Viedoklis

Kad ASV aizdedzinās Donbasu

Украинский военнослужащий во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltais nams atkal un atkal atliek "Krievijas iebrukuma" datumu. Tagad esot vainīgs atkusnis, gaidām, kad ceļi sasals. Kad amerikāņiem būs izdevīgi uzrīdīt brašo ukraiņu armiju Donbasam?
Tieši tādu pašu scenāriju anonsēja oktobrī. Pēc tam vēlreiz – decembrī. Ceļi sasala un atkusa, sniga sniegs, spīdēja saule. Tikai krievu tanku kā nav, tā nav.
Paskatīsimies uz situāciju no otras puses. Kad amerikāņiem būs izdevīgi uzrīdīt brašo ukraiņu armiju Donbasam? Kāpēc tas līdz šim nav noticis, kas traucē? Kad Amerika var sarīkot provokāciju un pa īstam iebrukt vēsturiskajās krievu zemēs? Par to portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Apmēram kopš septembra – paralēli mediju troksnim par Krievijas "uzbrukumu"Ukrainai – ASV tiek kaislīgi apspriests jautājums par FRS refinansēšanas likmes pacelšanu. Sīkākā informācija par šo likmi spēj sagraut indeksus visā pasaulē, tāpēc debates ir kaislīgas, bet klusas, tikai dažbrīd zem paklāja skan apspiesti vaidi. Pasaule vaimanas nedzird, jo tai uz ausīm sakārti makaroni par Ukrainu un Krieviju.
Dolāri - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Pasaulē
Inflācijas monstrs: kāpēc ASV cenu kāpums apdraud visu pasauli
No vienas puses, jau vasarā bija skaidrs, ka FRS likme jāpaceļ. ASV ekonomika slāpst nost pandēmijas laikā sadrukāto dolāru triljonu lavīnā, inflācija pārspēj četrdesmit gadu rekordus. "Visu Laiku Lielākais Spekulatīvais Burbulis Visās Vietās," – tā stāvokli ASV tirgū raksturoja ģeniālais investors Maikls Bjūrijs, kurš savulaik prognozēja 2007. gada finansiālo krahu.
Tādā situācijā parasti ieslēdz FRS "putekļusūcēju". Tas iztīra "lieko" naudu, izlaiž gaisu no burbuļiem. Vārdu sakot, līdzsvaro ASV ekonomiku.
No otras puses, vēl neviens un nekad nav cēlis likmi tik ekstremālos apstākļos. Vēl ne divi gadi nav pagājuši kopš iepriekšējā biržas kraha, kad Dow Jones indekss sabruka tikpat katastrofāli kā leģendārajā 1987. gadā. Amerikāņu tirgus ļoti nervozi reaģē pat uz solījumiem celt FRS likmi. Pirms nedēļas Zakerberga "Meta" nošļuka lejup par veseliem 25% un vēl aizvien nav atjēgusies. Arī ar citām "augsto tehnoloģiju" kompānijām stāvoklis ir miglains.
Tātad likmes celšana draud ar akciju sabrukumu, turklāt "lielākie spekulatīvie burbuļi" vienkārši plīsīs, nevis pamazām izlaidīs gaisu. Pie tam, pēc pazīstamās bankas "Goldman Sachs" vadības domām, Federālā rezerve šogad cels likmi veselas piecas reizes.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Pasaulē
Baidens nosauca rekordlielu inflāciju ASV par "lielu aktīvu"
Informācija pārdomām: 2005.-2006.gg. FRS vadītājs Bens Bernanke cīņā ar inflāciju cēla likmi septiņpadsmit reizes no vietas. Atbilstoši auga hipotēkas maksājumi. Vienā brīdī amerikāņi vairs nespēja maksāt. Hipotēku burbulis plīsa. Sākās 2007.-2008.gg. krīze, ko ASV atklāti salīdzina ar Lielo depresiju. Cilvēki izputēja, nodzērās, beidza dzīvi pašnāvībās. Toties "Goldman Sachs" toreiz dabūja no FRS kaudzi naudas. Uzprasās jautājums: "Kur beidzas Federālā rezervju sistēma un kur sākas "Goldman Sachs?"
