Latvijā

Kad atcels piemaksas Latvijas mediķus gaida "morālās paģiras"

© Sputnik / Sergey MelkonovУниверситетская клиническая больница имени Паула Страдыня
Университетская клиническая больница имени Паула Страдыня - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķi jau divus gadus saņem piemaksas par Covid-19 apkarošanu un sāka uztvert tās kā pamatalgu.
RĪGA, 8. februāris - Sputnik. Divi gadi pandēmijas Latvijas mediķiem bijuši izaicinājumiem pilni, pastāstīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Muciņš, vēsta TVNET.
Šo divu gadu laikā no slimnīcām ir bijusi atkarīga ekonomikas atvērtība un cilvēku paradumi. Tāpēc, pēc Muciņa teiktā, Stradiņa slimnīca ir piesaistījusi lielas investīcijas.
Скорая помощь в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Latvijā
Izber atkritumus pie durvīm, dzied, ka pandēmijas nav: NMPD vadītāja sastopas ar agresiju
Pērn Latvijas slimnīcas saņēmušas no budžeta 86 miljonus eiro. No tiem 33 miljoni eiro tika piešķirti medicīnas iekārtai un gultu aprīkojumam, bet 25 miljoni eiro – infrastruktūras attīstīšanai četrās slimnīcās - RAKUS, Stradiņa, Jēkabpils un Vidzemes.
Tika iegādāti 140 papildu plaušu ventilācijas aparāti, pārveidotas 712 gultas. Pērnajā novembrī valdība piešķīra 1,7 miljonus eiro skābekļa padeves sistēmas sakārtošanai visā valstī.
No otras puses, slimnīca šajos divos gados esot strādājusi diezgan saraustīti: nācās atvērt papildu struktūrvienības, kamēr citas tikušas slēgtas, paudis Muciņš.
"Esam ierobežojuši darbu kādā brīdī un tad atsevišķos mēnešos centušies sasniegt maksimāli daudz pacientu, cik vien situācija to ļāva," viņš pastāstīja.
Turklāt viņš atgādināja, ka Latvijas veselības aprūpi gaida vēl viens izaicinājums: par Covid-19 apkarošanu mediķiem piešķirto piemaksu atcelšana. Muciņš brīdināja, ka tas būs ļoti smags jautājums, par kuru veselības aprūpes nozarei ir jāsāk domāt jau tagad.
Mediķi Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Latvijā
Cipule: veselības aprūpes sistēmu nāksies nomainīt pret katastrofu medicīnu
Pēc viņa vārdiem, piemaksas 100% apmērā, kuras medicīnas darbinieki saņem par darbu ar Covid-19 pacientiem, pastāv jau divus gadus un personāls tās sācis uztvert kā bāzes algu. To atcelšana, kā atzīst slimnīcas vadītājs, varētu līdzināties "morālajām paģirām" un būs ļoti smaga.
Viņaprāt, izeja būtu atalgojuma reforma, kas sākta vēl bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles laikā, taču pagaidām tālāki konsekventi soļi reformas īstenošanā nav sperti.
Pērnā augusta nogalē Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) iesniegusi Veselības ministrijai divas streika prasības: 1) paaugstināt vidējo darba samaksu atbalsta personālam 2022., 2023. un 2024. gadā katru gadu par 5%; 2) paaugstināt vidējo darba samaksu ārstniecības personām 2022., 2023. un 2024. gadā katru gadu visās kvalifikācijas grupās vienādi – par 10%.
Ziņu lente
0