Baltijā

Pēdējo desmit gadu laikā Lietuva zaudējusi simtiem ciemu

© Sputnik / Sergey MelkonovPamests ciemats
Pamests ciemats - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmit gadu laikā Lietuva pazaudējusi gandrīz simt tūkstošus vīriešu un vairāk nekā simt tūkstošus sieviešu.
RĪGA, 13. februāris – Sputnik. Lietuvā publicēti pagājušā gada Vispārējās tautas un dzīvojamā fonda skaitīšanas dati, stāsta Sputnik Lietuva.
Pērnā gada sākumā Lietuvā pastāvīgi dzīvoja 2 810 761 cilvēki: 1305 tūkstoši vīriešu (46,4% no iedzīvotāju kopskaita) un 1505,8 tūkstoši sieviešu (53,6%).
Salīdzinājumā ar pirmās tautas skaitīšanas datiem, kas organizēta 2001. gadā, iedzīvotāju skaits sarucis par piekto daļu. Desmit gadu laikā kopš pēdējās tautas skaitīšanas pastāvīgo iedzīvotāju skaits sarucis par 232,6 tūkstošiem cilvēku, jeb 7,6%. Vīriešu skaits sarucis par 7% (97,6 tūkst.), sieviešu – par 8,2% (135 tūkst.).
Iedzīvotāju skaits sarucis gan starptautiskās migrācijas rezultātā, gan iedzīvotāju skaita negatīva pieauguma dēļ – mirušo skaits pārsniedz jaundzimušos.
Bērns pie loga Gorlovkas skolā - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Pasaulē
Krievijas politiķis pastāstīja, kādas kaimiņvalstis gaida izmiršana
Vairāk nekā ceturtā daļa iedzīvotāju dzīvo Viļņas apriņķī, bet vismazākais iedzīvotāju skaits reģistrēts Tauraģes apriņķī uz robežas ar Kaļiņingradas apgabalu (3,3% no iedzīvotāju kopskaita).
Apmēram trešā daļa (31,8%) Lietuvas iedzīvotāju pērnā gada sākumā dzīvoja laukos, taču ciemu skaits valstī sarūk ar katru gadu. Desmit gadu laikā, kas pagājuši no vienas tautas skaitīšanas līdz otrai, Lietuva zaudējusi 700 lauku apdzīvotās vietas, bet lauku rajonu iedzīvotāju skaits sarucis par 118,2 tūkstošiem cilvēku.
Jau vairākus gadu desmitus Lietuvā turpinās demogrāfiskā krīze, kas izraisa nopietnas ekspertu bažas – viņi prognozē iedzīvotāju skaita tālāku sarukumu. Demogrāfi uzskata, ka šo situāciju Lietuva spēs pārvarēt tikai uz ārvalstu migrantu rēķina.
Ziņu lente
0