantētu un ašu sakāvi, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Mērogus un dinamiku, ar kādu Krievijas spēki tika pārvietoti uz Baltkrieviju (bāzes infrastruktūras iespējas) spilgti ataino aizvadītās nedēļas statistika: no Krievijas ieradās vairāk nekā 100 armijas ešeloni – 5200 vagoni un platformas. Neskaitot 100 ešelonus un militāro tehniku, kas ieradās agrāk. Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku kopīgā grupējuma (dažādos posmos tā skaits sasniedz 70 tūkstošus cilvēku) teicamā organizācija, operatīvā elastība, augstā cīņasspēja ļauj pārliecinoši risināt visus nospraustos uzdevumus. Vērojama "Sabiedroto apņēmības" integrācija ar Krievijas JKF vērienīgajiem manevriem operatīvi svarīgos Pasaules okeāna rajonos un KF tuvējo jūru akvatorijās.
Krievijas bruņotie spēki pēc mācībām atgriežas dislokācijas vietās - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2022
Video
Krievijas bruņotie spēki pēc mācībām atgriežas dislokācijas vietās
Četros poligonos Baltkrievijā un citos rajonos bruņoto spēku grupējums joprojām pilda uzdevumus aizsardzības robežās, piesedz valsts robežu, risina PGA uzdevumus, iznīcina nosacītā pretinieka diversiju un izlūkošanas grupas, apsargā stratēģiskos objektus aizmugurē. Īpaša loma ir artilērijai, kas iekļauta visu KF armijas bataljonu taktisko grupu sastāvā. Abu valstu Speciālo operāciju spēki sekmīgi sadarbojas. Sauszemes spēkus no gaisa efektīvi atbalsta iznīcinātāju un trieciena aviācija. Luņinecas aerodromā dislocēti līdz 32 Krievijas GKS bruņotie trieciennieki Su-25SM.
Mediji ziņo, ka Baltkrievijas teritorijā darbojas tanku armijas vienības, gaisa desanta divīzijas daļas, artilērijas un motorizēto strēlnieku brigādes no trim Krievijas kara apgabaliem – kopā apmēram 30 tūkstoši speciālistu. Austrumu kara apgabala spēki un gaisa desanta vienības sadarbībā ar Baltkrievijas BS izspēlē agresijas atvairīšanu. Vienības no Dienvidu un Rietumu kara apgabaliem, kas savus uzdevumus jau izpildījušas, operatīvi atgriežas pastāvīgās dislokācijas vietās.
Abu valstu kopīgās mācības noslēdzas 20. februārī, taču manevru ģeopolitiskie mērķi jau sasniegti – žurkas bēg no grimstošā kuģa, uz kura rakstīts "Vašingtonas projekts "Ukraina". Ārvalstu kara speciālisti masveidā pamet Ukrainu, kuru kopš 2014. gadā mēģina pataisīt par "Antikrieviju".

"Partneri" neapjēdz

Tāda karaspēku grupējuma strauja pārvietošana un operatīva izvēršana kaimiņvalsts teritorijā kolēģiem no NATO nav ne sapņos rādījusies. Salīdzinājumam: Pentagona grandiozais plāns – mācībās "Defender Europe 2020" iesaistīt vairāk nekā 37 tūkstošus ASV karavīru – cieta sakāvi, un tam nav ne mazākā sakara ar pandēmiju. No Ziemeļamerikas uz Eiropu izdevās pārsviest tikai 4 tūkstošus amerikāņu kareivju un piesaistīt mācībām līdz ar 2 tūkstošiem Polijas karavīru. Pie tam tika zaudēta sākotnējā spēka demonstrācijas iecere – "Eiropas aizsardzība" no Krievijas "agresijas".
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2022
Viedoklis
Ģeopolitiskās mācības aizritējušas sekmīgi
ASV un NATO vēlas uzlabot bruņoto spēku operativitāti, mobilitāti, pielietojuma daudzveidību, taču traucē objektīvi šķēršļi. Ar militārās tehnikas pārvietošanu lielā attālumā "partneriem" klājas pat ļaunāk nekā ar dzīvo spēku. Tilti, autoceļi un dzelzceļi Eiropā nav paredzēti NATO tanku svaram un gabarītiem.
Piecu tanku pārvietošana no Lielbritānijas uz Franciju kļūst par retu piedzīvojumu. Starp citu, britu armijas rīcībā ir tikai apmēram 200 tanki (šī rādītāja ziņā pasaules reitingā tā stāv līdzās Kirgizstānai un Ugandai). Arī Vācijas armija nav tālu priekšā aizsteigusies – 266 tanki. No otras puses, globālajā "tanku bataljonā" līdera vietu ieņem Krievija – vairāk nekā 12 tūkstoši mašīnu (pēc Global Firepower datiem).
ASV armijas bruņutehnikai nonākt Austrumeiropā ir visgrūtāk. Tankus un bruņumašīnas katra kuģa tilpnēs ASV ostās iekrauj vairākas diennaktis. Pēc tam seko ilgs pārgājiens pāri Atlantijai, Krievijas JKF un GKS tēmēkļos (kaujas apstākļos Pentagona tehnikas nonākšana Eiropā nav garantēta). Izkraušana ostās Vācijā un Polijā aizņems vēl divas vai trīs dienas. Bet tālāk – "nelaime" – Eiropas dzelzceļa sastāvu gabarīti Eiropā (Envelop A – saskaņā ar Rietumu militāro terminoloģiju) ierobežo tehnikas platumu – 3,15 m. Mūsdienu tanki "Abrams" ir 3,48 - 3,66 m plati, "Leopard" – no 3,55 līdz 3,74 metrus plati, "Challenger" – 3,52 m. To gabarīti pārsniedz maksimālo pieļaujamo (izņēmuma) līdz 3,44 m platas kara tehnikas iekraušanu (Envelop B). Šos rādītājus nosaka stingri ierobežojumi satiksmes organizācijai pa līdzās izbūvētiem sliežu ceļiem. Uz autoceļiem un tiltiem NATO bruņutehnikai arī radīsies problēmas.
Kara lidotāju sacensības  - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Pasaulē
Baltkrievijas militārās mācības neprasa apziņojumus atbilstoši Vīnes līgumam
Pat apstākļos, ja amerikāņu tanki jau iepriekš, miera laikā ar transporta lidmašīnām tiks pārvietoti uz Austrumeiropu, kaujas apstākļos Krievijas raķetes (vai artilērija) tādas "stāvvietas" likvidēs apmēram 30 minūšu laikā. Tas jāpatur prātā arī alianses ārvalstu spēkiem, kas pastāvīgi (pēc rotācijas principa) dislocēti Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

