Latvijā

LKS deputāts lūdz VDD pārbaudīt iespējamu naida kurināšanu Levita izteikumos

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Egils Levits
Latvijas prezidents Egils Levits - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Egils Levits no jauna ierosinājis pilnībā svītrot krievu valodu no skolā apgūstamo priekšmetu saraksta un uzsvēris, ka bērniem jāapgūst kāda no ES oficiālajām valodām.
RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Jelgavas pilsētas domes deputāts Andrejs Pagors vērsies Valsts drošības dienestā ar lūgumu pārbaudīt Latvijas prezidenta Egila Levita nesenos izteikumus par krievu valodas mācībām skolās.
Aizvadītajā nedēļā Latvijas prezidents Egils Levits, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci, paziņoja, ka par otro svešvalodu Latvijas skolās jākļūst kādai no ES oficiālajām valodām, nevis krievu valodai. "Latvija atrodas Eiropas Savienībā, mēs piederam Eiropas kultūrtelpai, un ES vērtības ir mūsu vērtības. Tam jāatspoguļojas mācību programmā," skaidroja E. Levits.
Учебник русского языка, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2022
Latvijā
Sociālie tīkli neatbalsta Levita ideju izspiest krievu valodu no skolām
Levita viedoklis tika plaši apspriests, savukārt Jelgavas pilsētas domes deputāts Andrejs Pagors, Latvijas Krievu savienības pārstāvis, nolēmis vērsties VDD. Deputāts lūdza pārbaudīt iespējamu Krimināllikuma 78. panta 2. daļas pārkāpumu no nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida kurināšanas viedokļa.
"Nekur nav precizēts, par kādām tieši skolām runāja prezidents Levits. Taču, balstoties uz Ministru kabineta noteikumiem par pamata un vidējās izglītības valsts standartu paraugiem, iespējams secināt, ka E. Levita ierosinājums skar mācības pamatskolās ar latviešu mācību valodu," teikts LKS paziņojumā Facebook.
A.Pagors iesniegumā uzsvēra: saskaņā ar 2011. gadā veiktās tautas skaitīšanas rezultātiem, 37% Latvijas iedzīvotāju galvenā valoda ģimenē ir krievu valoda, vairāk nekā ceturtā daļa laulību ir jauktas. Tāda ir arī paša Andreja ģimene.
Viņš atzīmēja: "Man ir dēls, pašlaik – tikai gadu vecs. Bērna mātes dzimtā ir latviešu valoda, manējā – krievu. Es vēlos, lai mans bērns brīvi runātu divās valodās, un tās viņam jāmācās arī skolā."
Politiķis uzskata, ka valsts prezidenta ierosinājums faktiski nozīmē vēlmi aizliegt latviešu jaunajai paaudzei saprast valodu, kurā runā vairāk nekā trešā daļa valsts iedzīvotāju. Tas padziļinās nesapratni un perspektīvā var novest pie starpnacionālā naida padziļināšanās. Bet sabiedrības negatīvā attieksme pret prezidenta Levita ierosinājumu ir acīmredzama jau tagad."
Ziņu lente
0