Līdz ar to parādās nākamais "sarežģītais" jautājums: "Kā šodien amerikāņi reaģēs uz turbulenci biržās?" 2020. gada pavasarī viņi pirka akcijas, bet te vienā mirklī pagaisīs viņu uzkrājumi. To neizturēs pensiju fondi. Arī nekustamo īpašumu tirgū izaudzis gigantisks burbulis. Valstī ir milzums "zombiju firmu", kas izdzīvo tikai uz pārkreditēšanas rēķina. Ja viņi nevarēs paņemt nākamo kredītu, pāri valstij velsies bankrotu vilnis. Un tad? Vai iedzīvotāji samierināsies ar kārtējo laupīšanu? Vai tomēr nopietni saņemsies un pa īstam ies virsū Kapitolijam?
Spriežot pēc visa, amerikāņu elitei skaidrības par to nav. Tāpēc jau visa tā varza ap likmi velkas mēnešiem ilgi. Ziņas par tās pacelšanu sākās jau septembrī. Pēc tam ideja tika atlikta, atkal un atkal. Iespējams, kādam bija vajadzīgs laiks – sagatavoties. Tas pats Maikls Bjūrijs jau paspējis izpārdot gandrīz visu savu portfeli. Investoru zināšanai: vispirms viņš izmeta tirgū "Tesla", "Alphabet" un "Facebook" (tobrīd tā vēl nebija "Meta") akcijas. No Bjūrija portfeļa palikuši apmēram divi procenti. Tagad tie ieguldīti aizsardzības un farmaceitikas nozarēs. Proti, skaidrs, kādas perspektīvas viņš saskata: karš un medicīna.
Трейдеры в зале Нью-Йоркской фондовой биржи - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Viedoklis
Cenu pieaugums, cīņa par kosmosu un Ķīna: kas apdraud ekonomiku 2022. gadā
Kā tas viss saistīts ar Donbasu? Tāpat kā iepriekšējais biržu krahs bija saistīts ar koronavīrusa pandēmiju. 2020. gada 9. martā amerikāņu oligarhi sagāza tirgu. Ziemeļamerikas un Eiropas akcijas strauji kritās. Biznesi bankrotēja, cilvēki izputēja, sākās masveida bezdarbs. Pie tā noveda dažu baņķieru saskaņota spēlīte, tieši tāpat kā 2007.-2008. gadā, tāpat ka visu finanšu krīžu laikā. Tomēr kraha beneficiāri notiekošo skaidroja ar koronavīrusa pandēmiju.
Ir tikai viena kļūme – pandēmija pat nepaspēja sevi īsti parādīt. Jā, cilvēki slimoja, slimoja nopietni. Tikai lokdaunu vēl nebija, vienīgi Ķīna slēdza robežas. 12. martā, "melnajā ceturtdienā" sabruka viss, kas vēl nebija sabrucis. Un jau nākamajā dienā Amazon īpašnieks Džefs Bezoss, viens no galvenajiem labuma guvējiem, lūdza Trampu: "Prezidenta kungs, sasēdiniet mūs pa mājām!"
Protams, nevar taču cilvēkiem teikt atklāti: zēni, mēs te mazliet parakņājāmies jūsu kabatās, jums nekad nebūs ne pensijas, ne pašiem savas mājas, jūs nevarēsiet sūtīt bērnus studēt, taču nepievērsiet uzmanību – sēdiet klusi un neslimojiet. Gadsimta afēru aizbildināja ar koronavīrusu. Miljoniem cilvēku slimības un ciešanas krāšņi slēpa, kā grozās triljoniem dolāru.
16. martā notiks FRS kārtējā sēde. Iespējams, tajā tiks celta refinansēšanas likme. Ja rezultātā tirgus sabruks, Bezoss un Geitss tandēmā ar kungiem no "Goldman Sachs" un "JPMorgan Chase" skaidros visai pasaulei, ka pie kraha vainojams Krievijas "uzbrukums" Ukrainai.
Покупательница в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Viedoklis
Cenas aug: jaunā krīze ASV ietekmēs visu pasauli
Jāpiebilst, ka artilērijas apšaude medijos ir nopietna. "Krievu iebrukums radīs šausmas tirgos," nesen makšķeri izmeta CNN. "Krievijas iebrukums Ukrainā šokēs finanšu tirgus," turpina tēmu CNBC.
