Pasaulē

Baltijas valstīm nav atļauts sūtīt uz Ukrainu Izraēlā iegādātos ieročus

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karavīrs ar prettanku raķešu sistēmu "Spike"
Latvijas karavīrs ar prettanku raķešu sistēmu Spike - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izraēlas Aizsardzības ministrija aizliedza Igaunijai, Latvijai un Lietuvai piegādāt Ukrainai prettanku kompleksus "Spike" un citu Izraēlā ražoto bruņojumu.
RĪGA, 6. februāris - Sputnik. Izraēla nav devusi Baltijas valstīm atļauju piegādāt Ukrainai bruņojumu, kas iepriekš tika iepirkta no Izraēlas ražotājiem. Par to ziņo informācijas avoti Izraēlas Aizsardzības ministrijā, raksta Mixnews.lv, atsaucoties uz Breakingdefense.com.
Atgādinām, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) 2019. gada beigās saņēma pirmās prettanku raķešu sistēmas "Spike". Vienošanās par to, ka Latvija iegādāsies prettanku raķešu sistēmas "Spike" Izraēlā, 2018. gadā parakstīja iepriekšējais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Līguma summa sastādīja 108 miljonus eiro.
Izraēlas nacionālās drošības pētījumu institūta (INSS) vecākais zinātniskais darbinieks Eldads Šavits paziņoja, ka Izraēla grasās uzturēt labas attiecības ar Krieviju, lai gan tas varētu būt pretrunā ar ASV administrācijas politisko uzstāju.
"It īpaši gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums ievērojami pastiprināt diplomātiskās un ekonomiskās sankcijas pret Krieviju," sacīja Šavits.
Tiek atzīmēts, ka "Spike" ražošanā un piegādē kā apakšuzņēmumi iesaistījās arī Izraēlas uzņēmums "Rafael Advanced Defense Systems" un Vācijas uzņēmumi "Diehl Defense GmbH & Co. KG" un "Rheinmetall Electronics".
Iepriekš kļuvis zināms, ka Latvija un Lietuva ar ASV atļauju sūtīs uz Ukrainu pretgaisa aizsardzības raķešu iekārtas "Stinger", kā arī sausās ēdiena devas un individuālo ekipējumu.
Savukārt Igaunija plāno nosūtīt prettanku raķešu sistēmas "Javelin", bet Lietuva varētu nosūtīt Ukrainai portatīvos termovizorus, apmēram 24 iekārtas par kopsummu 342 tūkstošu eiro apmērā.
Латвийские и американские военнослужащие отрабатывают навыки поведения в экстремальных условиях. Архивное фото  - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Latvijā
Latvija gatavojas sūtīt karavīrus uz Ukrainu
Krievija, reaģējot uz šo lēmumu, konstatēja, ka katras bruņojuma vienības piegāde Ukrainai iedvesmo Kijevas "karstgalvjus".
Krievija jau vairākkārt noraidījusi Rietumu un Ukrainas apsūdzības eskalācijā, norādot, ka nevienu neapdraud un neplāno nekādus uzbrukumus, bet karaspēkus pārvieto savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem, tam nevajadzētu radīt nekādu satraukumu.
Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Krievija nerada nekādus priekšnoteikumus konfliktsituācijai Ukrainā. Pēc viņa vārdiem, Krievija pieļauj, ka histērija, ko Rietumi izvērsuši ap Ukrainu, sākta, lai piesegtu Kijevas vēlmi sabotēt Minskas protokolus Donbasā.
Ziņu lente
0