Suns rej – karavāna iet

Krievijas galvenos ierosinājumus drošības jomā ASV noraidīja. Rietumu agresīvā dezinformācija par Krievijas nodomiem nemazinās. Valsts departaments sūta uz Kijevu bruņojumu un vienlaikus iesaka amerikāņiem steidzami pamest Baltkrieviju un Piedņestru, ņemot vērā Ukrainas problemātiku. Pēc Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova domām, tas ir informatīvs terorisms – globālās drošības graušana.
ASV mediji stāsta, ka Pentagona vadītājs Loids Ostins pēc NATO valstu aizsardzības ministru tikšanās Briselē (16.-17. februārī) apmeklēs Poliju un Baltijas valstis, kur kolēģi "nogādās viņu pie Krievijas robežas tieši tajā brīdī, kad ASV izlūkdienests pareģo nenovēršamu Krievijas uzbrukumu Ukrainai". Pentagona preses sekretārs Džons Kirbijs piezīmēja: "Bez asinsizliešanas neiztiks. Tas nebūs viegli." Valsts departamentā un Pentagonā nevienam ne prātā neienāk, kā Krievija reaģēs uz ASV naidīgo propagandu un NATO militārā placdarma radīšanu Ukrainā.
Vašingtona izmanto primitīvus šablonus – "agresīvas tendences", "militārā potenciāla satraucoša palielināšana", "nekādu deeskalācijas gatavības pazīmju". Atgādināšu, ka "44 eskalācijas pakāpju" bezjēdzīgo koncepciju 1965. gadā izdomāja amerikāņu futurologs, Hudzonas institūta dibinātājs Hermans Kāns. Viņa sekotāji mēģināja integrēt Kāna "mācību" realitātē ar tikpat spekulatīvas teorijas – "vadāmais haoss" un "krāsainās revolūcijas", tomēr vispasaules panākumus eskalācija ASV nenesa.
Atkal spekulācijas? Ko Rietumos stāsta par mācībām Sabiedroto apņēmība 2022 - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Video
Atkal spekulācijas? Ko Rietumos stāsta par mācībām "Sabiedroto apņēmība 2022"
Agresīvā ārpolitika gadu desmitiem nes sakāves ASV – no Ziemeļkorejas un Vjetnamas līdz Afganistānai un Sīrijai. Ir bezjēdzīgi attiecināt amerikāņu abstraktos vardarbības šablonus pret miermīlīgo un pašpietiekamo Krieviju, turklāt Krievijas "eskalāciju" Vašingtona saskatīja valsts teritorijā un brālīgo tautu vēsturiskajā dzīves vietā, nevis kaimiņos – Kanādā vai Meksikā. Savienotās Valstis demonstrē atklāti vienkāršotu pieeju sarežģītām ārpolitiskajām (ģeopolitiskajām) problēmām, tāpēc tām lemta sakāve konfrontācijā ar Krieviju un Ķīnu.
Maskava nelolo ilūzijas par kardinālām pārmaiņām Vašingtonas stratēģijā un sekmīgi palielina bruņoto spēku, arī kodolspēku potenciālu. Vardarbīgu "savaldīšanu" Krievija uzskata par atklātu militāru apdraudējumu ar visām no tā izrietošajām sekām, - negatīvām sekām ASV un NATO.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0