Baltijā

Igauņu politiķis: Krievijas un NATO strīdā Igaunijai jāaizmirst "Rietumu solidaritāte"

© AP Photo / Tanel MeosIgaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) dibinātājs un bijušais valsts iekšlietu ministrs Marts Helme
Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) dibinātājs un bijušais valsts iekšlietu ministrs Marts Helme - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Konservatīvās tautas partijas dibinātājs un bijušais valsts iekšlietu ministrs paziņoja, ka, saasinoties Maskavas un Ziemeļatlantijas alianses attiecībām, Igaunijai jāmet pie malas cerības uz Rietumiem un jāpatur prātā savas intereses.
RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Krievijas un NATO strīda apstākļos Igaunijai vajadzētu ņemt vērā pašai savas nacionālās intereses, uzskata parlamenta deputāts, Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) dibinātājs un bijušais valsts iekšlietu ministrs Marts Helme, portālā Sputnik Meedia stāsta Alans Hantsoms.
Pazīstamais konservatīvais politiķis, kurš laikā no 1995. līdz 1999. gadam ieņēma Igaunijas vēstnieka posteni Maskavā, radiostacijas Vikerradio pārraidē Uudis+ atklāja savas domas par to, kā viņa valstij vajadzētu rīkoties Maskavas un Ziemeļatlantijas saspringto attiecību apstākļos. Helme atgādināja, ka viņam bija taisnība, prognozējot starptautiskā stāvokļa pasliktināšanos pēc ASV "haotiskās aiziešanas" no Afganistānas.
Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas delegācija Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Pasaulē
Pēc Ukrainas uzbruks mums: kā Igaunijas delegāti lūdza ASV nepamest viņu valsti
"Savulaik es jau teicu, ka tas nupat notiks. Putins izmanto impulsu, no Maskavas viedokļa aina iepriecina: ASV ir vājš prezidents, sabiedrība ir sašķelta, ASV un Eiropas attiecības ir sarežģītas, bet pasaulē turpinās globālā pandēmija, enerģētiskā krīze, tirgus pārdalīšana un jauna ietekmes sfēru pārdale," viņš teica.
Savukārt Vācija nevēlas frontālu sadursmi ar Krieviju, jo vācieši rīkojas paši savās interesēs, nevis tā, kā viņiem diktē no malas, ir pārliecināts politiķis.
"Kremļa un Vašingtonas pārrunās tiek ignorēta Eiropa," atgādināja igauņu politiķis. Šajos apstākļos arī Igaunijai, viņaprāt, laiks sākt rīkoties kā suverēnai valstij.
"Laiks aizmirst šablonus: runas par Rietumu vienprātību un solidaritāti – tas viss nav nekā vērts. Mums jāsaka, ka Igaunija balstās uz savām nacionālajām interesēm!" aicināja EKRE dibinātājs.
Helme uzskata: lai arī Baltijas jautājums Krievijas un ASV sarunās vēl nav skarts, Igaunija riskē zaudēt savas "austrumu teritorijas" valdības kļūdainās enerģētiskās politikas dēļ. Sekošana Briseles "zaļajam" kursam, viņš uzsvēra, sāpīgi skar Austrumviras pagastā dzīvojošos krievus, kuru strādā slānekļa rūpniecībā, šahtās utt.
"Tas ir taisns ceļš pie "Krimas scenārija" atkārtošanās Austrumvirā! Ja mēs slēgsim tur šahtas un elektrostacijas, glābjot planētu, vienkārši zaudēsim ziemeļaustrumus, jo Krievijai piederošajā Narvas krastā viss ir kārtībā: šahtas strādā, tiek ražota elektrība, cilvēkiem ir darbs un maize," viņš atgādināja.
Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Baltijā
Igauņu politiķis konstatēja Pax Americana krahu: ASV par mums vairs neinteresējas
"Mēs esam pieraduši domāt, ka dzīve Igaunijā ir tik laba, ka vietējie krievi nemaz neskatīties uz Krievijas pusi. Ja mēs paši pasliktinām viņu dzīvi, mēs paveram ceļu "piektajai kolonnai", hibrīdkaram un pārējiem ar to saistītiem scenārijiem," paskaidroja politiķis.
Līdz ar citiem "Kremļa propagandas" panākumu iemesliem vietējo krievu vidū igauņu nacionālistu līderis nosauca Igaunijas valdības nevēlēšanos runāt ar viņiem dzimtajā valodā. "Nekad nav par vēlu sākt tā rīkoties," uzsvēra Helme.
Ziņu lente
0