Viedoklis

"Tā ir tieši zem mums!" Kā Krievijas zemūdene pārbiedēja britu fregati

© AFP 2023 / GLYN KIRKLielbritānijas Karaliskās flotes fregate HMS Northumberland
Lielbritānijas Karaliskās flotes fregate HMS Northumberland - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karalisko JKS kuģis un Krievijas JKF zemūdene nonākušas "tuvā kontaktā" – tas teju vai esot novedis pie katastrofas.
Par incidentu Atlantijas ziemeļu daļā, kas atgadījies vēl pērnā gada nogalē, stāsta amerikāņu mediji, atsaucoties uz Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ziņām. Fregate it kā esot vajājusi nezināmu Krievijas zemūdeni un aizskārusi to ar buksējamām iekārtām. Mūsdienās tas ir rets incidents, bet auksta kara gados tamlīdzīgi incidenti gadījās biežāk. Par britu fregates iespaidiem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Teju vai plecu pie pleca

Britu mediji stāsta, ka 2020. gada beigās Karalisko JKS fregate "Northumberland" patrulējusi akvatoriju apmēram 300 kilometru attālumā no Skotijas krastiem. Uz tās bija telekanāla "Channel 5" uzņemšanas grupa, kas strādāja pie dokumentālās filmas par kara jūrnieku ikdienu.
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Viedoklis
Karību krīze 2.0: par ko noraizējušies amerikāņu militārpersonas?
Vienā brīdī kadrā nokļuva periskops un sakaru antena – tie parādījās no ūdens. Uz kuģa izsludināja trauksmi – nezināmā zemūdene gāja paralēlā kursā. Video ierakstā dzirdami komandiera vārdi: "Ja viņi uzpeldētu un ekipāža izkāptu, mēs sīki saskatītu viņu sejas."
Noslēpumainā zemūdene pazuda zem ūdens. Debesīs pacēlās pretzemūdeņu helikopters "Merlin", tomēr tā ekipāža nevienu nesaskatīja. Vēlāk noskaidrojās, ka zemūdene, izvairoties no vajāšanas, izpildīja krasu manevru un burtiski saspieda "Northumberland" buksējamo hidroakustiskā kompleksa (HAK) antenu.
Rietumvalstis parasti tamlīdzīgus incidentus nekomentē. Taču šis iemūžināts video. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija bija spiesta atzīt notikušo: "2020. gada beigās fregate "Northumberland" ar buksējamo antenu aizskāra nezināmu Krievijas zemūdeni."
Misiju izbeidza, kuģis devās uz ostu, lai nomainītu antenu. Britu mediji tūlīt pamanīja, ka fregate atgriezusies bāzē pirms noteiktā laika. Žurnālisti apgalvo, ka arī zemūdene, iespējams, guvusi bojājumus, tomēr Krievijas AM par to nekādu informāciju nesniedza.
© Open Government Licence version 1.0 / MOD / LA(Phot) Maxine Davies / HMS Northumberland MODLielbritānijas Karalisko JKS fregate "Northumberland"
Фрегат Northumberland ВМС Великобритании - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2022
Lielbritānijas Karalisko JKS fregate "Northumberland"

