Latvijā

Cik uzņēmumos tika atlaisti darbinieki Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ

© Pexels / Anna ShvetsЖенщину уволили с работы
Женщину уволили с работы  - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Latvijas uzņēmumi risina jautājumu ar nevakcinētiem darbiniekiem.
RĪGA, 8. februāris - Sputnik. Vairāk nekā 11% darba devēju bijuši spiesti atlaist vismaz vienu darbinieku Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ, liecina "CV-Online Latvia" ikgadējās uzņēmēju aptaujas rezultāti, vēsta Dienas Bizness.
53% darba devēju paziņoja, ka 2021. gadā viņu kolektīvs papildinājās ar vismaz vienu jaunu darbinieku, bet 27% respondentu atzina, ka ir gan nolīguši, gan atlaiduši cilvēkus.
Maskavas iela Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Latvijā
Tirgotāji Rīgā pārdod telpas. Kāds tam sakars ar Krieviju? Raksta latviešu mediji
Pētījuma gaitā 11% darba devēju paziņoja, ka ar Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ viņiem nācās atlaist vismaz vienu darbinieku. Turklāt 66% darba devēju daļai darbinieku, kuriem nebija sertifikāta, pielāgoja pienākumus un specifiku, lai darba attiecības varētu turpināt, bet ar daļu darbinieku bez sertifikāta attiecības tikušas pārtrauktas. 7% darba devēju paziņoja, ka pielāgojuši darba pienākumus un specifiku visiem darbiniekiem bez Covid-19 sertifikāta, bet 17% paziņoja, ka viņu darbinieki bez sertifikāta strādā attālināti.
54% darba devēju paziņoja, ka viņiem visi darbinieki ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19.
Tapāt saskaņā ar pētījumu 2021. gadā 59% darba devēju Latvijā palielinājuši darbiniekiem atalgojumu, bet 34% to saglabāja nemainīgu. Savukārt darba devēji, kuri bija spiesti darbiniekiem samazināt atalgojumu, to darīja, samazinot mainīgo daļu, proti, piemaksas vai bonusus, vai arī samazinot darba slodzi.
69% darba devēju atzina, ka kļūst arvien grūtāk atrast darbiniekus.
Купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Latvijā
Aplokšņu algas: VID nodarbojās ar vispārēja uztura uzņēmumu Latvijā
Darba devēju aptauja norisinājās interneta vidē 2022. gada janvārī, tajā piedalījās 114 uzņēmumi.
2021. gada 28. septembrī valdība apstiprināja noteikumus par obligāto vakcināciju atsevišķu profesiju pārstāvjiem — izglītības iestāžu, veselības iestāžu darbiniekiem, aptiekāriem un ilgtermiņa sociālās aprūpes centru darbiniekiem.
Vēlāk, 8. oktobrī tika noteikts ārkārtējās situācijas režīms, kas paredzēja obligātu vakcināciju visiem publiskā sektora – gan valsts, gan pašvaldību – darbiniekiem.
Bet 15. decembrī stājas spēkā stingras valdības prasības par vakcinēšanos, kas paredz, ka visiem privātā sektora darbiniekiem, kuri veic darba pienākumus ārpus savas dzīvesvietas, jābūt ar Covid-19 sertifikātu. Tas attiecas arī uz tiem, kuri ikdienā tieši nesastopas ar cilvēkiem, piemēram, apkopējiem, naktssargiem, mežizstrādātājiem, kravas autovadītājiem un citiem.
Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Latvijā
Kā šogad Latvijā augs algas: ekonomistu prognoze
Ziņu lente
0