Latvijā

Krievijas un Latvijas preču un pakalpojumu tirdzniecība pieaug, palielinās tranzīts

© Sputnik / Sergey MelkonovGraudi no Krievijas Liepājas ostā
Graudi no Krievijas Liepājas ostā - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš apkopojis Krievijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības pērnā gada rezultātus.
RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Krievijas un Latvijas preču apgrozījuma apjoms naudas izteiksmē atgriezies pie rādītājiem pirms Covid-19 pandēmijas. Tagad tas sasniedz aptuveni 3 miljardus eiro, paziņoja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš. Pēc viņa vārdiem, pērn pieaudzis pat Krievijas kravu tranzīts caur Latviju salīdzinājumā ar 2020. gadu.

Tirdzniecība

Pērn, neskatoties uz visā pasaulē ieviestajiem ierobežojošajiem pasākumiem, divpusējā preču un pakalpojumu tirdzniecība ir pieaugusi, paziņoja Māris Riekstiņš.
"Principā esam atgriezušies pie apjomiem naudas izteiksmē, kādi bija pirms pandēmijas. Tie veido apmēram 3 miljardus eiro, tas ir solīds apjoms," Riekstiņa teikto citēja RIA Novosti.
Железнодорожный состав вагонов-цистерн на путях сортировочной системы станции Челябинск-Главный - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Krievija nodrošina 56% no LDz kravām: uzņēmuma vadītājs negaida kritumu
Diplomāts precizēja, ka pirms koronavīrusa pandēmijas abu valstu eksports un imports bija apmēram vienlīdzīgi, bet pērn imports no Krievijas uz Latviju pieaudzis, ņemot vērā energoresursu cenu pieaugumu.
Tāpat Latvijas vēstnieks atzīmēja, ka pandēmijas periodā ļoti labi jūtoties autopārvadātāji, kravu pārvadāšanas apjomi pieaug. Palielinās ar gaisa transportu pārvadāto kravu apjoms, lai arī pirms pandēmijas demonstrētie rādītāji vēl nav sasniegti, atzīmēja Riekstiņš.
"Tomēr esmu pārliecināts: tiklīdz mēs pārdzīvosim pandēmiju, mēs atgriezīsimies pie izaugsmes tempiem, kādi tie bija līdz 2019.-2022. gadam," piebilda diplomāts.
Latvija iepērk Krievijā energonesējus, minerālās eļļas, bitumu, dzelzi, tēraudu un tā izstrādājumus, minerālmēslus, kokmateriālus un to izstrādājumus, labību, alkoholu, dzīvnieku un augu valsts izcelsmes eļļas, plastmasas, papīru, kartonu.
Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija, 1920, 17.12.2021
Latvijā
Krievijas ogles atgriežas Latvijas ostās: novembrī apjoms pieaudzis par 194%
Krievija importē no Latvijas dzērienus, mašīnas un mehānismus iekārtas, katlus, elektroiekārtas un to detaļas, medikamentus, plastmasu un tās izstrādājumus, transportlīdzekļus un to detaļas, optiskās, mērījumu, medicīnas iekārtas, apģērbu, aksesuārus, papīru, kartonu.

Tranzīts

Kravu tranzīts no Krievijas caur Latviju ir augsts, un pērn pat pieaudzis salīdzinājumā ar 2020. gadu – tas pārsniedzis 40 miljonus tonnu, paziņoja Māris Riekstiņš.
"Labi zināms, ka jau ilgus gadus Krievijā tiek īstenota valsts vadības līmenī apstiprināta politika – aizvien vairāk attīstīt pašmāju ostu saimniecības jaudas un noslogot tās pēc iespējas vairāk. Tas ir saprotams. Vienlaikus mēs redzam, ka arī šajā jomā ekonomiskajam labumam ir sava loma – kravu tranzīts un apjomi (no Krievijas), kas tiek pārkrauti mūsu ostās, pērn pārsniedza 40 miljonus tonnu," teica Riekstiņš.
Vagoni ar oglēm  - Sputnik Latvija, 1920, 25.11.2021
Latvijā
No Krievijas pienākušas kravas, apstrādātāju nav: Rēzeknē veidojas dzelzceļa "sastrēgums"
Saskaņā ar vēstnieka rīcībā esošajiem datiem, vērojams konteineru un labības kravu pārvadājumu pieaugums. Pērnā gada rudenī un decembrī ievērojami pieauguši ogļu tranzīta apjomi, ņemot vērā tā cenu pieaugumu un piegāžu palielināšanos Eiropā.
Dinamika ir pozitīva salīdzinājumā ar 2020. gadu, bet negatīva salīdzinājumā ar 2018. gadu, teica vēstnieks.
Diplomāta ieskatā, šāda parādība skaidrojama ar ekonomisko un politisko konjunktūru.
Ziņu lente
0