Antenas medības

Buksējamā antena ir viena no nedaudzajām metodēm, kas ļauj ieraudzīt zemūdeni. Iekārta ļauj fiksēt kuģa akustisko signatūru. Pareizāk sakot, - sadzirdēt. Nav jēgas novietot superjutīgo aparatūru uz kuģa – dzinēju troksnis to nomāks. PSRS, ASV un vairākas citas valstis nonākušas pie viena un tā paša risinājuma: detektoriem jāatrodas ārpus kuģa un zināmā attālumā no tā.
Antena ir smalka caurulīte, pilna ar mikrofoniem. Kuģis velk to līdzi trasē. Protams, aukstā kara gados tādu iekārtu tehniskās īpašības ļoti interesēja pretējās puses. Gan PSRS, gan ASV visiem spēkiem pūlējās sadabūt pretinieka HAK antenu, lai izpētītu to un saprastu, kā labāk slēpties.
1982. gada augustā NATO jūras kara spēki organizēja operāciju "Oficiante" (Barmaid). Britu atomzemūdene "HMS Conqueror", kas tā paša gada maijā nogremdēja Argentīnas kreiseri Folklendu karā, "sēdās astē"padomju izlūkošanas kuģim. Tas "tēloja" poļu zvejas traleri. Uz tā bija jaunākā buksējamā antena.
Zemūdens kreiseris Knaz Vladimir - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Viedoklis
Krievija stiprina mieru: ar sirsnīgiem vārdiem un kodolzemūdenēm
Pirms iziet jūrā amerikāņu speciālisti uzstādīja zemūdenei speciālas knaibles, ar kuru palīdzību izdevās pārgriezt kabeli un nozagt vērtīgo iekārtu. Kad zemūdene nonāca bāzē antenu ar kara transporta lidmašīnu nogādāja ASV.
PSRS JKF revanšējās gadu vēlāk. 1983. gada oktobrī atomzemūdene K-324 "Shchuka" sekoja amerikāņu fregatei "McCloy" Sargasu jūrā. Jūrnieki lasīja zemūdeņu identifikācijas slepenā kompleksa TASS parametrus un mazdrusciņš aizrāvās. Manevrējot zem fregates, K-324 nejauši uztina uz skrūves HAK kabeli. Nācās uzpeldēt. Notikuma vietā drīz vien ieradās divi amerikāņu eskadras kuģi, kas desmit dienas eskortēja padomju zemūdeni un pūlējās atgūt superslepeno antenu. Pat domāja par abordāžu. Ekipāža nomīnēja atomzemūdeni, lai to neieņemtu. Laikus ieradās padomju kuģis "Aldan" un aizbuksēja K-324 uz Havannu. No turienes antena jau operatīvi nonāca PSRS.

Pretzemūdeņu flote

XX gadsimta otrajā pusē Atlantijas ziemeļu daļā NATO kuģi pastāvīgi spēlēja "sunīšus" ar padomju zemūdenēm. Acīmredzot, tagad situācija atkārtojas. Jau 2018. gadā Pentagons atkal saformēja 2. floti, kas aukstā kara laika stājās pretī padomju zemūdenēm Atlantijā. Pirmā pastāvīgā operatīvā grupa "Dzinējsuns" (Greyhound) izveidojās 2021. gada septembrī.
USS Nimitz - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
"Sēžas astē aviācijas bāzes kuģiem": kas sagādā raizes NATO admirāļiem
Tās sastāvā ir "Arleigh Burke" tipa eskadras kuģi "Donald Cook" un "Thomas Hadner". ASV JKS virsūdens spēku Atlantijā komandieris kontradmirālis Brendans Makleins atklāja, ka šo kuģu specialitāte ir zemūdeņu medības. Vēlāk grupai pievienosies eskadras kuģi "Sullivans", "Cole" un "Gravely". Vienlaikus strādās četri vimpeļi, piektais – remontā un tehniskajā apkopē. Bez tam atbilstoši uzdevumam "Dzinējsuni" var atbalstīt daudzfunkcionālās atomzemūdenes vai patruļas lidmašīnas. Vienība būs gatava līdz 2022. gada jūlijam. ASV atzīst: Krievija ir iemācījusies būvēt patiešām maztrokšņainas zemūdenes, ko ir grūti ieraudzīt: kodolzemūdenes "Yasen" un dīzeļelektriskās "Varshavyanka". Pirms diviem gadiem viceadmirālis Endrjū Vudijs Lūiss paziņoja, ka Pentagons zaudējis virskundzību Atlantijā. Pēc viņa domām, Maskava izmanto tehniku ar "nāvējošākām bruņojuma sistēmām", tāpēc JKS gatavošanās operācijām kļūst aizvien sarežģītāka. Aiz galvenās jūras kara bāzes robežām Atlantijā amerikāņu jūrnieki vairs nejūtas drošībā.
Дизельная подводная торпедная лодка класса Варшавянка - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2021
Amerikāņu izdevums stāsta par bīstamāko Krievijas zemūdeni
Ziņu lente
0