Šajā fonā loģiski izskatītos arī vērienīga ukrokareivju provokācija Donbasa teritorijā apmēram marta sākumā. Viņiem jau tur viss sen ir gatavs. Pat ķīmiskos ieročus saveduši rūpnieciskā mērogā. Karaspēki pie saskarsmes līnijas sadzīti. "Javelin" arī ir.
Vienlaikus ir vērts uzmanīgi pasekot, ko dara partneri ASV un Lielbritānijā. Viņiem būtu ļoti izdevīgi sarīkot asiņainu provokāciju Donbasā, bet pēc tam jebkuru Krievijas mēģinājumu glābt cilvēkus uzdot par "uzbrukumu". Aiz tāda aizslietņa var sagraut tirgu un iedzīvoties labumā. Nothing personal, just business.
Pats skumjākais: Ukrainā pa šo laiku patiešām izauguši cilvēki, kurus pārliecinājuši, ka tas ir labi un pareizi – karot ar "moskaļiem". Tagad viņi trenējas šaut krievus ar koka kalašņikoviem. Bet pavēles saņem tīrā krievu valodā – varat papriecāties CNN reportāžā. Šausmas, absurds. Šie cilvēki atsakās apjēgt pašsaprotamu lietu: viņi ir pārdevušies Vašingtonai, taču neko par to nav saņēmuši. Naudas kā nebija, tā nav. Tās vietā ved "Javelin". Sociālā joma un medicīna ir sagrauti amerikāņu kuratoru uzraudzībā. No ārzemēm atnākušie graši sabiruši žuļiku kabatās. Vai atceraties, kā Arsēnijs Jaceņuks sarīkoja ballīti par godu savam pirmajam miljardam? Re kā, puisis guva panākumus. Un aizmuka. Vai nu uz ASV, vai Vanuatu salu. Interesanti, vai Zeļenskim ir Vanuatu pase?
Доллары - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Viedoklis
Amerika velti pūlas glābties no defolta
Agrāk ukraiņi vienkārši atdeva koloniālajai elitei visu iekrāto. Taču vairāk viņiem nekā nav. Tagad viņus mēģina piespiest ziedot dzīvības. Viņi noalgoti masu skatiem, lai amerikāņu baņķieri varētu dabūt gatavas savas viltīgās gešeftes, bet menedžeri notikumu vietā saņemtu komisijas naudu. Bet jāpatur prātā: visā šajā elles izrādē līs pavisam īstas asinis!
Protams, ukraiņiem ir sāpīgi to apzināties. Vienkāršāk ir noticēt izcelsmei no šumeriem un "Krievijas agresijai". Tad parādās vismaz kaut kāda jēga visos šajos nodzīvotajos gados. Atklāti sakot, patiešām ir žēl šo cilvēku.
Žēl nav tikai to neliešu, kuri viņus komandē. Sīki zaglēni, kurus viņu Rietumu saimnieki nekad ne tuvu neielaidīs tur, kur darīšanas kārto patiesi nopietni cilvēki. Nav žēl pseidopolitiķu, kuri par jūdas grašiem un dzīvokli Maiami ir gatavi nodot gan savu zemi, gan tautu.
Paskatieties: kamēr Vladimirs Zeļenskis atpelna savus nākotnes bonusus un gatavojas karam ar Krieviju, grivna gāžas bezdibenī, bet Ukrainas ekonomika (atklāti sakot, tas jau ir oksimorons, tāds pats kā "karsts sniegs", bet lai nu paliek), - valsts ekonomika pārspēj kārtējos antirekordus. Īsi sakot, Ukrainas pilsoņi zaudē pēdējos grašus, bet prezidents pelna. Un pēc tam daži pilsoņi pavisam nopietni domā iet karot šī prezidenta labā? Paklau, vai jūs tur patiešām esat galīgi aptrakuši?
Нью-Йоркская фондовая биржа - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Pasaulē
ASV prognozē par Lielo depresiju briesmīgāku ekonomisko krīzi
Ziņu lente
0