Baltijā

Baltijas valstis ieinteresējušās par Krievijas un Baltkrievijas mācībām

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Baltkrievijas mācības "Sabiedroto apņēmība 2022"
Krievijas un Baltkrievijas mācības Sabiedroto apņēmība 2022 - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācībās "Sabiedroto apņēmība 2022" atbilstoši scenārijam "Poļesjes Republika" un "Ziemeļu Federācija" ir spiestas kopīgiem spēkiem atvairīt agresiju no "Rietumnieku" koalīcijas puses, ko veido "Neris", "Pomorija" un "Klopija".
RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Latvija, Lietuva un Igaunija pieprasījušas detalizētu informāciju par Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Sabiedroto apņēmība 2022", tostarp – arī par bruņoto spēku, tehnikas un bruņojuma skaitu, vēsta izdevums Defense News.
Saskaņā ar EDSO Vīnes dokumenta nostādnēm, Minskai jāiesniedz šīs ziņas divu dienu laikā kopš pieprasījuma iesniegšanas brīža.
Igaunijas vēstniecības ASV pārstāvis pastāstīja, ka Baltijas valstu vadību interesē manevros "Sabiedroto apņēmība 2022" iesaistīto bruņoto spēku, tanku, bruņutehnikas, artilērijas, mīnmetēju, raķešu starta iekārtu un ātrās reaģēšanas vienību kopskaits, kā arī to ietvaros paredzēto lidojumu skaits.
Atkal spekulācijas? Ko Rietumos stāsta par mācībām Sabiedroto apņēmība 2022 - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Video
Atkal spekulācijas? Ko Rietumos stāsta par mācībām "Sabiedroto apņēmība 2022"
Vīnes dokuments pieņemts 2011. gadā EDSO forumā ar mērķi stiprināt tā dalībnieku uzticēšanos un drošību. Saskaņā ar to EDSO dalībvalstis ik gadus sniedz informāciju par bruņotajiem spēkiem un galvenajām bruņojuma un tehnikas sistēmām, plānošanu aizsardzības un militārā budžeta jomās.
Dokuments paredz arī konsultāciju un sadarbības mehānismu sakarā ar "neparastu militāro darbību" un bīstamiem militāra rakstura incidentiem. Katrai EDSO valstij ir tiesības veikt inspekcijas jebkuras citas valsts teritorijā, kā arī piesaistīt inspekcijām citus organizācijas locekļus.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu februāra sākumā atzīmēja, ka "manevru dalībnieku un pamata bruņojuma sistēmu skaits nepārsniedz 2011. gada Vīnes dokumentā noteiktos, tātad mums nav jāinformē ārvalstu partneri par īstenojamajiem pasākumiem".
Tomēr, pēc viņa vārdiem, Krievijas AM "brīvprātīgas pārskatāmības ietvaros informēja ārvalstu kara atašejus par pārbaudi un kopīgajām mācībām".

"Neris", "Pomorija" un "Klopija"

Ceturtdien Baltkrievijā sākās 10 dienas ilgas mācības "Sabiedroto apņēmība 2022", kuru gaitā abu valstu kareivji plāno izspēlēt ārējas agresijas atvairīšanu un pretestību terorismam.
Manevri notiek Brestas, Gožas, Domanovskas, Osipoviču un Obuz-Ļesnovskas poligonos, iesaistīti arī kara aerodromi Baranovičos, Lidā, Luņinecā un Mačuliščos.
Saskaņā ar scenāriju, "Poļesjes Republika" un "Ziemeļu Federācija" ir spiestas kopīgiem spēkiem atvairīt agresiju no "Rietumnieku" koalīcijas puses, ko veido "Neris", "Pomorija" un "Klopija".
Mācību pirmajā posmā "Rietumnieki" ar viņu kontrolētu teroristisko organizāciju palīdzību aktīvi pūlas destabilizēt situāciju "Poļesjes Republikā", lai vēlāk novājinātu tās sabiedroto – "Ziemeļu Federāciju" un mainītu tās valdību.
Ar ZRK S-400 "Triumf", ZRLK "Pancir S1" un lidmašīnu Su-30SM un Su-35S piesegā sabiedrotajiem jāatvaira pretinieka GKS uzbrukums. Vienlaikus motorizētie kājnieki un desantnieki ķers "Rietumnieku" diversantus, kā arī bloķēs un likvidēs teroristiskos grupējumus.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Sabiedroto apņēmība - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Viedoklis
Ar ko "Sabiedroto apņēmība" atšķiras no ASV "Atlantiskās apņēmības"
Mācību otrajā posmā "Rietuminieki", cietuši sakāvi, ar teroristu un uzpirktās opozīcijas palīdzību izprovocēs bruņotu konfliktu pretrunu plosītajā "Dņeprovijas Republikā", kas atrodas kaimiņos "Poļesjes Republikai" un "Ziemeļu Federācijai".
"Neris", "Pomorija" un "Klopija", aizbildinoties ar "miernešu operāciju", okupē "Dņeprovijas" rietumu daļu un sāk atklātu agresiju pret "Poļesjes Republiku" un "Ziemeļu Federāciju", kam vajadzēs sakaut pretinieku pretuzbrukuma operācijā.
Sabiedrotie neparedz iejaukšanos "Dņeprovijas" iekšējās lietās.
Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji ne vienu vien reizi jau apliecinājuši, ka manevri nevienu neapdraud un paredz vienīgi aizsardzību.
Ziņu lente
0