Latvijā

Tiesa piespriedusi tiesībsargam Gapoņenko 1,5 gadu nosacītu sodu

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas pētījumu institūta prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, antifašists Aleksandrs Gapoņenko
Eiropas pētījumu institūta prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, antifašists Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Gapoņenko neatzīst vainu nevienā no apsūdzības politiskajiem punktiem, tiesas spriedums tiks pārsūdzēts.
RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi pusotru gadu cietumsodu nosacīti Eiropas pētījumu institūta prezidentam, ekonomikas zinātņu doktoram, antifašistam Aleksandram Gapoņenko. Viņam noteikts arī divus gadus ilgs probācijas laiks saskaņā ar trim politiskiem pantiem, informēja žurnāliste Alla Berezovska.
Латвийским правозащитникам грозят тюрьмой за защиту русского языка - Sputnik Latvija, 1920, 10.10.2019
Video
Latvijas tiesībsargiem draud ar cietumu par krievu valodas aizstāvību
"Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedums ekonomikas zinātņu doktora Aleksandra Gapoņenko lietā – atzīt par vainīgu saskaņā ar visiem trim apsūdzības pantiem, piespriest brīvības atņemšanu uz 1,5 gadu (nosacīti) un 2 gadu probācijas periodu. Un – ar pārmeklēšanā izņemto personīgo naudas līdzekļu – 2700 eiro un 100 Dānijas kronu – konfiskāciju kā "noziedzīgā ceļā" saņemtu. Tiesnese Zita Studente, prokurore A. Skalbe, advokāte Imma Jansone (pirmās instances spriedums tika nolasīts tiešsaistes formātā)," Berezovska pastāstīja savā lapā Facebook.
Gapoņenko apsūdzēts saskaņā ar 78. panta 2. daļu (nacionālā, etniskā vai rasu naida kurināšana), 80. panta 1. daļu (pret valsts neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vērsta darbība) un 81. panta 1. daļu (palīdzība ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā). Pēdējā gadījumā runa ir par palīdzību Krievijai.
Gapoņenko neatzīst vainu nevienā apsūdzības punktā, viņa advokāte Imma Jansone paziņoja, ka tiesas spriedums tiks pārsūdzēts.
Iepriekš Sputnik Latvija stāstīja par procesu pret Gapoņenko.
Разжигание розни - что это означает для Латвии? Линдерман поднимает болезненные вопосы - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2019
Video
"Nedrīkst kaitināt titulēto nāciju": Lindermans un skaļākie skandāli Latvijā
2020. gada decembrī tiesa Latvijā pasludināja spriedumu Gapoņenko citā krimināllietā par starpnacionālā naida kurināšanu, piesprieda vienu gadu brīvības atņemšanas nosacīti un divus gadus ilgu policijas kontroli. Ieganstu krimināllietas ierosināšanai pret Gapoņenko deva viņa publikācija Facebook, kurā viņš izmantoja tādas frāzes kā "latviešu politiķi", "latviešu žurnālisti", "latviešu SS leģionāri", "amerikāņu karavīri" un tā tālāk. Šos "kritiskos izteikumus", kas veltīti kādai profesionālai vai sociālajai grupai tiesa interpretēja kā naida kurināšanu pret nāciju.
Pats tiesībsargs kriminālvajāšanu pamatoja ar aktīvo cīņu pret mazākumtautību skolu pārvešanu pie mācībām latviešu valodā, kā arī publikācijām sociālajos tīklos, kurās viņš uzstājas pret nacismu.
Par pirmo lietu pret Gapoņenko stāstām arī rakstā "Gapoņenko precedents" ļaus tiesāt katru antifašistu?
Ziņu lente
0