Viedoklis

Kur pazuduši Lielbritānijā iepirktie prettanku ieroči? Vai atdoti Ukrainai?

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas bruņutransportiera CVRT Zobens apkalpe
Latvijas bruņutransportiera CVRT Zobens apkalpe - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2015. gadā Latvija iegādājās Lielbritānijas bruņumašīnas ar "labākajiem prettanku ieročiem". Divarpus gadus vēlāk Latvija nopirka prettanku kompleksus Spike un plānoja aprīkot ar tiem britu tehniku. Kur īsti pazuduši "labākie prettanku ieroči"?
Izraēla aizliegusi Baltijas valstīm nodot Ukrainai bruņojumu, kas ražots Izraēlā, ieskaitot prettanku kompleksus Spike. Skaidrs, ka Izraēla pieņēmusi šādu lēmumu, jo nevēlas saasināt attiecības ar Krieviju, iesaistīties amerikāņu un britu elites iecerētajā "krustakarā", stāsta publicists Vladimirs Lindermans.
Iespējams, Izraēlai ir arī konkrēts iemesls aizliegt bruņojuma nodošanu. Iespējams, Latvija jau iepriekš nodarbojusies ar iepirktā prettanku bruņojuma tālāku pārdošanu trešajām valstīm.

Ož pēc afēras

Līgumu par Izraēlas "Spike" iepirkumu Latvija parakstīja 2018. gada 12. februārī. Tajā norādīts, ka ar prettanku raķetēm Spike tiks aprīkota Lielbritānijā iepirktā kauju izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnika CVR (T)".
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2018
Politika
Vējonis un bruņutehnika: kā nopelnīt uz "Krievijas draudu" rēķina
Nāksies atsvaidzināt lasītāju atmiņā arī ziņas par 2015. gadā noslēgto darījumu – lietotas bruņutehnikas iepirkumu Lielbritānijā. Tas izraisīja skandālu, arī pateicoties autora organizētajai izmeklēšanai.
Darījums atgādināja afēru. Reālie izdevumi pieckārt pārsniedza līgumā minēto summu.
Latvijas Aizsardzības ministrija mēģināja taisnoties. Sak, līgumā esot norādīti tikai izdevumi par bruņumašīnu iegādi. Visa pārējā naudai aiziešot tehniskajai apkalpošanai, personāla apmācībām, šķēršļu joslas būvei, munīcijas iepirkumam un tā tālāk.
Piedevām, pastāstīja ministrija, bez līgumā minētās summas Lielbritānijā nopirkti sakaru līdzekļu, vadības iekārtas un – uzmanību! – prettanku ieroči. Tas viss vajadzīgs bruņutehnikas aprīkošanai.
Подержанная британская танкетка CVRT на вооружении латвийской армии - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2019
Viedoklis
Latvija kļūst par NATO norakstītās bruņutehnikas noliktavu
Toreizējais aizsardzības ministrs, vēlākais valsts prezidents Raimonds Vējonis komentēja līguma parakstīšanu un konstatēja, ka tas ir svarīgs ieguldījums Latvijas pašaizsardzības stiprināšanā. Vējonis konstatēja, ka valsts iepērk uzlabotu bruņutehniku ar labākajiem prettanku ieročiem.
Tā nav garāmejot izmesta frāze, tas ir oficiāls ministra paziņojums.

Ukrainas mīkla

Kā tad īsti iznāk? 2015. gadā Latvija pērk Lielbritānijā bruņumašīnas ar "labākajiem prettanku ieročiem". Šiem nolūkiem no budžeta atvēlēti līdzekļi – apmēram 250 miljoni eiro.
Divarpus gadus vēlāk Latvija pērk prettanku kompleksus Spike par 108 miljoniem eiro un plāno aprīkot ar tiem to pašu britu bruņutehniku. Kur palikuši "labākie prettanku ieroči"?
Latvijas BS karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Viedoklis
Latvija plāno palielināt aizsardzības izdevumus: pret ko karos?
2018. gadā, meklējot atbildi uz šo jautājumu, es pieļāvu, ka Latvijas iepirktais prettanku bruņojums, iespējams, pārdots tālāk Ukrainai. Ja tā, viss nostājas savās vietās, un kļūst saprotams, kāpēc bija vajadzīgi kompleksi Spike.
Ziņu lente
0